Fönster – mycket mer än glas

Ska du byta fönster? Här är några tips till dig som går i fönsterbytartankar eller står i begrepp att bygga nytt. Fönster är mycket mer än bara glasytor! Tänk på detta då du ska köpa fönster!


Ljusinsläpp, energi och inte minst estetik är viktiga faktorer när du väljer fönster. Foto Glasbranschföreningen. Pricken över i. Ett omsorgsfullt valt specialfönster ger karaktär åt ditt hus.

Detta från Vinäs fönsterindustri.

• Estetiska krav. Fönster är karaktärsskapande! Valet av fönster präglar utseendet på ditt hus. Att välja fönster som passar husets stil ger byggnaden ett harmoniskt utseende. Det kan handla om val av material i bågar och karmar, spröjs eller inte spröjs, fönsterindelning och fönsterstorlek. Du kanske rentav vill skapa en viss karaktär genom att välja ett fönster med speciellt utseende någonstans? Fönstrens placering i förhållande till varandra är också värt en tanke. En bra lösning inomhus kanske blir mindre lyckad utifrån sett.

• Ljusinsläpp. I vilka väderstreck fönstren placeras har betydelse för hur mycket ljus de släpper in. Fönster som placeras en bit in i fasaden släpper in mindre ljus än fönster som sitter långt ut i fasaden. Det är samtidigt en utseendefråga. Djupt liggande fönster ger lätt ett tungt och ”gluggigt” intryck.

• Praktiska lösningar. Hur ska fönstren öppnas? Utåt eller inåt? Ska de vara vridbara? Eller rentav fasta? Om du vill komma åt att tvätta fönstren utan att behöva stå på stegar eller klättra på tak är det bra att tänka efter före.

• Säkerhet. På marknaden finns olika fönsterkonstruktioner som försvårar inbrott, t ex med invändiga glaslister och förstärkta beslag. Olika typer av barnsäkringar kanske också är aktuellt för dig. Speciella säkerhetsglas som är svåra att krossa kan slå två flugor i en smäll.

Fönster med inbrottsskydd finns i olika varianter och med olika konstruktioner, t ex brytskydd och lås. Foto Velfac.

• Underhåll. Om du känner stort motstånd mot att skrapa, kitta och måla, kanske du rentav ska välja fönster med karm och båge i plast eller aluminium. Eller kanske aluminium utåt och trä inåt, för hemtrevnadens skull.

• Miljö och kvalitet. P-märkning är en kvalitetsstämpel. Märkningen innebär att fönstret uppfyller vissa kvalitets- och funktionskrav enligt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Certifiering enligt ISO 14001 och ISO 9000 är kvitto på att tillverkaren eller leverantören uppfyller vissa krav på miljö- respektive kvalitetsarbete.

• Kostnad. Standardfönster blir förstås billigare än specialtillverkade, men kanske inte passar i mått och utförande i ditt allmogehus. Energieffektiva fönster är något dyrare än traditionella. Å andra sidan blir det klart billigare på sikt att välja detta, eftersom det minskar uppvärmningskostnaderna. Än så länge är det bara Elitfönster av svenska tillverkare som har isolerglas och energiglas i kombination som standard i sina fönster.

• Tätning. Hur högkvalitativa och energieffektiva fönster du än köper blir resultatet ändå inte bra om du inte är noga med tätningen. Dreva ordentligt mellan karm och vägg och se till att välja rätt sorts lister till dina fönster!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar