7 smarta förvaringstips för hallen

Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.

Förvaring för hallen

Anpassa efter behov

Börja med att tänka igenom dina behov noga. Är det läge att strunta i galgarna? Du kanske mest använder ytterkläder som lika gärna kan hängas på krokar. Hur ser röran ut idag? För att få till en lyckad förvaringslösning i din hall gäller det att veta vad du behöver och hur mycket yta det ska få ta upp. Älskar du sjalar, scarves och halsdukar, satsa då på många korgar och hyllor för dessa. Eller är det kanske skohyllorna som svämma över. Ja, lägg då extra krut där.

Likaså behöver barnfamiljer tänka till lite extra så att förvaringen anpassas efter de mer kortväxta familjemedlemmarna. Lågt placerade krokar och korgar kanske ska få ta lite extra plats.

Planera i höjdled och djupled

När planeringen för hallförvaringen är igång är det bra att tänka i höjdled från golv till tak. Men glöm inte heller att tänka i djupled. En klassisk hatthylla har exempelvis ett ganska stort djupmått. Och med ett konsolbord på två ben spar du centimeter på djupet. Sätt djupare förvaring högt och lågt och satsa på mindre kroklister, skåp och hyllor på mitten. På hyllor längs med taket kan du förvara sånt du inte använder så ofta.

Glöm inte att fullpackade ryggsäckar och större handväskor bygger ut en hel del på väggen. Så tänk in volymen på det du ska förvara i dina förvaringslösningar.

Läs också: 10 Ikea-hacks för barnrummet

Utnyttja de svårplanerade vrårna

Tänk på att ett bortglömt hörn av din hall kan vara en perfekt plats för krokar eller varför inte en spegel. Det är lätt att bara se de större, mer självklara ytorna i en hall men att uppmärksamma alla kubikcentimeter kan öppna upp för nya möjligheter. En platsbyggd förvaring under en trappa eller ett smalt högskåp mellan två dörrar. Eller varför inte förvaringsfack i tyg bakom en dörr.

Förvaringsbänken

En självklar möbel i en hall är förvaringsbänken. Den är perfekt på alla vis. Den erbjuder någonstans att sitta och bör också inkludera något slags förvaring. Antingen är konstruktionen toppmatad med ett lyftbart lock. Då kanske den lämpar sig bäst för förvaring av sånt som inte används så ofta. Eller så är den designad med en mer öppen hyllförvaring avsedd för skor. Det finns många olika modeller att välja mellan. Oavsett vilket är den en oslagbar möbel att stuva undan grejor i. Se till att tänka igenom den noga alltså. En snickarkunnig kanske bygga ut eller bygga till den med ett bakstycke, några rejäla krokar och ett hyllplan att ställa korgar på? Eller varför inte bygga en helt egen av ikea-skåp och en toppskiva.

Kombinera öppen förvaring med stängd

Glöm inte glädjen i att stänga en garderobsdörr. Krokar och hyllor i alla ära, men att varva mer lättåtkomlig förvaring med en mer traditionell skåpslösning är icke att förringa. Att sortera in saker bakom en dörr kan vara väldigt praktiskt. Barnens smutsigaste ytterkläder, arbetskläder och träningsskor är till exempel sånt som kan passa att gömma undan i rejäla skåp.

Läs också: Förvaringstips för leksakerna!

Avlastningsyta och korgar

En tavellist, vägghängda korgar, ett litet bord eller en hel byrå, en yta där du enkelt kan lägga ifrån dig hörlurar, plånbok och telefon är ett måste. Addera små korgar, brickor och personliga fack för att hålla extra ordning. Se också till att ha en bestämd plats för post så att den inte ligger och skräpar på hallmattan. Titta efter fiffiga vägghängda lösningar som hjälper dig hålla koll på det viktiga. Som en extra bonus kan avlastningsytan också bli en fin plats för en välkomnade blomma eller en hemtrevlig lampa.

Klura och var kreativ

De bästa lösningarna på just din hallförvaring kanske inte finns där du först letar. En vägghängd blomkruka kanske kan vara perfekt för barnens vantar och kryddhyllan med de exakt rätta måtten kanske löser problemen med alla småprylar. Ordningsamma och personliga förvaringsskåp kan till exempel tillverkas utav bokhyllor. Alltså, botanisera bland prylar i alla varuhusets avdelningar. Eller kanske du har något hemma redan som kan få en helt ny funktion.

Läs också: 7 smarta förvaringstips för köket

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar