Byta garageport – tänk på säkerheten

Funderar du på ny garageport? Två trender är tydliga inom garageportmarknaden: säkerhet och individualiserade portar. Helst ska de också vara så breda som möjligt. Här får du tips om garageportar.

GarageportAllt fler väljer andra kulörer än vitt och brunt.

Det finns fyra olika konstruktionstyper av garageportar: takskjutportar, vipportar, vikportar och slagportar. Vilken som är bäst beror helt på garageöppningens mått och takhöjd.

Hörmann och Crawford är de stora garageporttillverkarna i Sverige. Tillsammans har de en marknadsandel som gått och väl täcker hälften.

Medelpriset på en port ligger kring 15 000 kronor, för 5 000 till får man den installerad. Men naturligtvis är prisspannet stort. Från några tusenlappar till 100 000 för den som vill ha en glidarport i mahogny.

Stål och trä är de vanligaste materialen. Även aluminium förekommer. På Crawford har man dock frångått just aluminiumet.

– Aluminium expanderar lätt. Om man sätter en port i söderläge kan det bli problem med kärvande skenor, säger Tomas Klevenback, försäljningschef på Crawford

Den som byter port gör det ofta av säkerhetsskäl. De gamla 1970- och 1980-talsvipportarna kan vara farliga.

– Fjädrar har till och med slagit ihjäl folk, säger Tomas Klevenback

Hög inkapslingsgrad är en viktig parameter för säkerheten.

– Man ska inte kunna få in fingret någonstans, säger Tomas Klevenback.

Crawfords modell G30

Just säkerheten kring garageportar har stått i fokus den senaste tiden. I våras kom nya säkerhetsnormer från EU. Det innebär att alla nya garageportar ska vara CE-märkta senast andra kvartalet i år. Dessutom förekommer en EN-märkning. Det innebär att porten och motorn till den är typgodkända tillsammans av en oberoende testorgan, som Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP.

Där kontrolleras flera faktorer, men säkerheten är viktigast. Allt för att trygga konsumenten. Bland annat måste varje garageport ha fingerklämskydd, fallskydd och ingreppsskydd från sidorna.

– Om portarna inte uppfyller de nya normerna och något händer står kunden själv ansvarig. Men de flesta tillverkarna uppfyller normerna, säger Erik Jonsson, säljare på Hörmann

Han ser en annan tydlig trend, förutom fokus på säkerheten. Erik Jonsson kallar det för allt mer individualiserade portar. Ute är standardiserade vita och bruna. Nu ska det vara andra färger, porten ska framhävas. Men det ska vara med så lite krusiduller som möjligt.

– Lite funkisstuk ska det vara nu. Det är vanligt med släta portar som stämmer överens med ytterdörren, säger han.

En annan trend är att portarna blir bredare.

– Istället för två portar, om man har dubbelgarage, väljer man en bred.

För den som vill få portar till lägre pris finns alternativ. Ett tips för föreningar som köper många portar samtidigt är att kontakta en direktimportör. Ett exempel är Handlopol som tar hem från fabriker i bland annat Polen. Standardpriset ligger kring 2 500 kronor.

– Det är för tio portar och uppåt, säger Lech Garajewski, ägare till bolaget.

För enskilda villaägare är bolag som Skånska Byggvaror ett alternativ.

Bolaget inriktar sig på gör-det-självare. Medelpriset ligger kring 5 000 kronor för en port. För mer isolerade portar blir det något dyrare. Motor går att köpa till.

– Priset styr hur bra man får. Funktionen är helt lika, det är portbladen som skiljer, säger Per-Ivan Christiansson, marknadschef på Skånska Byggvaror.

Många villaägare vill ha portar som är maskindrivna. Det är skönt med extra lyx för kalla och mörka vinterkvällar när man ändå bygger nytt eller byter. Men det gäller att tänka sig för. Dels föreskriver de nya normerna att maskindrivna portar är utrustade med en frånkopplingsmekanisms som utlöser automatiskt vid hinder.

När det gäller garageportar med ställbart motortryck gäller det också att inte trycket är för hårt, för då finns en klämrisk.

– Ha aldrig mer än 1,5 kilos tryck, säger Tomas Klevenback.

Dessutom är ställs ytterligare krav på ägaren till maskindrivna garageportar. Motorn faller under EU:s maskindirektiv. Enligt Boverkets regler ska den besiktigas vartannat år av ackrediterade besiktningsorgan.

– Och det är ägaren som har skyldighet att se till att den besiktigas, säger Jerzy Zubaczek, teknisk handläggare på Swedac, en statlig myndighet med ansvar för teknisk kontroll.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar