Täta fönster

Genom otäta fönster smiter värmen ut och tjuvdraget in. Här visar vi hur du använder tätningslist – och på så vis sparar pengar!

täta fönster

Otätt runt fönstren ger drag och värmeförluster, men det kan även lura termostaterna som sitter på elradiatorerna. Om det hela tiden kommer kalluft på termostaten avläser den det som att det är kallare i rummet än det är, och radiatorerna avger för mycket värme. Förutom att du då får ett för varmt inomhusklimat, slösar du bort mängder med energi i onödan. Även om du inte har lättlurade termostater och elradiatorer hemma kan du spara över tusen kronor om året genom att täta fönster och dörrar.

Inte för tätt

Men, det gäller att inte täta för mycket, så att du får sämre ventilation som ger dålig luft och risk för fuktskador. Detta är särskilt viktigt i hus utan mekanisk ventilation. Lämna därför alltid en otätad springa på 10–20 cm högst upp på fönstret i alla rum utom kök och badrum, där du antagligen redan har extra ventilation. Se till att tätningslisten är lika bred som springan och att listen kläms ihop när du stänger fönstret. Listen får dock inte vara så tjock att fönstret blir svårt att stänga.

Fäst med spik

När du ska täta fönster, använd helst en list av EPDM-gummi, den har lång livslängd och är mer miljövänlig än PVC-plast. Silikon fungerar också bra. Många lister är självhäftande, men för säkerhets skull bör du fästa den med en spik eller häftpistol i ändarna så att den inte lossnar med tiden. Självhäftande lister fäster inte ordentligt när det är kallare än cirka +5 grader, då måste i så fall karmen värmas först, till exempel med en hårtork.

täta fönster
Självhäftande list
i EPDM-gummi från 3 M.

Tips för täta fönster!

Har du svårt att uppskatta hur bred springan är? Tag lite modellera och tryck fast på karmen, stäng sedan fönstret. Öppna fönstret och mät hur tjock den ihoppressade modelleran blev.

Tätningslisten ska sitta mellan innerbågen och karmen, på karmen, vare sig fönstret öppnas utåt eller inåt, annars kan det bildas fukt och imma på fönsterrutan.

Gör så här för att täta fönsterlisten:


1. Börja med att ta bort den gamla tätningslisten, se till att alla rester försvinner.


2. Tag bort eventuella spikar
eller häftklamrar om den gamla listen varit spikad.


3. Torka rent noga med fuktig trasa. Om gamla listen var limmad, rengör med aceton.

täta fönster
4. Dela den självhäftande listen i två delar, har du köpt 3 meter list får du alltså 6 meter.


 5. Tryck fast listen ordentligt och dra av skyddspappret allteftersom, en liten bit i taget.

täta fönster
6. Fäst gärna i ändarna med en liten spik
eller med häftpistol. Lämna 10-20 cm upptill tomt.

Läs också: Kitta fönster


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar