Ta hand om dina fönster!

Det finns all anledning att vårda sina fönster. Förutom att de håller längre är de viktiga för husets helhetsintryck. Det är inte för inte som fönstren kallas husets ögon!


Det är bra att se över sina fönster en gång per år. Fönster är den del av fasaden som utsätts för störst påfrestning av väder och vind. Normalt behöver fönster målas om med jämna mellanrum. Behovet att måla om sina fönster kan variera från allt mellan fyra till femton år, beroende hur utsatta de är. Det är runt fönstren som fukt lättast kan få grepp om träet.

Färg och kitt viktigast

De fönster som exponeras för mycket fukt eller sol kräver mer underhåll än fönster som sitter väl skyddade. Fönster på söder- och västfasader är mest utsatta. Underhållningsbehovet skiljer sig därför åt mellan fönster på samma hus.

Aluminiumklädda fönster ska inte behöva målas om, utan ska klara sig med att torkas av med en trasa då och då. Men de flesta fönster är av trä och kräver därför mer omsorg. Med tiden börjar färgen att flaga och kittet smula sönder och falla bort då träet rör sig. Både färg och kitt hindrar fukten från att komma åt träet.

Att fönster är fasadens akilleshäl är inte enda anledningen till att ta väl hand om dem; fräscha fönster ger även huset ett snyggt och väl underhållet helhetsintryck. På samma sätt som ett par nya eller nyputsade skor förbättrar intrycket av en människa, ger omhändertagna fönster huset en nyrenoverad look. Skillnaden mellan renovering och ommålning är inte alltid så stor, men med en renovering menas oftast en total genomgång och reparationer av alla skavanker på fönstret. Här följer en beskrivning av de vanligaste förbättringsåtgärder du kan ta till för att hålla dina fönster i trim.

Fönstrets behandling

Målat
Vård:
Tvätta, skrapa och måla
Hur ofta:
4–15 år

Oljat
Vård:
Olja in med till exempel teakolja
Hur ofta:
1–2 gånger per år

Laserat
Vård:
Borsta och lasera
Hur ofta:
1–3 år

Gör det själv

Se över. Det är bra att se över sina fönster en gång per år. Kolla: ytbehandling (färg, lasyr eller olja), gångjärn, kitt och tätningslister. Upptäcker du rötangrepp, skador eller skevheter bör du göra en ordentlig renovering. Haka gärna av och ta ner fönstret även om du bara ska göra smärre förbättringar.

1 Gör rent och rensa. Som vid alla jobb är underarbetet viktigt. Skrapa bort all lös färg, sprucket kitt och gråträ. Använd inte en varmluftspistol, då kan rutorna spricka. Ta bort eventuella trasiga tätningslister.

2 Olja in. Olja in synligt trävirke med grundolja, den går bra att använda en pensel. Upprepa inoljningen tills träet blir mättat. Dränk dock inte in träet i olja, då kan virket börja koka i sommarvärmen så att färgen släpper. Måla på ett lager grundfärg direkt på den våta oljan (vått-i-vått).

 

 3 Kitta. I äldre fönster är kittet ofta linoljekitt men i nyare fönster kan kittet vara silikon- eller latexbaserat.

Enklast är att använda en lim-/kittpistol för att få en lagom tjock sträng. Dra med ett finger med lite diskmedel på, för att jämna ut kittet. Försök att få kittet i 45-gradig vinkel mellan trä och glas.

4 Måla. Låt kittet torka ordentligt (läs på förpackningen) innan fönstret målas. Måla inte på fuktigt trä, då stängs fukten inne. Oljebaserad färg brukar vara den bästa för fönster, men om du är osäker prata med din färghandlare. Vid förbättringsmålning ska samma färg användas som fönstret tidigare målats med. Stryk gärna på två lager färg och måla även över kittet ett par millimeter ut på glaset. Detta behöver man inte göra om kittet är latexbaserat och vitt — förutsatt att fönstrets färg är vit.

5 Täta. Tätningslister brukar hålla ganska länge, men om du behöver byta ut dem är det viktigt att listerna geras eller läggs kant i kant i hörnen. På inåtgående fönster ska tätningslisten sitta på själva fönsterbågen och på utåtgående fönster på karmen.

Detta behöver du:

Verktyg
• skrapa
• kittkniv
• trasa
• pensel
• kittpistol

Material
• kitt
• grundfärg
• fönsterfärg
• grundolja
• tätningslist

Tänk på!
Trasor med linolja kan självantända och ska efter användning antingen brännas eller blötas med vatten, läggas i en burk med lock och lämnas till en miljöstation! 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar