Byt fönster

Två viktiga saker att tänka på när du ska byta dina fönster är husets karaktär och att leveranstiden brukar vara lång.


Byte av fönster kan bli aktuellt när det befintliga skadats av röta eller annat. Det händer också att man byter fönster för att spara energi. Men då bör man vara medveten om att man i och för sig sparar energi, men knappast några pengar. Att spara så mycket energi så att det motsvarar kostnaden för de nya fönstren tar flera decennier. Tänk också på att fönsterbytet kan ändra karaktären på ditt hus. Fönstrens proportioner, spröjsindelning med mera har avgörande betydelse för hur hela huset upplevs. Ändra inte måtten i onödan, om det är svårt att hitta ett standardfönster med samma mått som det befintliga. Det är betydligt lättare och troligen billigare att måttbeställa det nya fönstret än att förstora eller förminska fönsteröppningen med allt tillhörande arbete med fasaden och väggen invändigt. Men beställ i god tid! Upp till tre månaders leveranstid är inte ovanligt.

Riv ut det gamla fönstret

1 Lyft av fönsterbågarna om de hänger på vanliga gångjärn. Vridfönster måste skruvas loss. Vid små fönster kan bågen eventuellt sitta kvar beroende på hur stark du är.

2 Bänd försiktigt loss fönsterfodren och/eller täcklister med en kofot. Skydda väggen med masonit- eller träbitar, så att det inte blir märken. Se till att fodren inte spricker, så kan du använda dem igen. Om de tenderar att spricka, använd träkilar som slås in efter hand. Vid putsad fasad kan fönstren i bästa fall demonteras inifrån utan att skada putsen.

3 Pilla bort drevningsmaterial runt spikarna som håller fönsterkarmen och såga av dem med bågfilsblad. Om karmen sitter med karmskruv, ta bort pluggen som täcker skruven, och skruva loss dem med karmskruvsnyckel. Lyft av fönsterkarmen. Om det gamla fönstret ändå ska slängas, såga istället av karmen mitt på alla sidorna. Sedan är det lätt att bända loss allting.

Montera nytt fönster

1. Ställ karmen på plats och kontrollera att du har 5-20 millimeter springa mot väggöppningen runt om. Åtgärda om så behövs. Arbeta om möjligt med bågarna urtagna.

2. Lägg masoniteremsor eller träkilar under karmunderstycket på två ställen nära hörnen. Reglera med kilarna till understycket kommer i våg. Kontrollera med vattenpass.

3. Kila löst mot väggen, högt och lågt på vardera sidokarmen. Sätt kilarna bredvid hålen för karmskruvar (om det finns). Kontrollera med vattenpasset både i sid- och i djupled. Kila hårdare.

4. Kontrollera att diagonalerna är exakt lika långa. Justera vid behov. Fäst provisoriskt upptill med karmskruv respektive 100-125 millimeter förzinkad spik. Spika bredvid kilarna, så är du fri att ändra dem vid behov.

5. Häng på bågarna, de ska gå lätt och stå still i öppet läge. Dra i infästningarna. Ett fönster ska fästas upptill och nedtill i sidokarmarna. Är fönstret bredare än 1,3 meter ska även en fästpunkt finnas mitt på över/understycket. Motsvarande på sidostyckena om det är högre än 1,3 meter.

6. Dreva glipan mellan karmen och väggen, det vill säga täta med mineralull, lindrev eller dylikt. Lämna plats för nästa steg. Tryck in en bottningslist och fyll resterande springa med elastisk fogmassa. Återmontera fodren eller motsvarande.

Illustrationer RK Illustration

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar