ANNONS FRÅN PANASONIC

”Den här pumpen borde vara standard i ett småhus”

Äntligen har Navid Hayoomi fått det som han vill i sitt hus i Sävsjö – tack vare två HZ25UKE värmepumpar från Panasonic.


– Jag har haft mina två värmepumpar i drygt ett år. Innan dess hade vi det verkligen jobbigt. Värmen om sommaren gjorde det olidligt för oss i familjen om nätterna. Ingen av oss fick sova ordentligt. Men i somras kunde jag lägga mina barn i ett svalt rum, trots att det var drygt 25 grader ute – tack vare air condition-funktionen på Panasonic HZ25UKE.

Navid Hayoomi är mycket lättad och glad över sin investering. Han har alltså valt att ha två Panasonic HZ25UKE i sin villa på 175 kvadratmeter med panoramafönster och drygt 3 meter i takhöjd. Navids fina utsikt från huset i Sävsjö har både för- och nackdelar har det visat sig:

– Stora fönster är trivsamt, men när solen ligger på blir det ofta för varmt i huset.

Med tanke på värmepumpens höga kvalitet så tycker Navid att den är mycket prisvärd. Priset har gjort det möjligt för honom att placera två pumpar diagonalt – en i vardera yttersektion av det H-formad huset. Det ger en effektiv spridning i huset, av värme på vintern och kyla på sommaren.

 

Sparar både pengar och miljö

Navid lät bygga huset för ett år sedan. Huset hade från början en frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme. Det blev dyrt och ineffektivt.

– Idag så kör jag frånluftsvärmepumpen på så lite effekt som möjligt eftersom den går på el. Jag drar även ner golvvärmen till 22 grader men pumpen från Panasonic får gå på anpassad effekt – och jag sparar både miljö och pengar. Den här pumpen borde vara standard som sekundär värmekälla i ett småhus, säger Navid.

Enligt Navid är Panasonic HZ25UKE mycket lätt att både använda och installera. De två pumparna han har idag installerades av en installatör på några timmar. Sedan dess ställer Navid in autoläget och njuter på vintern av den jämna värmen som sprider sig i enplanshuset.

Det finns faktiskt ett trick, avslöjar Navid:

– Jag drar ner effekten på Panasonic-pumparna när vi går hemifrån och låter även frånluftvärmepumpen gå på låg effekt tillsammans med värmegolvet. När jag sedan kommer hem så ökar jag effekten på Panasonic HZ25UKE igen. Då tar det bara någon minut så sprider sig den önskade temperaturen i huset.

Det går alltså mycket lätt och snabbt att justera temperaturen. Genom en app på mobilen kan Navid även sköta regleringen på distans.

– Det exemplariska vore att husleverantören redan från början vänt sig till Panasonic för att ha pumpmodellen som standard. Tillsammans med golvvärme, endast i badrummet, skulle det blivit mycket mer effektivt och därmed mer miljövänligt, säger Navid.

Hur viktigt är det för dig att du kan spara både pengar och miljö tack vare pumpens låga SCOP-tal (5,38)?

– Vem vill inte spara pengar!!? Mina energikostnader har minskat med cirka 25 procent och jag är så glad över det. Och vem vill inte leva hållbart och spara på vår miljö. Det är var och ens skyldighet, tycker jag.

Mest lästa artiklar