Luft-luftvärmepump och pellets som komplement
– I nästan samtliga fall är en luft-luftvärmepump ett bra komplement till elvärmen, berättar Anders Jidinger, energi- och klimatrådgivare med företaget K-Konsult.
– Du kan spara upp till 25 procent av uppvärmningskostnaderna och investeringen är inte större än cirka 20.000 kronor.
Pelletspannorna har också blivit allt mer populära i takt med att de blivit både snyggare och tystare. Man räknar med att det finns cirka 100.000 svenska småhus som värms med pellets. Vill du satsa på pellets som huvudvärmekälla behöver du inte alltid köpa en helt ny kamin, har du en någorlunda modern olje- eller vedpanna kan du i de flesta fall byta den gamla brännaren mot en pelletsbrännare.
Visserligen är pellets på stark frammarsch, men när det gäller uppvärmning med biobränsle är fortfarande vedeldning det allra vanligaste, framför allt i de norra delarna av Sverige. Ungefär 20-25 procent av alla villahushåll eldar med ved.
Bergvärme ersätter oljepannan
Fjärrvärme är en bra och miljövänlig energikälla, men än så länge har bara ungefär 200 städer ett fjärrvärmenät där det är möjligt för villaägare att ansluta sig. På de platserna är cirka 10 procent av villorna anslutna, totalt räknar man med att det finns drygt 200.000 fjärrvärmeabonnemang i småhus.
Oljan är definitivt på väg bort och det i rask takt, mycket på grund av konverteringsstödet. Över hälften av alla villaägare med oljeeldning har numera bytt ut sina gamla pannor och ersatt dem med andra värmekällor. Inte mer än cirka 3 procent av småhusen värms med olja.
Bergvärme är en populär ersättare för oljan, ungefär 300 000 villahushåll har idag en bergvärmepump. En bergvärmepump kräver en hel den el för driften, cirka en tredjedel så mycket el som den genererar. Trots minskade uppvärmningsbehov, energieffektivisering och konvertering från direktverkande el, är elförbrukningen i småhus i stort sett oförändrad under de senaste åren.
Vattenfall största elleverantören
Men all denna el vi behöver, varifrån kommer den? I Sverige är Vattenfall den tveklöst största leverantören med cirka 70 Twh/år (totalt för Sverige, från vatten, vind- och kärnkraft) och nära 50 procent av all elproduktion. Det är drygt dubbelt så mycket som tvåan E.ON Sverige, tätt följd av Fortum.
Källa: Rapporten “Uppvärmning i Sverige 2008“ Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Svep samt Vattenfall.
Fotnot: Ny statistik kommer från Energimyndigheten i slutet av september 2009.