5 superknep för öppen förvaring

Varje rum i hemmet erbjuder olika lösningar för öppen, snygg förvaring. Tänk utanför boxen och visa upp saker du köpt och använder till vardags - men som du brukar gömma undan. Här kommer fler tips.

Gör inte som alla andra

I hallen är utmaningen att få upp skor från golvet och inte gömma allt bakom stängda dörrar. När du köper skor väljer du skor du själv tycker är snygga och då borde det vara en självklarhet att vilja visa upp skorna så mycket det bara går? Inreder du med skor är det också en spark i baken att börja underhålla skorna och göra dem snygga när det behövs. Ställ skorna på olika hyllplan, i par eller i olika sektioner. Detta är ett klockrent alternativ mot att ha dem ståendes på en tråkig skohylla eller bakom stängda dörrar. Det är inget unikt att ha skor på en skohylla. Alla har det. 

Använd dig av väggarna i hallen

Hallen brukar vara liten, men det innebär inte att väggarna behöver eka tomma. Häng upp korgar, krokar och hyllor. Kan du lägga och hänga plagg och skor längsmed väggarna så kommer det automatiskt att frigöra utrymme från golvet. Dessutom hittar du alltid husnycklar och bilnycklar om du har ett nyckelskåp. Det är garanterat det som tar mest tid på morgnarna – att leta fram borttappade nycklar.

 

Öppen förvaring visar upp ditt strukturerade jag

Köket erbjuder många lösningar för öppen förvaring när det kommer till knivar, köksredskap, grytor och kastruller. Häng upp allt du ändå använder varje dag på krokar och köp en snygg magnetlist att fästa knivarna på.

Detsamma gäller torrvaror. Lägger du bönor, linser, ris, bulgur och pasta i snygga glasburkar så hittar du genast det du är på jakt efter medan vattnet kokar på spisen. Har du fin struktur bland torrvarorna behöver du inga köksluckor. Ett annat sätt att ordna öppen förvaring i köket är genom att bygga in hyllplan i väggarna. Undersök vilka möjligheter ditt kök erbjuder.

Visa upp läppstift och smink!

I badrummet är en ganska enkel öppen förvaring att para ihop badrumsartiklar som används tillsammans eller samtidigt. Tandborste och tandkräm, läppstift och smink. Läppstift och smink finns dessutom i många olika vackra färger och nyanser – så varför inte visa upp dessa snygga färgkombinationer? På tidigare morgnar vill du dessutom kunna hitta det du letar efter direkt och komma iväg så snabbt som möjligt.

 

Inspirera besökare med fina färgkombinationer

I sovrummet ska du definitivt lägga energi på garderoben och göra snyggt. Häng upp fina plagg så som skjortor eller klänningar så att de inte blir skrynkliga. Du kan även inreda garderoben med finskorna för att frigöra utrymme i hallen. Har du ordning och reda i garderoben behöver du heller inga garderobsluckor.

Lyckas du dessutom organisera skjortor eller klänningar i snygga färgkombinationer så kommer du inspirera besökare snarare än att avskräcka om det istället är stökigt och oorganiserat. Sluten förvaring bakom stängda dörrar innebär i regel att det inte är speciellt organiserat i garderoben. Människor mår dessutom bra av struktur och ordning. Har du inga dörrar (eller kanske skjutdörrar i glas) innebär det ju att du gång på gång måste se till att du har ordning i garderoben – men det fixar du!

 

 

3 färgtips med Carolina Gynning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar