Checklista: Så tar du hand om villan på hösten

Det är dags att avrunda utesäsongen och se till att huset står redo inför vintern. Här ger vi dig en checklista med 20 höstsysslor!

När man bor i villa är det alltid något som behöver fixas. Ibland är det svårt att veta var man ska börja. Därför ger vi dig här en checklista för huset!

Checklista för huset

1. Ta bort löv ur hängrännor och stuprör, och laga glipor och sprickor. Rensa också avloppsbrunnarna om de är fulla med skräp, så att vattnet kan rinna igenom. 

2. Kolla fönster och dörrar. Är tätningslisterna hela och elastiska? Om inte är det dags att byta. 

3. Skydda mot råttor och möss. Leta efter glipor vid genomföringar i väggarna, under diskbänken och vid husknutarna. Täta mindre hål med Gnagarstopp stålull eller tätningsmassan Mouse stop. Och sätt nät över ventilerna. Ett hål stort som en blyertspenna räcker för en liten mus!

4. Rensa eldstaden, och ta bort gammal aska. Skorstenen bör sotas vart tredje år om den används för trivseleldning, och varje år om den används som huvudsaklig värmekälla i ett rum.

Läs också: Täta fönster


5. Minska brandrisken. Se till att brandsläckare och brandvarnare fungerar som de ska. 

6. Kontrollera taket in- och utvändigt. Byt ut trasiga tegelpannor och leta efter fuktskador på undertaket. Skrapa bort mossa från taket, det kan orsaka frostsprängningar under vintern. 

7. Lufta elementen. Är det dålig värme i elementen är det bra att släppa ut luft genom ventilerna. Är de helt kalla kan det bero på att reglerstiften i termostaten har fastnat, och behöver lossas lite försiktigt. Kontrollera också på tryckmätaren ifall du behöver fylla på vatten. 

8. Kolla krypgrunden efter fuktskador och skadedjur. 

9. Se över luftvärmepumpen. Rengör den med såpvatten, och kolla så att dräneringshålen på utsidan inte är tilltäppta. Damma av innedelens luftfilter. Ett värmepumpsskydd eller -tak, är en bra investering för att skydda mot snö, regn, och skräp. 

10. Skaffa salt eller grus, så att du är redo för vinterns halka.

Läs också: Stäng ditt fritidshus inför vintern – 11 viktiga tips

Checklista för trädgården

11. Kratta höstlöven. Ligger de kvar på gräsmattan, blir det fuktigt och mossan sprider sig. Lägg gärna löven i rabatter och kompost, eller gräv ner dem i grönsakslandet. 

12. Hjälp igelkotten. Spara gärna en lövhög och lite ris i ett hörn av trädgården där igelkottarna kan bygga bo över vintern. 

13. Ta in känsliga växter, krukor och möbler, och förvara dem frostfritt. Växter i kruka som klarar av att stå kvar ute, kan du ställa skyddat, vid husväggen. Isolera gärna krukan med t ex bubbelplast och säckväv så klarar sig växterna bättre mot frosten. 

14. Klipp gräsmattan en sista gång. När temperaturen sjunkit till runt 7 grader är det läge att ta sista vändan med gräsklipparen. Passa på att rengöra den ordentligt innan du ställer in den för vintern. 

15. Ta bort fallfrukt och skrumpen, möglig frukt som hänger kvar i träden. 

16. Beskär träd och buskar, ifall det behövs. September ut går det fortfarande bra att göra det.

Läs också: Så förebygger du vattenskador


17. Töm vattnet ur poolen, och täck över den. Töm ur den lite i taget, så att vattnet hinner rinna undan, och på din egen tomt, så det inte ställer till problem för grannen. Använd inga kemikalier i poolen precis innan. 

18. Rengör växthuset, och torka listerna noga. Använd såpvatten med lite ättikssprit och T-röd för att ta död på alger och skadedjur. Ta ner automatiska fönsteröppnare. 

19. Städa och rensa ogräs. Gå en runda och plocka upp bråte, och leta efter mördarsniglar som ofta gömmer sig därunder. 

20. Plantera mera. Varför inte satsa på en ny rabatt med fina blommor? Hösten är en bra tid att plantera perenner och sätta vårlökar, om du vill ha något härligt att längta till i vår. 

Läs också: 10 ljuvliga tulpaner att plantera

Källa: Polarpumpen, Skånska byggvaror


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar