Värmepumpar – så fungerar det

Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.


Vad är skillnaden på en luft/vatten- värmepump och en luft/luft- värmepump?

– En luft/vatten-värmepump avger energi som värmer upp huset via vattenburna system som golvvärme och radiatorer. En luft/luft-värme- pump avger energi via en sorts fläkt som blåser in varm luft.

Vilken storlek på pump ska jag välja?

– Det beror på hur byggnaden ser ut, alla hus är olika isolerade och olika stora. Installatören ska dimensionera anläggningen.

Klarar en pump av att värma upp hela huset?

– En luft/vatten-värmepump avger värme ner till minus 25 grader i dag. Ju kallare det blir, desto större behov finns det av ett komplet- terande system. Du kan aldrig ha enbart en luft/luft-värmepump – du behöver ett bassystem. Pumpen kompletterar systemet för att sänka energikostnaden.

Hur mycket ström drar pumparna?

– Den ström som krävs för att driva pumpen kan i bästa fall vara
så lite som en femtedel av det totala energibehovet som huset har, inklu- sive uppvärmning av tappvatten. Har du en villa som drar 30 000 kWh på ett år kan du alltså stoppa in en pump som drar 6 000 kWh och så får
du de andra 24 000 av den här kompressorn som värmepumpen bygger på. När det gäller luft/luft- värmepumpar stoppar du in en kWh och får ut tre. Om luften har bra spridning kan den sänka förbruk- ningen med omkring 50 procent.

Vad kostar en pump?

– Installationen av en luft/vatten- värmepump av bra kvalitet i en normalstor villa ligger på mellan 100 000 och 130 000 kronor. Den har en livslängd på upp till ungefär tjugo år. En luft/luft-värmepump av bra kvalitet kostar ungefär mellan 18 000 och 22 000 kronor, inklusive installation. 

Gästexperten

Namn: Fredrik Forsberg.

Ålder: 54 år.

Bor: I Sollentuna.

Gör: Certifierad värmepumpsinstallatör på Orion AB.

Antal installerade pumpar: ”Det är över hundra stycken i alla fall”.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar