7 saker alla husägare bör göra en gång om året!

När vi väl har köpt huset slår många av oss på autopiloten. Men om du vill behålla din villa i toppskick är det några saker du bör göra ungefär en gång om året.

att göra i huset

Putsa fönster ordentligt

Tillhör du också dem som bara putsar fönster när det verkligen är på tiden? Inget ont om det, men åtminstone en gång om året är det bra om du kan få till. Både in- och utsidan samt fönsterbrädan! 

På så sätt får du också en bra överblick över fönstrets skick. Naturligtvis kan du anlita en fönsterputsare, men de flesta moderna fönster kan svängas, så att du kan ta utsidan av fönstret själv inifrån.

Rensa alla rum!

Den japanska städgurun Marie Kondo har skapat en sensation med sina städmetoder. Ett av de viktigaste tipsen från henne är att man ska rensa allt på en och samma gång istället för att ta ett rum i taget under en lång tid. På det sättet kommer röran bara komma krypandes tillbaka innan du är helt klar med städningen.

Rengör rännorna

Out of sight, out of mind – tyvärr är detta rännornas öde i många hus. Självklart är rännkonstruktionen i sig något man snabbt kan kasta ett öga på. Däremot är innehållet i rännorna svårare att få en överblick över, om man inte tar en stege och klättrar upp och inspekterar rännorna. 

Det kan finnas flera skottkärror fulla av löv och annat trädgårdsavfall där uppe. Gör det därför till en vana att ta en promenad runt huset (ihop med en stege) och städa upp rännorna. En gång om året är ett bra tidsintervall, men flera gånger om året är det allra bästa.

Fräscha upp lädermöblerna

Lädersoffa? Läder blir vackrare med åldern så länge det underhålls med jämna mellanrum. Se därför till att använda lädervårdsprodukter och rengöringsprodukter avsedda för läder och rengör dina möbler då och då.

Måla dina trämöbler en gång

Det här kanske inte är något du måste göra varje år med varje möbel, men när möblerna börjar tappa sin lyster är det värt att överväga om det inte är dags att ge möblerna en lackbehandling. Kom ihåg att göra en noggrann förberedelse med slipning och rengöring innan du börjar.

Kontrollera huspriserna i grannskapet 

Kanske planerar du att stanna i ditt hus tills du dras ut med fötterna först. Om inte, så kan det vara en bra idé att hålla dig informerad om huspriserna i ditt grannskap. Det kan vara så att du plötsligt ser möjligheter som du inte har övervägt tidigare.

Ångtvätta möblerna

Ångrengör du dina möbler och mattor? Det hör kanske inte till vanligheterna att tvätta möbler med den här metoden, då inte alla har en ångrengörare stående i städskåpet. Dock kan du faktiskt hyra en ångtvätt, eller anlita någon som kommer förbi och utför ångstädningen. 

En ångtvätt kan också användas till mycket mer än att bara rengöra möbler. Den kan också användas till golv, fönster, badrum och till exempel ytorna i köket.

Läs också: Så rengör du fasaden – det är galet enkelt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar