15 vårfina växtpyssel!

Minna Mercke är drottning av blomsterglädje. Vi låter henne slå fart på våren med 15 härliga arrangemang!
vårfina växtpyssel
hink med vår

1. En hink med vår!

Här ser vi tulpaner, ranunkler och eukalyptusblad samt körsbärsgrenar. För att buketten ska hålla bra lägger Minna isbitar i vattnet och på natten ställs den i svalt rum.

loppisfynd

2. Loppisfynd

En primula, som står i sin kruka, har placerats i en loppisfyndad såssnipa. Torrt gräs täcker fint, och rödlökarna (Icas steklök är bäst! säger Minna) är små och söta!

pensé

3. Pensé på nytt vis!

Ställ plantans jordklump i en plastpåse och linda om blad från en bok. Fäst ihop med band eller pappersklämmor – fina finns i scrapbookingbutiker.

gamla burkar som blomkärl

4. Gamla burkar blir fina blomkärl

Täta med en plastpåse och bottna med lecakulor. Här har Minna shoppat tulpanlökar, krokus, pärlhyacint, kungsängslilja och slån, och plockat egen mossa och några kvistar. 

sval dekoration

5. Sval dekoration

Den här zinkkrukan har lecakulor upp till ¼, därefter har bellis, pärlhyacint, plättar i luften, pensé och förgätmigej satts ner. Till sist fylls jord så att plantorna står stadigt.

påskfint

6. Inspireras av påsken

En halmkrans har dekorerats med ägg och fjädrar. Storblommiga penséer (vars jordklump satts i hundbajspåsar!) ger färg.

duka med blommor

7. Duka med blommor

Dukningen lyfter med färgstarka anemoner, snödroppar och ilex-bär. Vasen är en sparrisburk som Minna klätt med tapet. 

Läs också: 10 lättskötta växter

tåliga växter

8. Tåliga sötnosar

Vårens tåligaste är extra välkomna! Den här krukan med bellis, dekorationsgräs och gyllenlack klarar en köldknäpp. 

vacker bukett

9. Vackert och smart!

Tulpaner, murgröna och eukalyptus sticks ner i en boll av hönsnät, som gömts i kärlet. Hönsnätsbollen hålls på plats med ett kryss av tejp.

påskliljor

10. Påskliljedekoration

En glasbehållare har fyllts med gräs, fjädrar, jord, påskliljelökar och pärlhyacinter. Vakteläggen köper Minna i blomster- och hobbyaffärer.

vackert i vas

11. Vackert i vas

Minnas drömbukett har mörka julrosor, ranunkler, blåbärs- och körsbärsris. Som stöd för stjälkarna göms en smart insats i nivå med vattenytan (finns på Blomsterverkstad.com).

rosenkvitten

12. Vacker under flera årstider

Röd rosenkvitten borde alla som kan ha i trädgården, säger Minna. Den ger vackra kvistar på våren och härliga gula frukter på hösten. 

låg bukett

13. Jordnära

En liten låg, tät bukett står i ett vattenglas, som dolts i ett nystan. Här anemoner, pärlhyacinter och limefärgad viburnum.

magnolia

14. Ensam är stark

Den ståtliga magnolian är fin ensam. Duscha knopparna så de inte torkar.

arrangemang

15. Bygg på höjden

Ett arrangemang med julrosor och pärlhyacint. Runt krukan lite hönsnät där mossa, lavar och kvistar fästs. Julrosorna står i små provrörslika plastvaser (finns i presentbutiker).

Läs också: Så fixar du finaste blomkorgen

Minna Mercke Schmidt

Minna Mercke Schmidt är blomsterkreatör. Inspireras av hennes populära Instagramkonto @minnamercke,
och bloggen Blomsterverkstad!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar