Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården. 

I våra trädgårdar brukar vi alltid ha fågelmatare, fågelholkar eller fågelbord. Fåglarna behöver fågelmat och vi vill gärna ha besök av fåglar. Ger du dina fåglar något utöver det vanliga i form av ett fågelbad kommer de att stormtrivas och stanna kvar längre. Ett fågelbad är ett fint sätt att hälsa fåglarna välkomna på och hela trädgården kommer fyllas av liv och rörelse. Detta skänker dessutom ro till dig som villaägare och till dina besökare som på avstånd stillsamt kan betrakta fåglarnas badlekar. 

 

Missa inte: Gjuta ett fågelbad av rabarberblad? Hemmafixarna visar hur du gör!

 

Ett svalkande dopp heta sommardagar, ja tack!

I sommar väntar nya värmerekord och ingen fågel kommer avböja en invit till ett uppfriskande och svalkande dopp. Det finns fågelbad i olika material och det fina i kråksången är att du har många olika valmöjligheter när det kommer till färg, form och uttryck. Det finns fågelbad i bland annat natursten, plast, betong, keramik och gjutjärn.

Du kan välja att antingen ställa fågelbadet på fot eller hänga upp på högre höjder. Ett fågelbad som ska stå ute i trädgården året om måste tåla kyla och frost. Då är det extra viktigt att du väljer material till fågelbadet med omsorg. 

Se till att fågelbadet inte är för djupt så att vattennivån inte blir för hög. Fåglarna ska både kunna stå på kanten och i vattnet och ta sig smidigt därifrån när de har badat klart.

 

”Tack för badet, vi äter upp skadedjuren!”

Fåglarna kommer vilja stanna kvar längre när du har ett fågelbad och det innebär att du får hjälp med bladlöss, larver, insekter och annat oönskat. Fåglarna tackar dig för badet och äter upp skadedjuren. 

 

Ställ fågelbadet en bra bit bort från fågelfödan

Fåglarna ska bada och dricka ur vattnet i fågelbadet. Hamnar fågelmaten i plurret ökar risken för sjukdomar och ohygien. Se därför till att du placerar fågelmaten så långt bort från fågelbadet som det går. 

 

Ett gäng fåglar njuter av ett svalkande fågelbad. Foto: iStockphoto

 

Se upp för rovdjuren! 

Ett fågelbad behöver rengöras med jämna mellanrum för att spa-upplevelsen ska fortsätta vara en spa-upplevelse för våra bevingade små vänner. Ta bort alger och bakterier med några dagars mellanrum för att bibehålla god hygien. Ställer du fågelbadet i närheten av buskar eller vid husknuten finns en ökad risk att katter och rovdjur kommer åt fåglarna. Ställer du istället fågelbadet mitt på gräsmattan, där du hela tiden kan ha uppsyn, blir badlekarna trygga.

 

Missa inte: Så gjuter du ett fågelbad som smälter in väl i naturen.

 

3 tips för att fåglarna ska trivas

  • Rengör fågelbadet med några dagars mellanrum
  • Se till att fågelbadet tål vinter och kyla – välj rätt material!
  • Ha lagom vattennivå i fågelbadet och låt det inte vara för djupt
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar