Byt fönster

Välskötta fönster håller längre. Här visar vi hur du byter ut dem som är bortom all räddning.


Bänd försiktigt bort fönsterfodren som kan återanvändas. Använd en träklots som skydd mot väggen så inte bräckjärnet(kofot) ger tryckmärken i väggen. När alla fodren är borta sågas och bryts den gamla karmen bort. Häng in fönsterbågen i karmen och kontrollera att den går att öppna och stänga lätt. Därefter fixeras karmen mot väggreglarna med spik eller skruv. Häng in fönsterbågen i karmen och kontrollera att den går att öppna och stänga lätt. Därefter fixeras karmen mot väggreglarna med spik eller skruv. Nu skall fönstret drevas. Det är det lilla utrymmet mellan karmens utsida och väggreglarna som ska fyllas med värmeisolering. Speciella drevningsremsor av stenullsfiber finns att köpa på rulle. Du kan också skära till egna remsor av eventuellt överblivna mineralullsskivor.

Sist sätts fönsterfodren tillbaka. Kom också ihåg att fönstret ska ha ett droppbleck av plåt. Det finns att köpa i många modeller och färger. Droppblecket ska sitta i sågspåret i karmens underdel.

Karmskruv underlättar

Ett rationellt sätt att montera karmar i vägg är att använda karmskruv istället för spik eller vanlig skruv (enl punkt 3). Det är ett helt system som ger justerbarhet och demonterbarhet. Man borrar hål i karmsidornas över- och nederkant med en tillhörande karmborr.

Därefter dras karmskruven i med en karmskruvdragare. Skruven sitter nu fast i väggdelen men en yttre gänghylsa fäster i karmens borrhål. Den kan justeras i läge med dragverktyget. Sist kan hålet i karmen täckas med ett trälock i trä eller plast.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar