”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar. 

Hur kom ni på idén till det här husprojektet? 

– Tidigare bodde vi i ett radhus i Nacka och ville köpa hus, men allt var i för dåligt skick eller för dyrt. Vi tittade på ett enda hus på Värmdö men det var i så dåligt skick att det behövde rivas. Det låg fint vid en sjö och min man sa att vi skulle kunna bygga ett hus själva istället, säger Linda.

Lindas man, Thomas, visste att hon hade en mapp på Pinterest med inspirationsbilder på containerhus och föreslog att de skulle bygga ett eget.

– Vi försöker leva ganska miljövänligt och att bygga ett nytt hus kändes inte alls som vi, det har vi aldrig varit sugna på. Men det här kändes helt rätt i magen! Samma kväll hittade jag vår tomt vid samma sjö, fast med bättre läge. Vi hörde av oss till några arkitekter och hittade Måns Tham som förstod oss och vår idé. Så han fick rita huset. Han har också fortsatt att vara med oss genom hela projektet. 

Första containervillan i Sverige

Det spännande husprojektet är Linda och Thomas första projekt av detta slag.

– Vi förstod att vi var naiva men bestämde oss för att fortsätta vara det och att ta det som det kommer. Vi har fått lära oss allt. Och det har ju gått bra!

Containerhuset är det första som byggts i Sverige, så det fanns inga färdiga lösningar.

– Under tiden vi byggde så byggdes ett fritidshus i Norrtälje. Det är betydligt enklare krav på fritidshus än på villa så det är inte riktigt jämförbart men de bad oss om råd ibland. Och nu byggs ett i Tranås. 

Berätta mer om själva huset!

– Huset är byggt av 8 sjöcontainrar, 3 stycken 20-fots och 5 stycken 40 fots. De har gått till sjöss och vi valde sådana som var lite buckliga där vi ändå skulle kapa plåt. Vi har inte klätt in fasaden utan det syns att det är containrar, vi har dock målat dem i en färg som gör att det smälter in fint i berget. Vi har inte sprängt något utan arkitekten har ritat huset utifrån hur tomten såg ut. Därför är undervåningen mindre än övervåningen och containrarna kragar in mot berget bakom. Badrummen är i puts och badrummet nere har en hel glasvägg där berget och mossan utanför har fått sätta färgerna. Vi har två containerväggar kvar synliga inomhus, en på övervåningen och en på nedervåningen. Och så har vi ett smutstvättsnedkast från korridoren utanför sovrummen på övervåningen som går rakt ned i tvättkorgen i tvättstugan på nedervåningen. Vi har till och med en sopnedkastlucka där uppe, en sådan som fanns i hyreshus förr. 

Vad är du mest nöjd med? 

– Det nedre badrummet. Vardagsrummet och köket med sin fantastiska utsikt över sjön. Att trappan upp till översta containern (som mest är till för ljusinsläpp men också har golv på en liten del) är en trappa från en nedlagd militärförläggning. Att ektrappan från nedervåningen till övervåningen kommer från ett kontor på Kungsgatan som revs ut. Att handfatet i nedre badrummet och badkaret är från blocket… Att vi tagit vara på en massa saker! 

Äntligen inflyttade

Projektet tog 3,5 år och under tiden bodde familjen i en byggbod på 20 kvm på tomten.

– Vi bestämde oss för att inte pausa barnens liv, inte jobba så att vi skilde oss och inte heller jobba så att vi går in i väggen. Vi har jobbat på våra vanliga jobb vid sidan om. Så det fick ta den tiden det tog. Men hade jag vetat att det skulle ta så lång tid så hade vi haft två byggbodar. 

Slutresultatet! 

– Vi har bara bott här i tio dagar men vi trivs så bra! Det är en del är kvar att göra så klart, så vi fortsätter. Min pappa Ulf har hjälpt oss under hela byggtiden och han fortsätter att komma till oss på helgerna för att bygga garderober, köksö och annat som är kvar, tillsammans med oss. Och jag och min man kan konstatera (och har gjort det många gånger under byggtiden) att vi två är ett himla bra team! 

Läs mer om containervillan på Klokahem.

 

Namn: Linda Ulfsdotter
Gör: Socionom och arbetar som skolkurator och terapeut
Blogg: Containervillan
Familj: Thomas, 49, Isak, 18, Fabian, 14, Signe, 8 och Sami, en 9 veckor gammal valp av rasen portugisisk vattenhund

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar