Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.


Direktel:

Hus med direktverkande el kan kompletteras med solfångare, pelletskamin eller luft-luftvärmepump. En dyrare men flexiblare lösning är att byta till vattenburet system. Du måste här investera i nya element och en värmepanna.

Sol:

Påverkar miljön allra minst men måste kompletteras med andra värmesystem. I kombination med direktel kan solvärme minska energikostnaden rejält. Passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare! Funkar också bra med ved, pellets och olja. Det finns även bergvärmepumpar där solvärme leds ner i borrhålet. Från- och tilluftsventilation med återvinning och värmeväxlare (FTX-system) går också bra ihop med sol.

Med tappvarmvattensystem värmer solfångarna endast varmvattnet och integreras med varmvattenberedaren.

Med kombisystem ger solfångarna både värme och varmvatten – här kombineras solfångaren med en ackumulatortank och någon form av vattenburet värmesystem.

Värmepumpar:

Luft-luftvärmepumpar passar bra i hus med direktel. Berg-, jord- och sjövärmepumpar liksom luft/vattenvärmepumpar kräver vattenburen värme. Luft/vattenvärmepumpar är ett prisvärt alternativ i oljeuppvärmda hus med låg energianvändning. Flera tillverkare lanserar kombinationer av värmepumpar och solfångare. Med en berg- eller ytjordvärmeanläggning har du en stor ackumulator där solvärmen kan lagras och utnyttjas året om.

Frånluftvärmepumpar, kräver förutom vattenburen värme också att huset har mekanisk ventilation och kanalsystem.

Läs mer på www.svepinfo.se och www.energimyndigheten.se

Pellets:

Pelletspannor fungerar lika bekvämt som oljeeldning (sköter och rengör sig själva). Kompletterat med solfångare blir det allra bäst – då behöver pannan inte eldas på sommaren för tappvarmvatten.

Pelletskamin passar särskilt dig som har direktverkande el och saknar vattenburet system. Kaminen kan antingen fungera som huvudsaklig värmekälla eller komplettera nuvarande uppvärmning. Behåll elradiatorerna som komplement i rummen längst bort och som reserv i övriga huset. Låt dörrarna stå öppna eller sätt in ventiler över dem.

Passar även tillsammans med solfångare, värmepumpar och olja.

Pelletskaminen tänder sig själv vid behov och matar själv fram bränslet. Men du måste fylla på med pellets någon gång i veckan, och kaminen måste askas ur under vinterhalvåret.

Ännu effektivare är den vattenmantlade pelletskaminen som förutom mysbrasa och värme – den klarar hela värmebehovet – även ger varmvatten. Kompletterad med solfångare kan den stängas av under sommarhalvåret. Kräver dock vattenburen värme och ackumulatortank för att lagra varmvattnet.

Ved:

Vedeldning ger både värme och varmvatten. Förutsättningen är skorsten och vattenburen värme. Att elda miljövänligt är fullt möjligt med dagens moderna vedpannor. Det finns numera även Svanenmärkta pannor i handeln.

Men det krävs en ackumulatortank för att vedeldningen ska fungera bra (och ren, torr ved). Ackumulatortanken ger stor flexibilitet genom att den kan kopplas till solfångare, ved eller pellets eller alla tre på samma gång.

Ved passar särskilt bra till solfångare – det är bara att sluta elda när solen skiner.

En annan viktig fördel med vedeldning är luftcirkulationen, framför allt i gamla hus där ventilationen bygger på självdrag.

Rot-avdrag?

Hur mycket får du göra ROT-avdrag för vid installationen av din nya värmekälla? Det finns schabloner framtagna, bland annat av branschföreningen SBBA, och du kan också läsa på skattverkets hemsida. Så får du en mer tydlig bild av vad din kostnad kommer att bli.

www.sbba.se

www.skatteverket.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar