Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till nytt, renovera eller byta glas?

Vilken anledning har du till att vilja byta fönster? Vi har bett Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasföretag och Börje Gustavsson på SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, att hjälpa oss att reda ut begreppen för olika grupper.

Är dina fönster energislösande? Flyttar ni in möblerna från väggen? Känns det som all dyr värme far rätt ut? Då kan det vara smart att se över om du ska köpa nya fönster, eller byta ut glaset i de gamla. Per Sjöhult på Glasbranschföreningen (Gbf) tycker att det är både sunt och ekonomiskt att inte köpa nya fönster, utan hellre renovera. Genom att byta ett av fönstren till ett energiglas minskar du både energiförluster och kallras. Isoleringsvärdet ökar med uppemot 40 procent. Om du gör det ännu bättre sätter du in ett isolerglas i innerbågen. Det är förstås också viktigt att fönstren är tätade. Passa på att sätta in bra tätningslister och göra i ordning runt fönstret.

Fördelar med att energieffektivisera fönstren:
Lägre uppvärmningskostnader
Mindre värmeläckage
Bättre inomhusklimat
Minskat kallras

Är dina fönster i dåligt skick? Träet börjar flagna. Kittet släppa. Färgen släppa. Det är dags att göra något. Men vad beror på i hur dåligt skick dina fönster är. Du måste ta hand om dina fönster med jämna mellanrum för att arbetet inte ska bli för stort så småningom, eller omöjligt att göra bra.

– Ofta har äldre fönster bra trä som är värt att ta hand om, säger Per Sjöhult.

Genom att renovera kan du behålla äldre glas med levande och vacker yta och slipper ingrepp i fönstersmygar. Men du kan också renovera fönsterbågar och sätta in energiglas i dem.

Är fönstren ruttna är det däremot läge att byta till nytt. Börje Gustavsson tycker också att du ska fundera över om en renovering av dåliga fönster är värt jobbet:

– Hur många år till kommer fönstren att klara sig? Det är en väldig massa jobb att renovera fönster som kanske ändå bara är halvbra.

Vitsen med helt nya fönster är också att du får ner U-värdet och får bättre energikostnader.

Är dina fönster fula eller i fel stil? Den tidigare ägaren till ditt hus kanske renoverade okänsligt? Eller tycker du att stilen på fönstren är tråkig? Nu är det verkligen läge att byta hela fönstret. Har du ett gammalt hus finns det nytillverkade fönster som är gjorda i gammal stil. Du kan också köpa gamla, renovera dem, kanske sätta in energiglas. Eller sätta in gammalt glas i nyrenoverade fönster. Det finns en mängd möjligheter.

På  byggnadsvard.se finns länkar till en mängd butiker som säljer tillbehör, men också butiker som säljer gamla fönster. De flesta stora fönstertillverkarna har fönster som är i gammal stil och passar i gamla hus. Det finns också snickerier som kan tillverka fönster helt anpassade efter just ditt hus.

Det kostar ungefär 3000 kronor att renovera gamla fönster och sätta in nytt glas. Ett nytt går på cirka 5000-6000 kronor. Ett specialbeställt från snickeri får du begära pris på.

U-värde – vad är det

Fönstrets U-värde visar hur väl glas, karm och båge isolerar. U-värdet bör alltså vara så lågt som möjligt. Ett gammalt kopplat tvåglasfönster har omkring 2,8-3,0 i U-värde. Med en energiglasruta kommer U-värdet ner i 1,8. Sätter du dessutom dit en isolerruta blir U-värdet 1,3-1,5. Ett bra nytt fönster har ett U-värde på cirka 1,0. Läs mer i foldern ”Fönster-renovering med energiglas” som du hittar under ”Glasmästeri” på www.gbf.se

På nästa sida får du tips om hur du kan renovera dina fönster själv.

Gör det själv-guiden:

byta fönster

Har du inte tid anlitar du till exempel en glasmästare. Denne tar fönstret till sin verkstad och renoverar det där. Välj helst ett branschanslutet företag som följer gällande regler och ger garantier om något går galet. Organisationen EQ Fönster informerar om energimärkta fönster som testats eller beräknats enligt Europeisk standard hos ett godkänt testinstitut.

Ett helt nytt fönster kan en normalhändig klara av att få på plats.
– Men det är inte det lättaste. Däremot är det väl värt pengarna att låta en plåtslagare montera fönsterblecken, säger Börje Gustavsson som tipsar om att inte ta ut fem fönster på en gång utan ett i sänder.
– Börja arbetet på morgonen så att du har dagen på dig. Det kan ta allt från ett par timmar till en dag att byta ett fönster.
– Att rikta in det och få det i våg kan vara lite pilligt, liksom att dreva runtomkring.
Tänk på att ett fönster är tungt, det är bra att vara två!

Bonustipsen för dig som kan allt, nästan:

Många fönsterinstallatörer monterar karmen med bågen i, men Börje Gustavsson tipsar att det kan vara smidigare att jobba med karmen lös.

Ta hjälp av tekniska hjälpmedel som uppblåsbara kuddar för att underlätta arbetet. Finns i välsorterade byggvaruhus.

Se upp med de anvisningar för montage av fönster som finns på marknaden. De fungerar inte som de ska, varnar Börje Gustavsson.

– Installationerna måste göras bättre, särskilt vad gäller fönsterblecken. Även om du gör helt rätt blir inte montaget tillräckligt tätt. Särskilt luriga är träfönster, som är svåra att få helt täta i karmhörnen.
– Det gör att anslutningen av fönsterblecken inte blir garanterat tät. Det räcker att det blåser kraftigt, så rinner vattnet över kanten och kan rinna in i konstruktionen.

Tätningen runt fönster måste ske i två steg oavsett väggens konstruktion. Risken för läckage minskar markant, säger Börje Gustavsson. SP:s forskning visar att en sekundär tätning ska finnas under fönstren och gå upp en bit på reglarna vid sidan fönstret. I rapporten SP Rapport 2009 Fönstermontage (söks enklast via Google) beskrivs närmare hur man går tillväga.


TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar