Så får du svalt inne

Sommarvärme är härligt, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här får du tips på hur du får komfortkyla inomhus.


En solig sommar vill de flesta ha, men när solen steker som hetast utomhus kan det vara underbart att kliva in i ett svalt hus. Är du lycklig ägare till ett stenhus har du en fördel, det tar tid innan värmen äter sig in genom tjocka stenväggar. Likaså är klinker eller sten på golvet ofta härligt svalt och skönt att gå på varma dagar.

Stäng ute värmen

Det enklaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla svalt inomhus är att hindra solvärmen att komma in genom att dra för markiser, rullgardiner, persienner eller gardiner, samt att hålla dörrarna på solsidan stängda. Att vädra rejält korsdrag på kvällen, särskilt på övervåningen som kan bli olidligt varm eftersom värmen stiger uppåt, är ett bra sätt att få bättre nattsömn.

Känner du att detta inte räcker finns det även en hel del teknik att ta till för att få komfortkyla inomhus.

Värmepump blir kylpump

Har huset någon typ av värmepump, tex. bergvärme eller luft-luftvärmepump, kan du med stor sannolikhet ställa om den till kyla istället för värme, och själv bestämma temperaturen. Men tänk på att detta kan dra en hel del energi, särskilt om det är riktigt varmt och du har pumpen på dygnet runt. Men som punktinsats någon av de riktigt hetaste dagarna kan man kanske unna sig det om man lider av värmen.

Mobil komfort

Det finns även en hel del så kallade ”mobila” kylanläggningar, som finns från cirka
3 000 kronor och uppåt. En del är verkligen mobila och flyttbara från rum till rum, värmen leds bort via en slang som lämpligen sticks ut genom fönstret. Andra så kallade ”portabla” anläggningar monteras på väggen i exempelvis sovrummet och har en utomhus- och en inomhusdel. De sistnämnda är dyrare men i gengäld mer effektiva, men kräver förstås ett ingrepp i huset. Vilken du än väljer, försäkra dig om att produkten är A-klassad när det gäller energiåtgång, samt att den inte bullrar för mycket. Då blir ju nattsömnen störd i alla fall, kanske även för grannen!

Annons

Dimensionera rätt

Tänk också på att välja rätt dimensionerad kylanläggning. Man brukar säga att ungefär 70 watt per kvadratmeter krävs för att få bra effekt. Är ditt sovrum 10-15 kvadratmeter stort bör alltså effekten på en mobil anläggning vara minst cirka 1,25 kW. Väljer du att satsa stort och skaffa värmepump för att få både kyla på sommaren och värme till vintern är dimensioneringen förstås extra viktigt. Har du ett 1 ½ planshus kan det behövas två aggregat för att få jämn effekt i hela huset.

På 80-talet var det populärt med gigantiska takfläktar i sovrummen, gärna med belysning, men dem ser man inte ofta numera. Men luft som rör sig känns automatiskt svalare och om det inte räcker med luftdraget från fönstret kan en modern takfläkt, golv- eller bordsfläkt vara lösningen. En viss varning är dock på sin plats om du är känslig för drag.

Upplever du sommarvärmen riktigt besvärande finns även klimatanläggningar med totallösning för hela huset, exempelvis genom företag som LG Electronics eller Ventilationsutveckling. Detta kräver installation av behörig installatör. Tala med en kylmontör/återförsäljare på orten där du bor så att du kan få en professionell genomgång av ditt hus, men tag gärna in offert från flera företag.

Om du har känsliga luftvägar och/eller problem med allergi kan detta ibland förvärras av luftkonditionering. Rådgör gärna med din läkare innan köpet.  

 

Elegant luftvärmepump för både kyla och värme. LG Electronics Nordic Art Cool N09AW Blue (finns även i silver). Energiklass A på både värme och kyla, luftreningssystem i fem steg och självrengöring. Lägsta ljudnivå endast 20 db. Passar hus upp till 140 kvm. Pris cirka 25.000 kr.

AirLine Tower 85 cm Snygga tornfläkten ”Airline Tower 1385” är 85 cm hög och blåser luften i 90 graders radie. Tre hastigheter och timer, samt fjärrkontroll. Pris cirka 800 kr. OBH Nordica

ProCool Portabel luftkonditionering med inom- och utomhusdel för montering. ProCool 44T kyler ett rum på upp till 50 kvm, har tre hastigheter, automatisk återstart vid strömavbrott samt timer. Pris cirka 15

Igloo Delux 2,7 kW Mobilt kylaggregat, Igloo Delux 2,7 kW med värmeavledning via slang. Energiklass A, utrustad med kolfilter och silverfilter för bättre luftrening, samt fjärrkontroll. För utrymmen upp till cirka 40 kvm
 

Matsui Mobil luftkonditionering för rum upp till 17 kvm med 12 timmars timer och tre hastigheter. Slang för värme- och fuktavledning. Pris cirka 2 500 kr på exempelvis Elgiganten.

Köpinformation

OBH Nordica, www.obhnordica.se Tel 08-445 79 00
Elgiganten, www.elgiganten.se Tel  0771-115 115
Texa Design, www.texadesign.se Tel 042-388050 
LG Electronics, www.lge.com Tel 08-566 415 00
Luftmiljöbutiken, www.luftmiljobutiken.se Tel 08 – 612 87 70
SwemaTrading, www.swema-trading.se, Tel 040-16 40 50
Ventilationsbutiken, www.ventbutiken.se Tel 060-17 18 32
Ventilationsutveckling, www.ventilationsutveckling.se Tel 08-630 30 00 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar