9 sätt att villaspara

Det är lättare än många tror att sänka villakostnaden. I år finns det dessutom nya möjligheter att få in skattefria villainkomster. Ekonomiexperten Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget, ger dig här några goda råd för att förbättra din villaekonomi.


Anders Andersson ger tips för en bättre villa ekonomi.

1. Pruta ned ­räntan

Bankerna sänker inte den rörliga boräntan när riksbanken drar ned reporäntan. I stället stiger boräntan. Bankerna säger att det beror på att det blivit dyrare för dem att låna upp pengar till villalånen, men kritiken mot bankernas höga vinster och dåliga konkurrens blir allt hårdare.

Detta betyder faktiskt att det nu finns större möjligheter än tidigare för bankkunderna att pruta ned räntan. Jämför räntan mellan olika banker när du ska ta lån. Spela sedan ut bankerna mot varandra, och inse att procentsatsen i en räntetabell ofta kan prutas ned, ofta med argumentet att du är beredd att flytta alla dina bankaffärer till den som ger bäst villkor. Kanske slutar det med att den bank där du i dag har dina affärer sänker räntan till den lägsta nivån i din jämförelse.

2. Bind räntan rätt

Om det är bäst med bunden eller rörlig tremånadersränta är omöjligt att säga. Men hittills har oftast rörlig ränta varit det mest lönsamma. Men med bunden ränta vet du exakt dina räntekostnader under en viss tid. Och detta kan vara värt en hel del för dig som inte har råd att ta några risker.
För dig som har stora lån kan det därför vara klokt att binda en del av räntan. Riskerna kan spridas för lån liksom för sparande, kanske genom att ha en tredjedel rörligt, en tredjedel på två år och en tredjedel på fem år.
Ett mellanalternativ mellan rörligt och bundet kan vara att ta rörlig ränta med räntetak. Du betalar då ett slags försäkringspremie för att din ränta inte ska överstiga en viss nivå – kanske 0,2 procent extra för att räntan ska frysas på 5 procent om den skulle gå högre.

3. Sänk ­elkostnaden

Hela systemet med att man kan välja elbolag straffar de passiva villaägarna. De som inte väljer har nämligen de dyraste elavtalen, tillsvidareavtal, som kan vara 3 000 kronor dyrare per år än allt annat.
Det viktigaste rådet är därför att välja något annat än tillsvidareavtal. Om det är bäst att välja rörligt eller bundet elpris är mindre viktigt, eftersom ingen kan säga vilket som är bäst.

Vilket elbolag du väljer har dock viss betydelse – och det finns över hundra att välja mellan. Det skiljer nästan en tusenlapp per år mellan de billigaste och dyraste.

4. Sänk försäkringskostnaden

Välj villaförsäkring med omsorg. Det skiljer mycket mellan olika villaförsäkringar. Så välj med omsorg.

Jämför då villkoren innan du jämför priserna. Gå igenom vad du behöver för skydd och se efter vilket försäkringsbolag som har den produkt som bäst passar dig.

Jämför sedan priset mellan bolagen med samma villkor och se vilket som har den mest prisvärda försäkringen. Den som är bäst för en villatyp kan vara dyrast för en annan.

Ofta får du rabatt om du har flera försäkringar i samma bolag. Har du svag ekonomi så välj låg självrisk.

5. Missa inte Rotavdraget

Rotavdraget för reparationer på din villa och Rutavdrag för exempelvis städning och fönsterputs utnyttjas av fler och fler. Se till så att du också gör det.

Skatterabatten gäller per person för de två avdragen sammanlagt och inte per bostad. Arbetskostnaden får vara högst 100 000 kronor per person och halva denna, upp till 50 000 kronor, ges då i form av en skattereduktion.

6. Ta ut skattefri hyra

Möjligheterna att ta ut skattefri hyra har i år ökat. Du kan hyra ut ett rum eller ett garage för upp till 26 250 kronor skattefritt. Det beror på att schablon­avdraget för uthyrning på två år höjts med 9 000 kronor. För villa och fritidshus går det att ta ut upp till 26 250 kronor i årshyra utan att det blir någon skatt. Först avgår 20 procent av hyresinkomsten i ett första avdrag, som blir 5 250 kronor, sedan avgår det höjda avdraget på 21 000 kronor.

7. Låt företaget betala en del

Det höjda avdraget för uthyrning gäller dock inte för dig som har ett företag och hyr ut ett kontorsrum, förrådsrum eller garage till en tjänstebil. Men ändå är det fördelaktigt att skriva faktura från sitt aktiebolag till sig själv, för att bolaget på det sättet ska betala en del av villakostnaden.

Hyreskostnaden som bolaget betalar är en kostnad för bolaget som minskar bolagsvinsten. Den inkomsten som du som villaägare får beskattar du visserligen i din privata deklaration, men endast med 30 procentig kapitalskatt efter det att du gjort ett avdrag, som ska vara ”skäligt”. Om man kan påvisa att det är bolagets lokal i villan som renoverats kan fakturan för exempelvis ommålning dras av i bolaget.

8. Råd när du ska sälja

När du säljer gäller det att framhålla allt det positiva med din villa för att få ut bästa möjliga pris. Det är då viktigt att noga välja mäklare. Sätt ett utgångspris som är så lågt att det kommer många på visningen, men som inte ligger för långt under det pris du kan acceptera. När budgivningen är klar gäller det att skriva kontrakt snabbt. Den som lagt högsta budet har alltid rätt att dra sig ur innan köpekontrakt skrivits.

9. Råd när du ska köpa

När du ska köpa gäller det att ta god tid på sig och göra en kravlista på vad som är viktigast där du ska bo. Sätt ett tak för hur högt pris som är acceptabelt, och försök undvika att dras med för högt upp när det blir budgivning. Gör en egen besiktning. Granska utrymmen i exempelvis källaren som andra ofta glömmer.

Kontakta kommunen och hör efter vilka framtidsplaner det finns för området du funderar att flytta till.

Vill du veta mer?

Här är några användbara sajter med goda råd för förbättrad villaekonomi:

Tips om försäkringar, bolån, jämför aktuella boräntor, sparande: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring www.konsumenternas.se 020-22 58 00

Jämför aktuella bolån, elavtal, försäkring, telefon  med mera:
Tidningen Driva Eget www.driva-eget.se

Sälja, köpa eller hyra ut villan: Boverkets och Konsumentverkets sajt om boendefrågor www.omboende.se

Jämför aktuella elavtal: www.elpriskollen.se www.elskling.se

Skattefrågor när du köper och säljer hus samt regler för Rot- och rutavdrag: Skatteverket www.skatteverket.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar