Ge katten egen ingång

Bygga kattlucka? Vill du slippa gå upp på nätterna för att öppna dörren för katterna? Eller försäkra dig om att hunden kan komma in i värmen även om ni inte är hemma? Sätt in en kattlucka. Så här gör du.


Att montera en så kallad kattlucka i dörren, eller en trävägg, är inte något stort projekt. Det är ganska snabbt gjort, men tänk på att du gör ett ingrepp i huset.

Det finns olika typer av luckor på marknaden. Allt från enkla konstruktioner med vipplucka för ett par hundralappar, till avancerade modeller med elektromagnetisk nyckel som gör att endast familjens husdjur kan komma in. En liten ”nyckel” träs på djurets halsband och luckan öppnas bara när den matchas mot rätt nyckel.

Samtliga lucktyper kan öppnas både inifrån och utifrån, de flesta är även låsbara så att man exempelvis kan förhindra att luckan öppnas nattetid. Det finns även luckor i större storlekar, då brukar de kallas hunddörrar. De största har ett ingångshål på upp till drygt 30×40 centimeter, alltså så stort att till och med en schäferhund kan ta sig in och ut på egen hand. Givetvis fungerar både kattluckor och hunddörrar bra att montera även i hundkojan.

Så här monterar du kattluckan i dörren:

(monteringsanvisningar – ofta på engelska – medföljer alla luckor och monteringen kan variera mellan olika tillverkare. Montering i panel görs på liknande sätt.)

1. Rita ut var luckan ska sitta på utsidan av dörren. Botten på hålet bör vara i jämhöjd med husdjurets mage.

2. Borra två hål, cirka 6 millimeter i diameter, i de översta två hörnen, så att du har ett bra ställe att börja såga på.

3. Såga hål med elektrisk sticksåg längs den ritade linjen. Var noga så att hålet blir lod- och vågrätt i förhållande till dörren, annars blir det inte snyggt.

4. Fäst innerdelen av luckan på insidan av dörren med medföljande skruvar.

5. Tryck fast ytterdelen av luckan utifrån och justera så den sitter tätt mot dörren. Skruva fast med de skruvar i förpackningen som är av rätt längd i förhållande till dörrens tjocklek.

Om katten/hunden tvekar att buffa upp luckan själv, låt luckan stå helt öppen några dagar först, gärna med matskålen på andra sidan.

Köpinformation:

Djurhandeln säljer olika modeller av kattluckor. Ytterligare info samt postordeförsäljning finns exempelvis på www.petproducts.nu (Staywell, CatMate) samt www.lyaluckan.se

Tre olika husdjursluckor

Staywell i plast med genomskinlig lucka, cirka 179 kronor. Catmate, också plast, med elektromagnetisk nyckel, cirka 600 kronor. Svenska Lyaluckan i plywood, olika storlekar, från cirka 600 till 900 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar