Bli proffs på färgsättning

Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

Ibland kan man bara gå runt hemma, titta på väggarna och tröttna på hur det ser ut. Detta är ett tydligt tecken på att man vill åt en förändring. Dock är det inte alltid självklart vilken färgsättning som fungerar bättre än någon annan. Hur gör man och hur vet man, liksom. Man vill ju skapa en röd tråd, en snygg helhet och ha en färgsättning som gör sig väl med allt annat i rummet. 

Tips 1: Läs inredningsmagasin!

Färgsättningar, som det allra mesta, går i cykler och trender. Läs så många inredningsmagasin du kan och sök efter vilka färgsättningar som är inne just nu. Detta kommer ge dig inspiration och kanske även uppmuntra dig till att faktiskt slå slag i sak och sätta igång. 

 

 

Tips 2: Testa kulören i olika slags ljus

Du kan även beställa hem eller ta färgprover direkt från butiken. Detta gör att du kan se hur färgerna beter sig och uppträder hemma på väggarna. Se hur färgproverna fungerar i stark belysning, svag belysning och i direkt dagsljus. Vad händer med färgerna? Skiftar färgerna? Hur fungerar färgerna i relation till möbler och inredning i rummet? Detta är viktigt frågor du bör ställa dig mer än en gång. 

Du kan utgå från en specifik detalj eller tavelmotiv som redan hänger uppe på väggen när du väljer färgsättning. Du kan även ta hjälp av personalen i färgbutiken och fråga vilka färger de själva föredrar och vilka färger som är ”på tapeten” just nu. 

Så hittar du rätt färg till sovrummet

Tips 3: Grundfärger, färg på inredning och accentfärger 

Ungefär 60 procent av rummet, lite mer än hälften, utgörs av grundfärger på väggar, golv och tak. 30 procent består av färgerna och materialen på inredning och tunga möbler så som sängen, soffan eller den stora mattan på golvet. De kvarvarande 10 procenten består av så kallade accentfärger så som kuddfodral, filtar, plädar och skinnfällar. Dessa tillsammans skapar helheten i rummet och är alla betydelsebärande för färgsättningen.

Ljusa kulörer ger en känsla av att rummet blir både större och luftigare. Nyanser i blått och grönt är kalla färger medan rött och gult är varmare kulörer. Det är viktigt att ha en och samma färgskala som grund i rummet. Sedan kan man laborera och leka fritt tills man hittar rätt.

Tips 4: Färgtrender för 2019!

Grönt är en färg att hålla extra öga på. Det är en färg som faller naturligt i vår längtan efter naturen och dess gröna, rika färger. Vi längtar även efter varma, brända toner så som varmrött och en gråaktig rosa färg, rosa pastellfärg. Nästa år går vi även mot djupa, mörkare färger och jordnära färger. 

 

Carolina Gynnings 3 färgtips! 

 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar