<!–
-Vi behövde mer sällskapsyta, säger Niki och Wanda. Det var det vi längtade efter när vi började bygget. Då hade vi inga barn och inget egentligt behov av fler rum. Vi ville bara ha ljus och spejs och ytor!
Huset behövde helt enkelt bli större. Men frågan var hur? Behovet blev akut en dag då det började regna in. Niki, som gillar att göra saker själv, började läsa allt han kom över om att bygga till och arkitektur och annat. Bokhyllan med böcker i ämnet är numera två meter lång!
-Vi började skissa på en övervåning men kom snabbt fram till att gamla hus som detta inte är konstruerade för sånt, inget är rakt och att huset skulle se alldeles för stort ut. Då började jag istället skissa på sidogrenen, säger Niki.
Wanda fyller i:
-Vi tänkte mycket på ljuset. Hur skulle vinklarna passa? Varifrån skulle ljuset falla? Vi ville gärna att man skulle kunna se igenom huset, gärna i två – tre riktningar. Men sen var det många andra saker man skulle bestämma sig för, som hur vi skulle anpassa etagen. Det var viktigt att huset blev fint, både invändigt och utvändigt!
Diskret utbyggnad. Från framsidan syns knappt utbyggnaden alls. När man kommer gående längs stigen från tåget och ser upp mot huset ser det fortfarande ut som den lilla stugan från tjugotalet.
-Ja, vi ville verkligen inte ha ett stort blaffigt tillbygge. Vi ville behålla den här gamla charmen. Och det har vi faktiskt lyckats med, säger Niki nöjt.
Projektet låg ganska bra i tiden. Niki hade precis avslutat ett längre konsultuppdrag och var i idéstadiet för uppstart av ett nytt företag. Trots detta blev det mycket arbete och sena kvällar. I stort sett har han gjort allt själv, med god hjälp av Wanda. Förutom VVS och elen som en god vän hjälpte till med. Men allt där emellan, från första skiss till sista spik…
-Som visserligen inte är islagen ännu, skrattar de båda.
Så behöll vi stilen i nya delen
- Fönster: I ett gammalt hus är fönstren en viktig del av husets charm. För att följa den gamla stilen beställdes nytillverkade fönster i liknande stil från Allmogefönster i Dalarna. Det är tvåglasfönster, det inre glaset är vad som kallas för ”polskt” glas, det vill säga det har en gammal charm och är lite buckligt. De yttre är isolerglas.
- Plankgolv: Golvet är genomgående i hela huset lamellimmade hela ekplank. I den nybyggda delen köptes de obehandlade och oljades sedan med kinesisk träolja för att bli lite mörkare.
- Lister: Att golvlister och dörrkarmar ser likadana ut i hela huset gör att allt hör samman. Här påminner de nya mycket om de gamla men de är inte identiska. Att specialbeställa blev onödigt dyrt för så stor var inte skillnaden bestämde Niki och Wanda.
- Fasad: Om man vill att tillbyggnaden och den ursprungliga delen av huset ska hänga ihop, så ska fasaden se likadan ut på tillbygget. Här är allt detsamma; tak, form, färg och fasadträ.
- Taklutning: Det nya taket rekommenderades 14 graders lutning och man ville inte ändra på det gamla. Detta var en av de stora begränsningarna i den nya utbyggnaden. Därför är det endast 220 centimeter vid fönstren i den nya delen, men det kompenseras av att det är 300 centimeter till nocken.
Niki och Wandas bästa byggtips:
- Gör många skisser. Tejpa på golv eller sätt upp pinnar och snöre för att få en aning om hur det kommer att bli.
- Välj kvalitet i byggmaterial. Bra trä är rakt och bra färg täcker bättre.
- Ta till i yta om du ändå skall göra en stor ombyggnad. Det blir billigare än att bygga till igen.
- Sätt plywood i gipsväggarna så har du något att få fäste i när du ska sätta upp tavlor och hyllor.
Ombyggnadsfakta:
- Huset är från 1922, då 85 kvadratmeter. Med dagens ombyggnad är det totalt på 165 kvadratmeter.
- Ombygganden har skett i olika led, de började med hallen och sedan följde en liten utbyggnad av matsalen innan den stora utbyggnaden med två sovrum och badrum tillkom. Den är på 76 kvadratmeter och påbörjades i november 2001 och stod klar ungefär två år senare.
- Beräknad materialkostnad, cirka 500 000 kronor.
Köpinformation
Mio, www.mio.se
Kakelspecialisten, www.kakelspecialisten.se
Ikea, www.ikea.se
Ifö, www.ifo.se
Centro, www.centro.se