Husdoktorns recept för ett friskt hus – Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.


Största fällorna:

Fasad, dörrar och fönster är inget stort problem, säger Peter Bratt.

– Förutsatt att man sköter om dem blir det ingen röta, men det krävs visst arbete. Träfönster kräver underhåll. Och det är viktigt med bra fönsterbleck.

Utvändigt mögel drabbar många hus, men är mest en estetisk fråga och beror inte på problem inne i väggen.

Putsade enstegstätade träregelväggar är en ytterväggskonstruktion som blivit vanlig på senare år. En problemkonstruktion, fastslår Boverket. I många av dem har det uppmätts höga fuktnivåer – som i sin tur är en indikation på mögelskada inne i väggen.

Ytterväggar kan isoleras från in- eller utsida. Den som vill bevara husets karaktär isolerar hellre inifrån, men det kan bli dyrt och besvärligt och skapa fuktproblem. Tilläggsisolera utvändigt för att minska risken för framtida fuktproblem, rekommenderar Kenneth Sandin vid avdelningen för byggnadsfysik, Lunds tekniska högskola.

– Du sparar mycket mer energi genom att isolera från utsidan. Det finns mängder av fall med invändig isolering där man fått problem.

Se upp med kondens på fönstren! Om det ofta bildas kondens på träfönster kan mögelsvampar och röta uppstå. Väggkonstruktionen kan också skadas.

Kolla att:

Var läcker värmen ut? Ta hjälp av värmekamera för att se var väggar, dörrar och fönster är dåligt isolerade.

Har huset putsade enstegstätade träregelväggar? Här kan unken lukt inomhus vara tecken på fuktskada. Håll ögonen på infästningar som fönsterbleck, balkongräcken och eldragningar – dessa är känsligast för inkommande fukt.

Är det kondens mellan fönsterrutorna, innanför eller utanför? Invändig kondens är vanligast vintertid. Orsaker är dåliga fönster, att yttemperaturen på fönstret är för låg eller för hög luftfuktighet i rummet.

Kondens mellan rutorna på kopplade fönster är också vanligast på vintern. Den syns i fönstren på övervåningen och hänger samman med övertryck inomhus. Virket riskerar att skadas.

Utvändig kondens förekommer mest på hösten på nya fönster med lågt U-värde. Det är inte skadligt för fönstret i sig, även om det kan vara svårt att se ut.

Åtgärd:

Mögel på fasaden tas enklast bort med vanligt diskmedel. Om det inte fungerar, prova med en blandning av en del Klorin och fem delar vatten. Skrubba eventuellt med borste och skölj med vatten efter en stund.

Boverket uppmanar fastighetsägare att låta undersöka hus med putsade enstegstätade träregelväggar. Anlita fukttekniker som får göra en fuktutredning. Höga fuktnivåer hos sådana väggar åtgärdas genom att riva den yttre delen av konstruktionen och bygga om den med en väl utprovad lösning.

Täta fönster, altan- och ytterdörr för att slippa kondens och spara energi. Ska du sätta in ny ytterdörr, kolla vad tillverkaren kräver för typ av tätningsmaterial.

Om den nedre delen av altandörren inte består av fönsterglas, kolla så att den är i gott skick. Se till att ytterdörrens karm är stabil och sitter fast.

Om huset ventileras med självdrag, tänk på att inomhusklimatet försämras om du tätar för mycket.

Att tilläggsisolera väggar är dyrt. Samtidigt brukar fasaden behöva bytas och fönster flyttas ut.

– Men ska fasaden ändå renoveras anser jag att man ska isolera. Den merkostnaden är snart återbetalad vad gäller både bättre komfort och energibesparing, säger Tomas Berggren på Energimyndigheten.

En större energibesparing gör du genom att förbättra fönster och dörrar. Energimyndigheten har räknat ut att 35 procent av värmen försvinner den vägen. Särskilt balkongdörrar brukar vara dåligt isolerade.

Att byta ut fönster och dörrar mot nya sparar mest energi. Ett billigare alternativ är att sätta på en tredje ruta. Då kan man både behålla de gamla fönstren och ändå spara en hel del energi. Eller byt ut innerglaset mot ett energiglas. Ofta är det bra trä i äldre fönster, och att renovera är mer miljövänligt än att köpa nytt.

Tips!

Använd en värmekamera – ett bra sätt att lokalisera värmeläckor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar