Så byter du dörr

Husets dörrar, precis som dess fönster, är en viktig del för helhetsintrycket. Här visar vi hur man byter ut en sliten gammal dörr mot en ny och fräsch.


Byt en dörr på egen hand! Efter ungefär fyra timmar ser det så här fint ut istället. Dörren kommer från Swedoor, modellen heter 0059 Småland och kostar ungefär 4000 kronor inklusive karm. Hög kruka i glasfiber från Plantagen, dörrmattan
kommer från Bauhaus.

Gamla gistna, dragiga dörrar gör varken esteten eller ekonomen i familjen glad. Glipor och tjuvdrag kan göra en hel del på energiräkningen och när man monterar en ny dörr ser man givetvis till att den blir så tät och välisolerad som möjligt från början. Nyare dörrar har dessutom ofta bättre isolering i dörrbladet och kanske till och med energiglas i eventuell fönsterruta. Här visar vår snickare Ohlis hur man byter ut en gammal, ful dörr mot en ny.

Före. Det var verkligen på tiden att den gamla dörren byttes ut! Träet var ruttet nedtill och det drog in genom stora glipor.
Tips!
Om du ska återanvända fodret och spikarna har små huvuden är det smart att dra ut spikarna med en tång från baksidan. Då slipper du fula brytmärken på framsidan av träet. 1. Börja med att läsa instruktionerna. Även om du gjort det här förut har tillverkarna ibland olika tillvägagångssätt, följ alltid tillverkarens instruktioner.
2. Först förbereder vi nya karmen.
Borra ur hålen för karmskruvarna, ibland är de nämligen bara borrade halvvägs, eller inte förborrade alls. Montera sedan ihop karmen. 3. Riv sedan den gamla dörren. Börja med att bryta bort fodret på in- och utsidan med kofot. Ska du återanvända fodret, var försiktig när du bryter.

4. Lyft därefter bort den gamla dörren från sina gångjärn. Skruva bort lås och dörrtrycke från dörren om du ska återanvända dem..

5. Tag bort den gamla karmen genom att skruva bort karmskruvarna och bända/lyfta ut den, eller såga av karmen och bryt loss den. Är karmen spikad sågas spikarna av.
6. Sopa rent undertill för tröskeln.
Försäkra dig om att underlaget är rakt med vattenpass. Fyll vid behov upp, till exempel med en träbit, och jämna till underlaget. 7. Ställ karm och tröskel på plats. Kontrollera att allt är rakt och öppningen lika stor överallt. Kila fast karmen så att den står stadigt. Skruva i karmskruvarna.
8. Häng på dörren
och skruva fast gångjärnen om det är en sådan modell, ibland behöver man bara haka på dörren på gångjärnen. 9. Justera med karmskruvarna så att dörren sitter helt rakt och gliporna runt om är lika stora. Kontrollera att dörren går bra att öppna och stänga.
10. Isolera runt om,
drevningsrulle med isoleringen på rulle är smidigt. Peta in isoleringen med lämpligt redskap, här använde vi en tunn träskiva. Spika fast fodret runt om. Färdigt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar