Arkitekt med känsla för fönster

De bästa fönstren från förr har en rad egenskaper som har med upplevelsen av ljuset i rummet att göra.


Som så många andra uppskattar Ola Nylander små stunder vid fönstret. Ett stilla betraktande av världen utanför. Att följa ljusets skiftningar i fint formade fönsterdetaljer. Som arkitekt vill han lyfta fram de omätbara värden, som fönster kan förmedla till våra sinnen och den betydelse som det infallande ljuset har för detta. Sådana värden har länge förringats i bostadsbyggandet.

– En del fönster tycks uppmuntra mig till sådana betraktelser, medan andra lämnar mig helt oberörd, säger Ola Nylander.

En gång sade en fönsterforskare på Lunds Tekniska Högskola till honom att ”det tekniskt sett bästa fönstret egentligen är en vägg.” I denna forskares arbete ingick enbart mätbara värden som ljud, värmeegenskaper och brandisolering. Att fönstret också helst ska släppa in sol och ge möjligheter till utblickar fanns inte med i forskningens förutsättningar. Här handlade det enbart om fönstrets tekniska förtjänster.

Skönhet på undantag

Ola Nylander anser att fönster som är skapade utifrån dessa förutsättningar ofta har svårt att engagera människans känslor.

– Det verkar som om vi glömt bort värdet av det vackra just när det gäller detaljer och egenskaper i våra bostäder. En profilering av en fönsterbåge eller en genomtänkt gestaltning av fönstersmygen, det vill säga fönstrets placering i vägglivet, innebär enbart en marginell merkostnad.

Fönster som inte vinner Ola Nylanders gillande har fyrkantiga och helt släta fönsterbågar som skapar skarpt skuggade och starkt solbelysta ytor. Kontrasterna blir då stora, med bländningseffekter som följd. Men fönster med mjukt profilerade karmar och bågar gör att dagsljuset faller mjukt in genom fönstret och skapar ett skuggspel. Snedställda, fasade fönstersmygar fungerar som reflektorer av ljus in i rummet.

Fönstren frigör minnen

Som rationellt fostrad arkitekt kan Ola Nylander inte gärna försvara spröjsningen av fönster – trots att han tycker att denna kan vara vacker.
För honom fungerar ett gammalt fönster som en sorts katalysator, som frigör minnen som han och de flesta av oss alltid bär med sig.

– Det kan vara minnen från gamla hus vi någon gång mött. Minnen där den omsorgsfulla fönsterprofileringen vittnar om förståelse för det som vi tycks ha glömt bor i vår rationella iver, nämligen bostadens icke-rationella eller omätbara värden. Dessa berikar i hög grad upplevelsen av bostaden.

Till vardags är Ola Nylander verksam vid Institutionen för Form och Teknik vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Under våren är han särskilt aktuell genom utställningen ”Bostaden som arkitektur”och en bok med samma namn. Utställningen premiärvisades i vintras på Arkitekturmuseet i Stockholm och kommer till en rad svenska städer.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar