Dyrare energifönster billigare i längden

Energifönster, tips kring fönsterbyte. Fönster har vi för att släppa in ljus, men kanske lika mycket för att skapa kontakt med omgivningen. De senaste åren har det blivit allt vanligare med stora glasytor. Mode eller inte, vi människor behöver ljuset för vårt välbefinnande!

Foto: Glasbranschföreningen.

Med ett vanligt tvåglasfönster försvinner en tredjedel av värmen i rummet ut. Genom att välja ett energieffektivt treglasfönster kan du minska värmeförlusten med två tredjedelar. Dessutom får du bättre inomhuskomfort utan kallras och drag.

Avdrag på skatten för energieffektiva fönster

För att uppmuntra villaägare att energieffektivisera, har Riksdagen klubbat en lag som ger rätt till skattereduktion med högst 10 000 kronor för den som byter till energieffektiva fönster i sitt hus. Skatterabatt lämnas för åtgärder som genomförts senast 2006. För att få rabatten måste husägaren ansöka hos Skatteverket.

Man uppskattar att cirka 40 miljoner kvadratmeter glasyta i svenska bostäder behöver renoveras. Om dessa konstruktioner ersattes med modernt energiglas, skulle energibesparingen motsvara nästan hela elproduktionen i två kärnkraftsreaktorer.

Kampanj för energiglas

Potentialen att spara energi via fönsterbyten bedöms vara särskilt stor i hus byggda mellan 1940 och 1980. Det stora flertalet småhus i denna grupp har kopplade tvåglasfönster. Glasbranschföreningen samarbetar med Energimyndigheten i ett informationsprojekt riktat till småhusägare att gradera upp sina fönster med s k energiglas. Energiglas har en beläggning med ett tunt skikt som släpper igenom ljuset utifrån men reflekterar värmen tillbaka in i rummet.

– Vi håller på att ta fram vägledning och information till allmänhet, byggherrar och folk i glasbranschen. En viktig kanal för att nå ut kommer att vara de kommunala energirådgivarna. Vi testar också ett antal fönster vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås, berättar Glasbranschföreningens vd Per Sjöhult.

Kopplade tvåglasfönster

Gammalt fönster kan förbättras

Att byta alla fönster i en villa är en stor investering och att byta friska fönster mot nya, energieffektiva som enda energibesparande åtgärd är sällan ekonomiskt försvarbart. Tanken med fönsterbytarkampanjen är heller inte att uppmuntra villaägare att ersätta alla gamla fönster.

– Det finns ett värde i att behålla gamla fönster. Vi vill att man ska göra en bedömning av hela villan. Vissa fönster kan kanske sparas, vissa bytas ut helt eller delvis. Kanske fasta fönster kan vara bra på vissa ställen.

– I första hand vill vi försöka påverka husägare som har vanliga tvåglasfönster att byta ut den ena rutan mot energiglas. Genom den åtgärden kan energiförlusten genom fönstret halveras, säger Per Sjöhult.

Extrakostnad snart intjänad vid byte av tvåglasfönster

Att byta vanliga tvåglasfönster till energieffektiva fönster kan minska energikostnaderna med flera tusen kronor per år, förutsatt att villaägaren justerar sin värmeanläggning för att hålla samma temperatur inomhus som före bytet.

Den vanligaste fönstertypen i nybyggda hus är så kallade isolerglas, som består av två hermetiskt tillslutna rutor, i kombination med en enkel ruta i ett kopplat fönster. Att från början välja en fönstertyp där den ena rutan i isolerglaset består av ett värmereflekterande energiglas kostar cirka 10 procent mer. För ett hus med 20 fönster innebär det en merkostnad runt 10 000 kronor. På några år har husägaren igen pengarna på lägre uppvärmningskostnad. Men i ambitionen att hålla priserna nere, erbjuder husfirmorna sällan moderna, energieffektiva fönster i sitt standardutbud.

– Pinsamt, när det handlar om hus som kostar uppemot två miljoner att bygga, tycker Per Sjöhult.

För dig som vill veta mer

• ”Nya fönster 2005” heter en broschyr från Energimyndigheten med fönsterinformation till dig som småhusägare. Den innehåller också en lista på fönster som genomgått oberoende granskning beträffande fönstrens egenskaper. Broschyren kan laddas hem i pdf-format från Energimyndighetens webbplats, www.stem.se. Här finns också nerladdningsbar information om reglerna för skattereduktion vid byte av fönster.

• Vissa fönstertillverkare har mycket utförliga och informativa hemsidor som kan fungera som guide för villrådiga villaägare i fönsterbytartankar, exempelvis SP Fönster, www.spfonster.se .

• På www.sniri.se finns en förteckning över de fönstertillverkare som är medlemmar i Svensk Snickeriindustri. En överskådlig checklista upplyser om vem som gör vad för slags fönster.

Några begrepp kring energifönster

• Energieffektiva fönster. Två eller tre glas hopsatta i en isolerruta eller ett isolerglas, se nedan.

• Isolerglas. Denna typ av energieffektiva glas har funnits sedan 1970-talet och består av två eller tre rutor som är hermetiskt tillslutna. Mellanrummet mellan rutorna är ofta fyllt med någon ädelgas, som leder värme sämre än vad luft gör.

• Energiglas. Fönsterglaset förses med ett ytskikt som släpper igenom ljuset men reflekterar inomhusvärmen. Belagda glas utvecklades under 1990-talet.

• U-värde. Ett värde på fönstrets energieffektivitet. Det anger hur mycket fönstret ”läcker”. Ju lägre värde, desto effektivare fönster. Energimyndigheten rekommenderar husägare att välja fönster med ett u-värde på högst 1,0 vid nybyggnad och högst 1,3 vid ombyggnad. U-värdet ska vara beräknat på hela fönsterkonstruktionen, dvs glas, båge och karm. Här gäller det att se upp och kolla noga hur beräkningen gjorts!

• Transmittans betyder genomsläpplighet och anger hur mycket dagsljus (ultraviolett, synligt ljus) och solenergi (infrarött, osynligt ljus) fönstret släpper igenom. Energimyndighetens rekommenderar att fönstren ska släppa in minst 63 procent av dagsljuset och 52 procent av den inkommande solenergin.

• 2-glas, 2+1-glas, 3-glas. Vad innebär det egentligen? 2-glas är vanligen två enkla glas i ett kopplat fönster, men kan också vara ett isolerglas. 2+1-glas är ett isolerglas tillsammans med ett enkelglas i ett kopplat fönster. 3-glas kan vara antingen kopplade eller isolerrutor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar