7 saker alla husägare bör göra en gång om året!

När vi väl har köpt huset slår många av oss på autopiloten. Men om du vill behålla din villa i toppskick är det några saker du bör göra ungefär en gång om året.
att göra i huset

Putsa fönster ordentligt

Tillhör du också dem som bara putsar fönster när det verkligen är på tiden? Inget ont om det, men åtminstone en gång om året är det bra om du kan få till. Både in- och utsidan samt fönsterbrädan! 

På så sätt får du också en bra överblick över fönstrets skick. Naturligtvis kan du anlita en fönsterputsare, men de flesta moderna fönster kan svängas, så att du kan ta utsidan av fönstret själv inifrån.

Rensa alla rum!

Den japanska städgurun Marie Kondo har skapat en sensation med sina städmetoder. Ett av de viktigaste tipsen från henne är att man ska rensa allt på en och samma gång istället för att ta ett rum i taget under en lång tid. På det sättet kommer röran bara komma krypandes tillbaka innan du är helt klar med städningen.

Rengör rännorna

Out of sight, out of mind – tyvärr är detta rännornas öde i många hus. Självklart är rännkonstruktionen i sig något man snabbt kan kasta ett öga på. Däremot är innehållet i rännorna svårare att få en överblick över, om man inte tar en stege och klättrar upp och inspekterar rännorna. 

Det kan finnas flera skottkärror fulla av löv och annat trädgårdsavfall där uppe. Gör det därför till en vana att ta en promenad runt huset (ihop med en stege) och städa upp rännorna. En gång om året är ett bra tidsintervall, men flera gånger om året är det allra bästa.

Fräscha upp lädermöblerna

Lädersoffa? Läder blir vackrare med åldern så länge det underhålls med jämna mellanrum. Se därför till att använda lädervårdsprodukter och rengöringsprodukter avsedda för läder och rengör dina möbler då och då.

Måla dina trämöbler en gång

Det här kanske inte är något du måste göra varje år med varje möbel, men när möblerna börjar tappa sin lyster är det värt att överväga om det inte är dags att ge möblerna en lackbehandling. Kom ihåg att göra en noggrann förberedelse med slipning och rengöring innan du börjar.

Kontrollera huspriserna i grannskapet 

Kanske planerar du att stanna i ditt hus tills du dras ut med fötterna först. Om inte, så kan det vara en bra idé att hålla dig informerad om huspriserna i ditt grannskap. Det kan vara så att du plötsligt ser möjligheter som du inte har övervägt tidigare.

Ångtvätta möblerna

Ångrengör du dina möbler och mattor? Det hör kanske inte till vanligheterna att tvätta möbler med den här metoden, då inte alla har en ångrengörare stående i städskåpet. Dock kan du faktiskt hyra en ångtvätt, eller anlita någon som kommer förbi och utför ångstädningen. 

En ångtvätt kan också användas till mycket mer än att bara rengöra möbler. Den kan också användas till golv, fönster, badrum och till exempel ytorna i köket.

Läs också: Så rengör du fasaden – det är galet enkelt!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar