ANNONS FRÅN BYGGHEMMA

Luftvärmepump – Klimatsmart för både dig och miljön

En rätt dimensionerad luftvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 65 procent. Samtidigt skapar pumpen ett bättre inomhusklimat med ren och frisk luft. Här ger Bygghemma smarta tips och råd om luftvärmepumpen.


Första steget: dimensionera luftvärmepumpen rätt

En luftvärmepump kan komplettera ditt nuvarande värmesystem på ett utmärkt sätt och den är på så vis värd sina kronor. Första steget är att se till så att luftvärmepumpen är rätt dimensionerad i förhållande till bostadens totala energibehov. En överdimensionerad luftvärmepump klarar inte av att värma upp bostaden lika effektivt som om den vore rätt dimensionerad.

Med rätt dimensionerad luftvärmepump kan man spara upp till 65 procent av sin tidigare uppvärmningskostnad. Värmepumpen blir således en ekonomisk besparing för hushållet på sikt.

 

Foto: Bygghemma

 

Dubbla värmesystem sänker energikostnaderna

En luftvärmepump ska ha en kapacitet på motsvarande häften av bostadens totala energibehov. Resterande 50 procent ska täckas av en annan värmekälla. Exempel på andra värmekällor kan vara oljepanna, bergvärme eller en pelletskamin. Man bör definitivt ha dubbla värmesystem och snarare se luftvärmepumpen som ett bra komplement till en redan existerande värmekälla för att den ska fungera så bra som möjligt, och för att man ska sänka sina energikostnader på sikt.

Välj moderna värmepumpar!

Tekniken går hela tiden framåt och luftvärmepumpar blir hela tiden bättre och effektivare. Håll utkik efter moderna värmepumpar. De behöver inte alls vara särskilt kostsamma utan rent av billigare än sina föregångare. Luftvärmepumpar skapar dessutom ett klimatsmart boende och tillför ren och frisk inomhusluft.

Foto: Bygghemma

Foto: Bygghemma

 

Så tar du hand om luftvärmepumpen

Man bör se efter luftvärmepumpen med jämna mellanrum för att den ska fungera bra. Beställ service med ett par års mellanrum. Då går teknikern igenom pumpen och rengör den på djupet. Filtret kan du däremot rengöra själv ungefär varannan vecka. Smutsiga eller trasiga filter sänker värmeförmågan avsevärt. Titta till utomhusdelen också så att den inte täcks av snö och så att luftintaget fungerar som det ska. Luftvärmepumpen avfrostar is själv, men klarar inte av hur mycket is som helst. Om den utsätts för alldeles för mycket is och frost kan utedelen frysa igen och då slutar den ge värme.

Det är viktigt att få ut värmen ordentligt så att den fördelas sig jämnt i bostaden. Öppen planlösning är bra. Se till att värmepumpen är energi- och effektivitetsklassificerad för mesta möjliga uppvärmningseffekt. Du kan läsa mer om det här.

 

Tips!

Se till så att luftvärmepumpen installeras på rätt sätt och av en behörig kyltekniker. Bygghemma erbjuder rikstäckande installation av värmepumpar via noggrant utvalda installationspartners. Se till att få bra garantier. 5 års garanti är det vanligaste.

 

Mest lästa artiklar