Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till nytt, renovera eller byta glas?


Vilken anledning har du till att vilja byta fönster? Vi har bett Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasföretag och Börje Gustavsson på SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, att hjälpa oss att reda ut begreppen för olika grupper.

Är dina fönster energislösande? Flyttar ni in möblerna från väggen? Känns det som all dyr värme far rätt ut? Då kan det vara smart att se över om du ska köpa nya fönster, eller byta ut glaset i de gamla. Per Sjöhult på Glasbranschföreningen (Gbf) tycker att det är både sunt och ekonomiskt att inte köpa nya fönster, utan hellre renovera. Genom att byta ett av fönstren till ett energiglas minskar du både energiförluster och kallras. Isoleringsvärdet ökar med uppemot 40 procent. Om du gör det ännu bättre sätter du in ett isolerglas i innerbågen. Det är förstås också viktigt att fönstren är tätade. Passa på att sätta in bra tätningslister och göra i ordning runt fönstret.

Fördelar med att energieffektivisera fönstren:
Lägre uppvärmningskostnader
Mindre värmeläckage
Bättre inomhusklimat
Minskat kallras

Är dina fönster i dåligt skick? Träet börjar flagna. Kittet släppa. Färgen släppa. Det är dags att göra något. Men vad beror på i hur dåligt skick dina fönster är. Du måste ta hand om dina fönster med jämna mellanrum för att arbetet inte ska bli för stort så småningom, eller omöjligt att göra bra.

– Ofta har äldre fönster bra trä som är värt att ta hand om, säger Per Sjöhult.

Genom att renovera kan du behålla äldre glas med levande och vacker yta och slipper ingrepp i fönstersmygar. Men du kan också renovera fönsterbågar och sätta in energiglas i dem.

Är fönstren ruttna är det däremot läge att byta till nytt. Börje Gustavsson tycker också att du ska fundera över om en renovering av dåliga fönster är värt jobbet:

– Hur många år till kommer fönstren att klara sig? Det är en väldig massa jobb att renovera fönster som kanske ändå bara är halvbra.

Vitsen med helt nya fönster är också att du får ner U-värdet och får bättre energikostnader.

Är dina fönster fula eller i fel stil? Den tidigare ägaren till ditt hus kanske renoverade okänsligt? Eller tycker du att stilen på fönstren är tråkig? Nu är det verkligen läge att byta hela fönstret. Har du ett gammalt hus finns det nytillverkade fönster som är gjorda i gammal stil. Du kan också köpa gamla, renovera dem, kanske sätta in energiglas. Eller sätta in gammalt glas i nyrenoverade fönster. Det finns en mängd möjligheter.

På  byggnadsvard.se finns länkar till en mängd butiker som säljer tillbehör, men också butiker som säljer gamla fönster. De flesta stora fönstertillverkarna har fönster som är i gammal stil och passar i gamla hus. Det finns också snickerier som kan tillverka fönster helt anpassade efter just ditt hus.

Det kostar ungefär 3000 kronor att renovera gamla fönster och sätta in nytt glas. Ett nytt går på cirka 5000-6000 kronor. Ett specialbeställt från snickeri får du begära pris på.

U-värde – vad är det

Fönstrets U-värde visar hur väl glas, karm och båge isolerar. U-värdet bör alltså vara så lågt som möjligt. Ett gammalt kopplat tvåglasfönster har omkring 2,8-3,0 i U-värde. Med en energiglasruta kommer U-värdet ner i 1,8. Sätter du dessutom dit en isolerruta blir U-värdet 1,3-1,5. Ett bra nytt fönster har ett U-värde på cirka 1,0. Läs mer i foldern ”Fönster-renovering med energiglas” som du hittar under ”Glasmästeri” på www.gbf.se

På nästa sida får du tips om hur du kan renovera dina fönster själv.

Gör det själv-guiden:

byta fönsterSka du renovera ett fönster från grunden och byta glas behöver du kunskap, tid och tålamod. Det finns instruktioner i hur du ska göra, sök till exempel på viivilla.se. Här finns flera artiklar om hur du kan gå tillväga.

Har du inte tid anlitar du till exempel en glasmästare. Denne tar fönstret till sin verkstad och renoverar det där. Välj helst ett branschanslutet företag som följer gällande regler och ger garantier om något går galet. Organisationen EQ Fönster informerar om energimärkta fönster som testats eller beräknats enligt Europeisk standard hos ett godkänt testinstitut.

Ett helt nytt fönster kan en normalhändig klara av att få på plats.
– Men det är inte det lättaste. Däremot är det väl värt pengarna att låta en plåtslagare montera fönsterblecken, säger Börje Gustavsson som tipsar om att inte ta ut fem fönster på en gång utan ett i sänder.
– Börja arbetet på morgonen så att du har dagen på dig. Det kan ta allt från ett par timmar till en dag att byta ett fönster.
– Att rikta in det och få det i våg kan vara lite pilligt, liksom att dreva runtomkring.
Tänk på att ett fönster är tungt, det är bra att vara två!

Bonustipsen för dig som kan allt, nästan:

Många fönsterinstallatörer monterar karmen med bågen i, men Börje Gustavsson tipsar att det kan vara smidigare att jobba med karmen lös.

Ta hjälp av tekniska hjälpmedel som uppblåsbara kuddar för att underlätta arbetet. Finns i välsorterade byggvaruhus.

Se upp med de anvisningar för montage av fönster som finns på marknaden. De fungerar inte som de ska, varnar Börje Gustavsson.

– Installationerna måste göras bättre, särskilt vad gäller fönsterblecken. Även om du gör helt rätt blir inte montaget tillräckligt tätt. Särskilt luriga är träfönster, som är svåra att få helt täta i karmhörnen.
– Det gör att anslutningen av fönsterblecken inte blir garanterat tät. Det räcker att det blåser kraftigt, så rinner vattnet över kanten och kan rinna in i konstruktionen.

Tätningen runt fönster måste ske i två steg oavsett väggens konstruktion. Risken för läckage minskar markant, säger Börje Gustavsson. SP:s forskning visar att en sekundär tätning ska finnas under fönstren och gå upp en bit på reglarna vid sidan fönstret. I rapporten SP Rapport 2009 Fönstermontage (söks enklast via Google) beskrivs närmare hur man går tillväga.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar