7 vanliga missuppfattningar om vad försäkringen täcker

Att ha koll på vad försäkringarna täcker är inte det lättaste! Här reder vi ut några vanliga missförstånd om vilka skador som kan ge ersättning och inte.

Har du försäkrat hem, familj och prylar, men inte orkat läsa allt det finstilta i försäkringsbreven? Det är du i så fall inte ensam om, för det är vanligt med missuppfattningar när det kommer till försäkringar. Här listar vi sju av de vanligaste missförstånden kring vad som omfattas av försäkringar och vad som inte gör det.

Det här tror kunderna att deras försäkringar täcker:

1. Alla skador när man haft otur

FEL! Drulleförsäkringen i hemförsäkringen, eller allrisk som försäkringsbolagen brukar kallar den, ersätter bara om något händer med dina saker. Det betyder att du till exempel inte får ersättning genom drulleförsäkringen om du backat in i en annan bil. Detta är det vanligaste missförståndet av alla, enligt Dina försäkringar.

2. Vattenskador som uppstår om vatten tränger in genom husgrunden

FEL! Nej, försäkringen ersätter inte den typen av vattenskador. För att undvika vatten genom grunden är det viktigt att se till att ha väldränerat runt sitt hus.

3. Skador som husdjur orsakar

FEL! Om hunden gnager av ett stolsben eller kissar i bilen kan man inte luta sig mot varken hem- eller bilförsäkring.

4. Alla veterinärkostnader vid en operation

FEL! En veterinärförsäkring täcker inte nödvändigtvis allt under besöket när din hund eller katt behöver opereras. Det finns undantag som gör att vissa sjukdomar inte ersätts för alla raser.

Det här tror kunderna att försäkringen INTE täcker:

5. Trasig kyl och spis

FEL! Skulle kylskåpet eller spisen gå sönder så finns det chans att du får ersättning för skadan, trots utgången garanti. Försäkringsbolaget gör ett åldersavdrag och beräknar ersättningen utifrån det. Så det är alltid värt att anmäla.

6. Förstörd mat vid strömavbrott

FEL! Om en du drabbats av ett strömavbrott finns det möjlighet att få ersättning via hemförsäkringen för det som fanns i kyl och frys.

7. Skador från hårt väder

FEL! Har stormen blåst omkull ett träd över taket på ditt hus, eller har det drabbats av skador på grund av hagel, blixtar eller kraftiga regn brukar det täckas av hemförsäkringen.

Källa: Dina Försäkringar

Läs också: Försäkringsfällor i hemmet


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar