Så dränerar du grunden – steg för steg

Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Dränera grunden – så gör du

De flesta hus med källare byggda på 1900-talet eller tidigare saknar en fungerande dränering, ett skydd mot fuktinträngning. Från att ha varit en ouppvärmd del av huset där man tidigare förvarade plastjulgranen och potatisen blir det i dag allt vanligare att vi både inreder och värmer upp våra källarutrymmen, som i sin tur leder till bekymmer.
– En uppvärmd källare är som en sockerbit i kaffet – kappilärkraften suger i sig fukten som leder till skador i form av lukt mögelpåväxt – och en dålig miljö att vistas och vara i, berättar anläggningsexperten Niklas Engberg, vd för Engbergs marktjänst.

Dränera och fuktsäkra

De finns ett flertal olika metoder för att dränera och fuktsäkra sin fastighet från markvatten och dagvatten. I dag blir det allt vanligare att man också isolerar källarväggarna i samband med att man gräver upp och dränerar om sitt hus för att ha en så torr miljö som möjligt runt sin källare.
– En tätsittande platonmatta mot källarväggen med en bra utförd dränering är ett fullgott skydd mot fukt, men jag tycker att det är vettigt att isolera, eftersom du aldrig vet vad du vill använd sin källare till i framtiden, säger Niklas.
– Kort beskrivet går en dränering ut på att motverka markfukten i jorden samt att leda bort den till en lägre punkt än själva grundsulan som källaren är byggd på.

Läs även: Checklista – så hälsokontrollerar du huset

Pumpa bort markvattnet

För att lösa sistnämnda problemet krävs ofta hjälp i form av en vattenpump – som installeras samtidigt som dräneringen görs – och som hjälper till att pumpa bort markvattnet till en lämplig utsläppspunkt.
– Dränering är mycket sällan en försäkringsfråga, utan något du gör på egen hand. För en normalstor villa ska du räkna med att det handlar om två veckors tid i arbete, och då blir tomten grovt återställd efter avslutat jobb. Det bästa är att vänta ytterligare år för slutarbete, så att den återställda marken får chans att sätta sig, säger Niklas.
Priserna kan skilja sig över landet, men ett rimligt snitt för en normalstor villa med en två meter djup källare är mellan 3 500 och 4 500 kronor per meter. I det ingår arbete, material, isolering, grävning, anpassning av grundsulan och transporter. Arbetsdelen är rotberättigat.
– Alla hus är unika och kräver ofta skräddarsydda lösningar. Som med alla typer av jobb rekommenderar jag att man tar in flera offerter från minst tre olika aktörer, men låt inte bara priset få avgöra.

Så dränerar du grunden – steg för steg

1. Rensa och gräv

Buskar och träd plockas ned och därefter friläggs hela källargrunden till 15 centimeter under grundsulan – som källarväggarna vilar på – och fall för dräneringsledningar skapas. Ett fall skapas i schaktbotten för dräneringsledningarna som har ett fall med en halv centimeter per meter.

2. Nya dräneringsrör och blästring

Dräneringsrör placeras 15 centimeter under grundsulan och leds bort till en uppsamlingsbrunn, vidare ut till dagvattensystemet i gatan. Vid behov monteras en pump som hjälper till att pumpa bort markvattnet. Ofta finns det ett lager av tjära och asfalt på väggen som tas bort för att underlätta fuktvandring utåt.

3. Fall på klacken

Skarven mellan bottenplattan och väggen, det så kallade hålkärlet, är en svag punkt. På den del som sticker ut från husets bottenplatta, gjuter man på ett fall, för att undvika inträngande vatten. Därefter monteras ett kantbalksskydd på bottenplattan, över hålkälet och cirka 20 cm upp på husväggen för att minimera inträngning av vatten i fastigheten. Resterande lämnas fri för att kunna släppa ifrån sig fukt.

4. Dräneringsrören täcks in

Därefter läggs dräneringsröret ut och täcks med makadam i storleken 11/16, cirka 30 cm ovanför rören. Sedan täcks dräneringsbädden med en markduk (fiberduk).

5. Fuktskyddet monteras

Därefter monteras ett eller två lager med en dränerande typ av isolerskiva som täcks med en diffusionsöppen skyddsduk . Längst upp förankras en list i husväggen med skruv och listen tätas för att skydda mot vatten och insekter som kan vilja tränga sig in i isoleringen. Fuktskyddet ska inte vara synligt.

6. Schaktet återfylls

Vid återfyllning med befintliga massor får storleken på materialet vara större än en knytnäve eller vara spetsiga. Om du planerar att lägga plattor ovanpå krävs det packningsbara massor hela vägen upp, annars kan man delvis återfylla med gammalt material.

7. Regnvattnet leds bort

Dagvattenrör läggs ner för att leda bort takavvattningen bort från huset, vilket att id gör i samband med omdränering. Rören placeras på minimum 60 cm djup med ett fall om en halv cm per meter. Rören kopplas till en brunn och vidare ut till dagvattenledningen i gatan eller till en stenkista.

8. Frånfall skapas

Ett frånfall skapas från huset så att regnvatten leds bort, för att undvika onödig belastning.

Läs även: Läsarfråga: ”Måste vi dränera källaren?” Här är expertens svar!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar