14 enkla spartips

Många bäckar små blir en stor år, heter det – och det gäller också när du vill spara. För även små besparingar märks snabbt i budgeten, när de är många. Här får du 14 tips som hjälper dig undvika spill. Du får bland annat veta hur du får toalettpapperet att hålla längre och hur du lätt sparar pengar genom att ändra dina inköpsvanor en aning.


1. Rullen håller längre

Du känner nog igen situationen: ett ryck i toarullen, så ligger det minst en meter papper på golvet. Det är extra vanligt om papperet är tunt. Stoppa slöseriet genom att trycka ihop rullen, för då rullar papperet inte så lätt av.

2. Slösa inte med vattnet

Om det tar en stund innan vattnet i kranen blir kallt så försvinner många liter ner i avloppet. Om du i stället samlar upp vattnet i en kanna eller två, så sparar du vatten, pengar och naturresurser – samtidigt som du har vatten stående till kaffe, blomvattning eller annat.

På nästa sida kan du se hur du på ett smart sätt fördubblar effekten när du avkalkar kaffebryggaren och hur du undviker att använda för mycket hushållsfolie.

3. Dubbel avkalkning

När du avkalkar kaffebryggare eller vattenkokare, så ska du spara blandningen. Knyt en plastpåse runt duschmunstycket och häll blandningen i påsen. Efter ett par timmar är munstycket som nytt.

4. Lättrullad hushållsfolie

Ibland är det hopplöst svårt att rulla av en bit hushållsfolie. Folien skrynklar och klibbar ihop sig och kan inte användas. Du kan utnyttja rullen till 100 procent om du lägger den i frysen innan du ska använda den. Då skrynklar folien inte ihop sig eller drar snett när du drar av den.

På nästa sida kan du se hur du sparar schampo och diskmedel.

5. Använd inte för mycket schampo

En tvålpump är faktiskt utmärkt även till schampo om du vill undvika att använda för mycket. Ta reda på hur många tryck som behövs till ditt och familjens hår. Barn tycker ofta att det är kul att trycka, så låt de trycka till exempel två gånger.

6. Det finns alltid mer diskmedel

Flaskan med diskmedel är tom och redan på väg ner i sophinken, men stopp! Det finns alltid lite kvar i den. Häll en smula vatten i flaskan så räcker innehållet till ytterligare fem-sex diskningar.

På nästa sida får du veta hur mycket du kan spara genom att inte köpa bärkassar i affären.

7. Låt bärkassarna hänga i affären

Om du alltid har ett par tygpåsar eller liknande i bilen kan du spara en hel del pengar. Om du till exempel handlar tre gånger i veckan och varje gång köper två bärkassar för 2 kr/st, så har du betalat 624 kr för dem på ett år. Du kan skona din ekonomi och miljön genom att använda egna tygpåsar.

8. Spara energi när du lagar mat

Du kan spara el och därmed energi när du lagar mat. När du kokar grönsaker och potatis ska vattnet precis täcka – inte mer! Då går det snabbare att koka upp, och det sparar tid och energi. Och alltså pengar.

9. Torka tvätten utomhus och minska CO2-utsläppet

Torktumlaren är effektiv, men också en dyr post i din budget. Häng i stället tvätten utomhus. Om du gör det till exempel tre gånger i veckan i stället för att torktumla den, sparar du 200 kg CO2 och cirka 500 kr per år.
Du kan spara en hel del pengar i köket, bland annat genom att använda kastruller och diskmaskinen rätt. Kolla själv på nästa sida.

10. Välj rätt kastrull

Kastrullen får hellre vara för stor än för liten för plattan. Är den till exempel en centimeter mindre än plattan kan det medföra en energiförlust på 20 procent. Stäng av plattan cirka fem minuter innan tillagningen är klar och utnyttja i stället eftervärmen.

11. Diska vid lägre temperatur

Diska inte förrän diskmaskinen är full och välj sedan lägsta möjliga temperatur. Vardagsdisk kan nästan alltid klaras av vid 50 graderC. Då sparar du nästan 20 procent energi jämfört med om du diskar vid 65 graderC.

12. Starta datorn först när den ska användas

Cirka 10 procent av din elförbrukning går till – ingenting. För så mycket ström går till teve, dvd-spelare, datorer, skrivare, laddare och andra apparater som konstant står på standby. Anslut dator och skrivare till en grenkontakt med strömbrytare och stäng av när datorn inte används. Stäng också teven med strömbrytaren i stället för med fjärrkontrollen.

På nästa sida får du ett knep som hjälper dig tömma tandkrämstuben och hur du använder köksfläkten mest ekonomiskt.

13. Kläm ut det sista ur tuben

Du behöver inte köpa specialredskap för att få ut den sista tandkrämen. En påsklämma gör samma nytta om du pressar den uppåt i takt med att tandkrämen används. Och det allra sista kommer lättare ut om du först värmen tuben i varmt vatten. Du kan också klippa av tuben och på så sätt nå de sista resterna.

14. Ställ fläkten på lägsta hastigheten

En köksfläkt använder cirka 50 procent mer energi vid högsta hastighet jämfört med lägsta. Fläkten får gärna snurra för fullt när du steker, men sänk farten efteråt eller stäng av fläkten. Fläkten bör startas några minuter innan du lagar mat, för då skapar den ett undertryck i köket så att luften byts snabbare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar