Villaägare se upp – så mycket dyrare kan elen bli i vinter

Det har nog inte undgått någon husägare att det pratas mycket om hur elpriserna rekordskjutit i höjden nu under hösten 2021. Och värre kan det bli, enligt Villaägarnas riksförbund. Så här dyr kan elen bli nu i vinter.

Elpriserna har slagit rekord efter rekord – det har aldrig tidigare varit så dyrt med el i södra Sverige. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser för villaägare, särskilt i hushåll där elen står för uppvärmningen. 

Villaägarnas riksförbund har gjort en uträkning och jämfört elpriset för januari 2021 med ett höjt elpris för januari 2022. Så här ser exemplet ut i sin korthet. Du hittar mer information om uträkningen på Villaägarnas riksförbund hemsida

Räkneexempel 

Exempelvilla januari 2021 = elkostnad på cirka 3700 kr. 

Exempelvilla januari 2022 = elkostnad på cirka 5000 kr. 

I exemplet har de räknat på en eluppvärmd villa i elområde 4, södra Sverige, där 3 000 kWh antas förbrukas i januari. Elpriset för januari 2021 var 45,1 öre/kWh enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå. Därtill kommer kostnader för energiskatt, elnätsavgift och moms.

Om elpriset fortsätter att stiga kan samma villa, vid ett elpris på 80 öre/kWh, landa på en elkostnad på cirka 5000 kr i januari 2022 istället. Just nu går det inte att veta huruvida elpriset kommer att landa på just den summan, vara lägre eller högre. Men det gäller att vara beredd på att det även i värsta fall kan komma att bli en högre siffra än 5000 kr. 

Snittpriset på rörlig el i september i elområde 4 blev hela 122,68 öre/kWh – det högsta priset någonsin i området. I skrivande stund är dock elpriskurvan på väg nedåt. 

Det här kan du göra själv för att minska elkostnaden 

Det finns massvis av smarta knep för att minska din elförbrukning. Här har vi valt ut ett par åtgärder. Läs gärna också vår längre artikel för de bästa tipsen för att spara pengar på elen här

  • Ladda elbilen när elpriset är lägre (t.ex på natten).
  • Stäng av tv-apparater, datorer och mobiler på natten. Använd eluttag med on/off-knapp. 
  • Duscha istället för bada, och duscha kortare för att hålla nere varmvattenkostnaden.
  • Jämför elavtal – kanske är det läge att byta? 
  • Fyll tvättmaskinen ordentligt när du tvättar och diska i diskmaskin om du har en sådan (handdisk drar mer varmvatten). 
  • Sänk värmen i rum du inte använder, till exempel i garage och gästrum. Tre grader kan göra stor skillnad.
Läs också: Så sparar du tusenlappar på elen!

Källa: Villaägarnas riksförbund, Vattenfall, Energimarknadsbyrån 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar