Att byta dörr

Om du byter ytterdörr ger du fasaden en ansiktslyftning. Det kan vara ett sätt att spara energi också, eftersom nya dörrar ofta är betydligt tätare än äldre.


Det är viktigt att storleken blir rätt. Bygger du nytt är dörrhålet i väggen frilagt och kan mätas direkt eller via ritningen. Om du bygger om kan det vara svårare att få fram rätt mått, då det fria öppningsmåttet är inbyggt av såväl foder- som smyglister. Börja därför med att ta bort dessa, förslagsvis på insidan av dörren, för att få reda på det rätta öppningsmåttet. Dörrens karmyttermått bör vara 20 – 30 mm mindre än väggens dörrhål.

Ska du byta en innerdörr med lyftgångjärn från tiden före 1974 finns en bra checklista på www.nordbo.se under rubriken ”Innerdörrar”.

Verktygen du behöver är hammare, skruvmejsel, tumstock, ett långt vattenpass, spik och skruv, kanske en borrmaskin, plugg och skruv för infästning av dörren. Dessutom behöver du en speciell typ av drevremsa till isolering samt bottningslist och fogmassa för tätning mellan karm och vägg.

Montera dörren så här:

En dörrkarm har i regel ett yttermått som är ca 15 mm mindre än det hål karmen ska monteras i. Normalt fäster du karmen i sidorna med tre eller fyra fästpunkter på varje sida. Det finns olika fästdon – en av de bästa är den justerbara karmskruven, som gör det möjligt att i efterhand justera karmens läge, så att dörrbladet passar in i karmen.

Karmen fixerar du med hjälp av träkilar eller träklotsar. Ta bort dessa när karmen är fastskruvad. I samband med montering behöver du ett långt vattenpass.

Utrymmet mellan karm och vägg måste tätas noga. En vanlig orsak till drag, deformationer och röta är otillräcklig eller olämplig tätning mellan karm och vägg. Se till att fukt kan avvisas och avgå. Ett sätt är att grundmåla karmens yttersidor före monteringen – som ett fuktskydd.

Ett material som ofta används idag är polyuretanskum, som sprutas in i springan mellan karm och vägg. Efter en kort stund sväller materialet så att utrymmet fylls ut och blir tätt. Utvändigt kan springan sedan täckas med foderbräder eller liknande. Det går i regel även att putsa mot karmen.

På en del håll, t ex på Gotland, brukar man av tradition ha karmar i putslivet. Upptill kan man med fördel ha en s k mjukfog mellan putsen och karmen, alternativt ett droppbleck.

Källa: Träinformations byggbeskrivning nr 36, Montera dörr. Den finns i byggmaterialhandeln.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar