Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården. 


I våra trädgårdar brukar vi alltid ha fågelmatare, fågelholkar eller fågelbord. Fåglarna behöver fågelmat och vi vill gärna ha besök av fåglar. Ger du dina fåglar något utöver det vanliga i form av ett fågelbad kommer de att stormtrivas och stanna kvar längre. Ett fågelbad är ett fint sätt att hälsa fåglarna välkomna på och hela trädgården kommer fyllas av liv och rörelse. Detta skänker dessutom ro till dig som villaägare och till dina besökare som på avstånd stillsamt kan betrakta fåglarnas badlekar. 

 

Missa inte: Gjuta ett fågelbad av rabarberblad? Hemmafixarna visar hur du gör!

 

Ett svalkande dopp heta sommardagar, ja tack!

I sommar väntar nya värmerekord och ingen fågel kommer avböja en invit till ett uppfriskande och svalkande dopp. Det finns fågelbad i olika material och det fina i kråksången är att du har många olika valmöjligheter när det kommer till färg, form och uttryck. Det finns fågelbad i bland annat natursten, plast, betong, keramik och gjutjärn.

Du kan välja att antingen ställa fågelbadet på fot eller hänga upp på högre höjder. Ett fågelbad som ska stå ute i trädgården året om måste tåla kyla och frost. Då är det extra viktigt att du väljer material till fågelbadet med omsorg. 

Se till att fågelbadet inte är för djupt så att vattennivån inte blir för hög. Fåglarna ska både kunna stå på kanten och i vattnet och ta sig smidigt därifrån när de har badat klart.

 

”Tack för badet, vi äter upp skadedjuren!”

Fåglarna kommer vilja stanna kvar längre när du har ett fågelbad och det innebär att du får hjälp med bladlöss, larver, insekter och annat oönskat. Fåglarna tackar dig för badet och äter upp skadedjuren. 

 

Ställ fågelbadet en bra bit bort från fågelfödan

Fåglarna ska bada och dricka ur vattnet i fågelbadet. Hamnar fågelmaten i plurret ökar risken för sjukdomar och ohygien. Se därför till att du placerar fågelmaten så långt bort från fågelbadet som det går. 

 

Ett gäng fåglar njuter av ett svalkande fågelbad. Foto: iStockphoto

 

Se upp för rovdjuren! 

Ett fågelbad behöver rengöras med jämna mellanrum för att spa-upplevelsen ska fortsätta vara en spa-upplevelse för våra bevingade små vänner. Ta bort alger och bakterier med några dagars mellanrum för att bibehålla god hygien. Ställer du fågelbadet i närheten av buskar eller vid husknuten finns en ökad risk att katter och rovdjur kommer åt fåglarna. Ställer du istället fågelbadet mitt på gräsmattan, där du hela tiden kan ha uppsyn, blir badlekarna trygga.

 

Missa inte: Så gjuter du ett fågelbad som smälter in väl i naturen.

 

3 tips för att fåglarna ska trivas

  • Rengör fågelbadet med några dagars mellanrum
  • Se till att fågelbadet tål vinter och kyla – välj rätt material!
  • Ha lagom vattennivå i fågelbadet och låt det inte vara för djupt

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar