Bli proffs på färgsättning

Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.


Ibland kan man bara gå runt hemma, titta på väggarna och tröttna på hur det ser ut. Detta är ett tydligt tecken på att man vill åt en förändring. Dock är det inte alltid självklart vilken färgsättning som fungerar bättre än någon annan. Hur gör man och hur vet man, liksom. Man vill ju skapa en röd tråd, en snygg helhet och ha en färgsättning som gör sig väl med allt annat i rummet. 

Tips 1: Läs inredningsmagasin!

Färgsättningar, som det allra mesta, går i cykler och trender. Läs så många inredningsmagasin du kan och sök efter vilka färgsättningar som är inne just nu. Detta kommer ge dig inspiration och kanske även uppmuntra dig till att faktiskt slå slag i sak och sätta igång. 

Tips 2: Testa kulören i olika slags ljus

Du kan även beställa hem eller ta färgprover direkt från butiken. Detta gör att du kan se hur färgerna beter sig och uppträder hemma på väggarna. Se hur färgproverna fungerar i stark belysning, svag belysning och i direkt dagsljus. Vad händer med färgerna? Skiftar färgerna? Hur fungerar färgerna i relation till möbler och inredning i rummet? Detta är viktigt frågor du bör ställa dig mer än en gång. 

Du kan utgå från en specifik detalj eller tavelmotiv som redan hänger uppe på väggen när du väljer färgsättning. Du kan även ta hjälp av personalen i färgbutiken och fråga vilka färger de själva föredrar och vilka färger som är ”på tapeten” just nu. 

Så hittar du rätt färg till sovrummet

Tips 3: Grundfärger, färg på inredning och accentfärger 

Ungefär 60 procent av rummet, lite mer än hälften, utgörs av grundfärger på väggar, golv och tak. 30 procent består av färgerna och materialen på inredning och tunga möbler så som sängen, soffan eller den stora mattan på golvet. De kvarvarande 10 procenten består av så kallade accentfärger så som kuddfodral, filtar, plädar och skinnfällar. Dessa tillsammans skapar helheten i rummet och är alla betydelsebärande för färgsättningen.

Ljusa kulörer ger en känsla av att rummet blir både större och luftigare. Nyanser i blått och grönt är kalla färger medan rött och gult är varmare kulörer. Det är viktigt att ha en och samma färgskala som grund i rummet. Sedan kan man laborera och leka fritt tills man hittar rätt.

Tips 4: Färgtrender för 2019!

Grönt är en färg att hålla extra öga på. Det är en färg som faller naturligt i vår längtan efter naturen och dess gröna, rika färger. Vi längtar även efter varma, brända toner så som varmrött och en gråaktig rosa färg, rosa pastellfärg. Nästa år går vi även mot djupa, mörkare färger och jordnära färger. 

Carolina Gynnings 3 färgtips! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar