Entrédörren utformades förr med stor omsorg och för att göra den extra välkomnande öppnades den som regel inåt. Idag anser vi det mer praktiskt att öppna den utåt, men den ska fortfarande vara vacker. Vi ställer också andra krav på vår entrédörr numera. Den ska vara inbrottssäker, tät mot kyla och drag, samt ha stabilitet vid varierande temperaturer och fuktigheter. Dessutom ska den vara motståndskraftig mot mekanisk åverkan och solstrålning, enkel att låsa, bekväm för personer i rullstol och så vidare. Så innan du köper ny dörr, tänk efter vad just din familj prioriterar främst.
Så river du en ytterdörr
När dörren ska rivas finns det två huvudalternativ: Om dörren ska bevaras för att kunna användas någon annanstans, måste man riva försiktigt. Men räknar du ändå med att kasta den, kan du göra hur som helst. Börja i båda fallen med att hänga av dörren från karmen.Försiktig rivning
1. Bänd loss dörrfodren med ett bräckjärn (kofot). Skydda väggen och fodret med tunna träklossar eller masonitebitar.
2. Om dörren är fastsatt med spikar, stick in ett metallsågblad i springan mellan karm och vägg och såga av dem.
Om dörren är fastsatt med karmskruv, pilla bort plastpropparna som täcker hålen och gänga ur karmskruvarna tills dörren lossnar.
”Brutal” rivning
Detta sätt gäller endast spikade dörrkarmar, eftersom de med karmskruv lättare demonteras genom att skruva ur karmskruvarna.
1. Bänd loss dörrfodren enligt ovan.
2. Såga av sidokarmarna mitt på.
3. Därefter brukar det gå lätt att bända loss dem.
Så monterar du en ny ytterdörr
När man ska montera en dörr använder man kilar, som man klämmer fast karmen med mot väggen. Se till att öppningen i väggen är cirka 10 mm större än karmen runt om. Det är lagom för att man ska kunna föra in kilarna och sedan täta, dreva, springan. Infästningen kan göras med spik eller karmskruv. Karmskruven har fördelen att det går lättare att justera karmen både vid montage och även efteråt, om snedheter skulle uppträda. Spik ska vara 125×40 (5-tums spik) och karmskruven ska vara minst 100 mm.
Gör så här för att byta ytterdörr:
1. Ställ karmen på plats och kila under, så att tröskeln kommer i våg och du har en lagom bred spalt under, som gör att täta.Kila fast karmens sidor, karmsidostyckena, nedtill och upptill intill där du sedan ska fästa karmen i väggen. Kontrollera speciellt gångjärnssidan, så att den står exakt i lod inåt-utåt och i sidled.
2. Det kan vara praktiskt att fästa gångjärnssidan först. Då kan du prova att hänga på dörrbladet och kontrollera att det fungerar. Om karmen inte har hål för karmskruvar, behöver sådana borras upp. Eventuellt kan dessa döljas genom att man borrar i falsen. De syns då inte när dörren är stängd. Men se till att du har något fast i väggen att skruva i.Börja fästa nedtill och upptill. Fortsätt sedan med ytterligare två fästpunkter längs karmsidan. Kila intill skruvarna/spikarna. Se till att karmen är helt rak och inte buktar åt något håll.
3. Gör likadant på låssidan. Är dörren bredare än 1,2 m, kila och fäst även på mitten av tröskeln och i karmens överstycke. En garagedörrs överstycke ska fästas på två ställen.
4. Kontrollera att dörröppningen är lika bred uppifrån och ned. Justera vid behov med karmskruvarna. Har du spikat, blir svårare att justera.Kontrollera även att diagonalerna är lika långa. Det kan göras med tumstocken plus en trästicka.
5. Häng på dörrbladet och kontrollera att den hänger bra. Den ska gå att stänga, låsa och öppna och den ska inte glida igen eller öppnas av sig själv. Gör justeringar om nödvändigt.
6. Kapa eventuella utstickande träkilar jäms med karmen och täta springan mellan karmen och väggen med speciellt drevmaterial, t.ex. tjär- eller lindrev. Packa lagom hårt — inte för hårt, för då kan karmen bågna och inte förlöst för då drar det igenom.Montera eventuellt täcklister mot smygen invändigt samt de gamla dörrfodren, om dessa går att använda, annars nya. Måla.