”Hur isolerar man en putsad stuga?”

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan. 


Hur isolerar man en putsad stuga?

Vi har en putsad stuga, byggd 1956. Nu tillbringar vi mer och mer tid i stugan och funderar på att isolera och sätta brädor på den norra väggen. Anledningen är att stugan ligger vid änden av en stor sjö och det blåser ofta väldigt därifrån. Vi inbillar oss att vi kan behålla lite mer värme men också stänga ute mer av ljudet genom att brädbeslå väggen. Hur går man tillväga för att isolera inifrån? Vi vill ju inte förstöra den putsade ytan.

Anne-Marie Mäkelä

Svar: Det går att tilläggsisolera inifrån, men det är alltid att föredra att tilläggsisolera utifrån av den anledningen att då hamnar väggens bärande stomme längre in, närmare den varma sidan, och är därför bättre skyddad mot fukt.

Gör så här:

1.Om ni ska byta till träfasad i stället för den putsade fasaden föreslår jag att ni knackar ner putsen och passar på att kontrollera att väggen är i gott skick under innan ni tilläggsisolerar väggen. Ni vinner flera saker på detta. Dels får ni veta om väggen mår bra och kan åtgärda eventuella skador. Dels blir det några centimeter mer isolering, vilket inte skadar på en norrvägg. 

2. När väggen är rensad är det bara att göra som en normal tilläggsisolering. Tillverkarna av mineralull brukar ha bra beskrivningar på sina hemsidor. Regla ut så mycket som går utan att huset tappar proportionerna. Tänk på att takutsprånget blir mindre ju tjockare väggen blir jämfört med den ursprungliga väggen. Lägg isolering mellan reglarna. 

3. Klä därefter hela väggen med en fasadskiva av mineralull. Fasadskivan är bara några cm tjock, men kan läggas över hela ytan utan reglar vilket bryter de köldbryggor som utgörs av reglarna. Fasadskivor finns med vindtät yta så du slipper papp eller andra vindskikt. Skarvarna tejpas. 

4. Regla därefter med distanslist för att skapa en luftspalt bakom panelen. Räkna med att den här utsatta gaveln kommer att behöva lite tätare underhåll än vanligt.

Roger Nyström 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar