Vilket lyft när eternitplattorna försvann

Peter Kjellerås har ägnat fyra år åt att renovera ett trähus i Nacka, som byggdes 1925.


Bild: Peter Kjellerås

En byggnad med eternitplattor är sällan ett vackert hus, eftersom hela fasaden plattas till och det vackra skuggspel, som ett profilerat hus har, försvinner. Därför bestämde sig Peter Kjellerås för att byta ut eterniten mot träpanel, vilket huset haft från början. Det var ett klokt beslut.

Peter Kjellerås har ägnat fyra år åt att renovera ett trähus i Nacka, som byggdes 1925. Det är en ganska tidstypisk tvåplans villa med brutet tak (s k mansardtak). Och som de flesta andra hus hade även den här byggnaden förändrats under tidens lopp. Den största exteriöra förändringen skedde när de tidigare ägarna satte upp eternitplattor – låt oss gissa någon gång under 1950- eller 60-talet.

Säga vad man vill om eterniten, men oftast är det trävirke som finns under i förvånansvärt bra skick. Det är sällan rötskador under eternitplattor, eftersom de ofta monterats med viss luftspalt, som gör att underliggande virke ventilerats och inte blivit fuktigt och ruttet.

Ansiktsmask mot eternitdamm

De prisofferter som togs in för att leja bort det här arbetet hamnade runt 100 000 kronor. Därför valde Peter att göra det här arbetet själv. Men eftersom eternitplattorna innehåller hälsovådligt asbest som frigörs när plattorna går sönder, är andningsskydd ett måste. Dessutom kan man binda dammet genom att spruta på massvis med vatten när man tar bort plattorna.

Hör med kommunen!

Man bör allt tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig på ett sådant här arbete på egen hand. Och man ska absolut ta kontakt med kommunen innan arbetet påbörjas, för att få reda på vilka regler som gäller vid den här hanteringen. Eternitplattorna ska ju inte bara ned från väggarna, de ska ju också deponeras någonstans. Inom kommunen, får man förmoda.

Arbetsamt men lönande

Den nya panelen (totalkostnad: 12 000 kr) spikades upp på en läkt, för att ge luftspalt mellan panelen och den befintliga isoleringen, som också kompletterades med ny tjärpapp.

Resterande brunmålat trävirke vid vindskenor och fönster har sedan skrapats ned och målats vitt. Fönsterbågarna har skrapats trärena, inoljats med varm linolja och sedan målats med tre lager linoljefärg. Kanske jobbigt – men med ett ordentligt arbete och en bra linolja så kommer belöningen med tiden. Det är så här man ska renovera gamla fönster. Den nya fasaden målades med en gul slamfärg (kostnad: 3 000 kr).

Nytt liv i fasaden

Jämför nu de här båda bilderna från före och efter renoveringen. Den trötta oinspirerande eternitfasaden med den mycket mer vitala och levande träklädda varianten. Och se hur mycket färgsättningen betyder. Ställ den gamla fasadens färger; eternitvitt och brunt, mot den nya i gult, vitt och grönt. Och se på detaljerna – hur balkongen ovan entrépartiet förändras från en klumpig låda till en lätt konstruktion, bara genom att man kan se igenom räcket. Och slutligen hur balansen i det här gavelpartiet återställes genom att det lilla garderobsfönstret till höger under vindsskenan åter får komma fram. Som sagt – vilket lyft!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar