Så byter du fönster

Här visar vår egen snickare Jan Ohlis, hur du enkelt byter fönstrena själv.


Här visar Vi i Villas egen snickare, Jan Ohlis, hur du byter fönster själv.

Det här behöver du:

Kofot
Vattenpass
Karmskruvsverktyg
Drevningsverktyg eller spackel
Tumstock
Karmskruvar
Hyvel
Drevningsremsor
Nytt fönster och karm – kan du välja ett fönster med förborrade hål för karmskruvar – gör det!
Eventuellt borr till karmskuv

Så här gör du:

Hur man tar bort fodret. Bänd loss fönsterfodren. Var försiktig – om de är hela kan du återanvända dem, så länge karmtjockleken på det nya fönstret är den samma som på det gamla. Såga av karmen och bryt loss den. Om karmen ska vara kvar kan man med ett metallsågblad såga av spikarna eller skruvarna mellan karmen och öppningen. Bildtext: Tips! En träklots gör så att kofoten inte ger tryckmärken på väggen.

Förbered med klossar. Mät fönstret, mät karmyttermåttet. För att veta hur höga klossarna ska vara. ta höjdöppningen minus höjdkarmyttermåttet delat med två. Lägg två klossar i öppningen cirka 50 mm från kanten – kolla med vattenpasset att de sitter vågrätt. Hyvla annars ner dem tills de är helt vågräta. Detta är viktigt för att fönstret ska hamna rätt.

Skruva fast karmen. Spika fast en bräda på utsidan – då kan inte fönstret tippa ut medan du jobbar med det. Om du har en fönsterkonstruktion där du kan ta ut fönsterbågen – gör det innan du fortsätter. Lyft in karmen. Skruva fast de övre karmskruvarna. Kolla med vattenpass att fönstret är helt lodrät. Fixera karmen genom att skruva i resterande karmskruvar. Justera med karmskruvsverktyget tills karmen är lodrät

Isolera och sätt på fönsterbläck. Innan du börjar isolera runt fönstret (dreva), häng in fönsterbågen och kolla så att du kan stänga och öppna fönstret lätt. Spika fast fönsterblecket innan du sätter dit nedre fodret.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar