9 sätt att villaspara

Det är lättare än många tror att sänka villakostnaden. I år finns det dessutom nya möjligheter att få in skattefria villainkomster. Ekonomiexperten Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget, ger dig här några goda råd för att förbättra din villaekonomi.

Anders Andersson ger tips för en bättre villa ekonomi.

1. Pruta ned ­räntan

Bankerna sänker inte den rörliga boräntan när riksbanken drar ned reporäntan. I stället stiger boräntan. Bankerna säger att det beror på att det blivit dyrare för dem att låna upp pengar till villalånen, men kritiken mot bankernas höga vinster och dåliga konkurrens blir allt hårdare.

Detta betyder faktiskt att det nu finns större möjligheter än tidigare för bankkunderna att pruta ned räntan. Jämför räntan mellan olika banker när du ska ta lån. Spela sedan ut bankerna mot varandra, och inse att procentsatsen i en räntetabell ofta kan prutas ned, ofta med argumentet att du är beredd att flytta alla dina bankaffärer till den som ger bäst villkor. Kanske slutar det med att den bank där du i dag har dina affärer sänker räntan till den lägsta nivån i din jämförelse.

2. Bind räntan rätt

Om det är bäst med bunden eller rörlig tremånadersränta är omöjligt att säga. Men hittills har oftast rörlig ränta varit det mest lönsamma. Men med bunden ränta vet du exakt dina räntekostnader under en viss tid. Och detta kan vara värt en hel del för dig som inte har råd att ta några risker.
För dig som har stora lån kan det därför vara klokt att binda en del av räntan. Riskerna kan spridas för lån liksom för sparande, kanske genom att ha en tredjedel rörligt, en tredjedel på två år och en tredjedel på fem år.
Ett mellanalternativ mellan rörligt och bundet kan vara att ta rörlig ränta med räntetak. Du betalar då ett slags försäkringspremie för att din ränta inte ska överstiga en viss nivå – kanske 0,2 procent extra för att räntan ska frysas på 5 procent om den skulle gå högre.

3. Sänk ­elkostnaden

Hela systemet med att man kan välja elbolag straffar de passiva villaägarna. De som inte väljer har nämligen de dyraste elavtalen, tillsvidareavtal, som kan vara 3 000 kronor dyrare per år än allt annat.
Det viktigaste rådet är därför att välja något annat än tillsvidareavtal. Om det är bäst att välja rörligt eller bundet elpris är mindre viktigt, eftersom ingen kan säga vilket som är bäst.

Vilket elbolag du väljer har dock viss betydelse – och det finns över hundra att välja mellan. Det skiljer nästan en tusenlapp per år mellan de billigaste och dyraste.

4. Sänk försäkringskostnaden

Välj villaförsäkring med omsorg. Det skiljer mycket mellan olika villaförsäkringar. Så välj med omsorg.

Jämför då villkoren innan du jämför priserna. Gå igenom vad du behöver för skydd och se efter vilket försäkringsbolag som har den produkt som bäst passar dig.

Jämför sedan priset mellan bolagen med samma villkor och se vilket som har den mest prisvärda försäkringen. Den som är bäst för en villatyp kan vara dyrast för en annan.

Ofta får du rabatt om du har flera försäkringar i samma bolag. Har du svag ekonomi så välj låg självrisk.

5. Missa inte Rotavdraget

Rotavdraget för reparationer på din villa och Rutavdrag för exempelvis städning och fönsterputs utnyttjas av fler och fler. Se till så att du också gör det.

Skatterabatten gäller per person för de två avdragen sammanlagt och inte per bostad. Arbetskostnaden får vara högst 100 000 kronor per person och halva denna, upp till 50 000 kronor, ges då i form av en skattereduktion.

6. Ta ut skattefri hyra

Möjligheterna att ta ut skattefri hyra har i år ökat. Du kan hyra ut ett rum eller ett garage för upp till 26 250 kronor skattefritt. Det beror på att schablon­avdraget för uthyrning på två år höjts med 9 000 kronor. För villa och fritidshus går det att ta ut upp till 26 250 kronor i årshyra utan att det blir någon skatt. Först avgår 20 procent av hyresinkomsten i ett första avdrag, som blir 5 250 kronor, sedan avgår det höjda avdraget på 21 000 kronor.

7. Låt företaget betala en del

Det höjda avdraget för uthyrning gäller dock inte för dig som har ett företag och hyr ut ett kontorsrum, förrådsrum eller garage till en tjänstebil. Men ändå är det fördelaktigt att skriva faktura från sitt aktiebolag till sig själv, för att bolaget på det sättet ska betala en del av villakostnaden.

Hyreskostnaden som bolaget betalar är en kostnad för bolaget som minskar bolagsvinsten. Den inkomsten som du som villaägare får beskattar du visserligen i din privata deklaration, men endast med 30 procentig kapitalskatt efter det att du gjort ett avdrag, som ska vara ”skäligt”. Om man kan påvisa att det är bolagets lokal i villan som renoverats kan fakturan för exempelvis ommålning dras av i bolaget.

8. Råd när du ska sälja

När du säljer gäller det att framhålla allt det positiva med din villa för att få ut bästa möjliga pris. Det är då viktigt att noga välja mäklare. Sätt ett utgångspris som är så lågt att det kommer många på visningen, men som inte ligger för långt under det pris du kan acceptera. När budgivningen är klar gäller det att skriva kontrakt snabbt. Den som lagt högsta budet har alltid rätt att dra sig ur innan köpekontrakt skrivits.

9. Råd när du ska köpa

När du ska köpa gäller det att ta god tid på sig och göra en kravlista på vad som är viktigast där du ska bo. Sätt ett tak för hur högt pris som är acceptabelt, och försök undvika att dras med för högt upp när det blir budgivning. Gör en egen besiktning. Granska utrymmen i exempelvis källaren som andra ofta glömmer.

Kontakta kommunen och hör efter vilka framtidsplaner det finns för området du funderar att flytta till.

Vill du veta mer?

Här är några användbara sajter med goda råd för förbättrad villaekonomi:

Tips om försäkringar, bolån, jämför aktuella boräntor, sparande: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring www.konsumenternas.se 020-22 58 00

Jämför aktuella bolån, elavtal, försäkring, telefon  med mera:
Tidningen Driva Eget www.driva-eget.se

Sälja, köpa eller hyra ut villan: Boverkets och Konsumentverkets sajt om boendefrågor www.omboende.se

Jämför aktuella elavtal: www.elpriskollen.se www.elskling.se

Skattefrågor när du köper och säljer hus samt regler för Rot- och rutavdrag: Skatteverket www.skatteverket.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar