7 smarta förvaringstips för hallen

Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.


Förvaring för hallen

Anpassa efter behov

Börja med att tänka igenom dina behov noga. Är det läge att strunta i galgarna? Du kanske mest använder ytterkläder som lika gärna kan hängas på krokar. Hur ser röran ut idag? För att få till en lyckad förvaringslösning i din hall gäller det att veta vad du behöver och hur mycket yta det ska få ta upp. Älskar du sjalar, scarves och halsdukar, satsa då på många korgar och hyllor för dessa. Eller är det kanske skohyllorna som svämma över. Ja, lägg då extra krut där.

Likaså behöver barnfamiljer tänka till lite extra så att förvaringen anpassas efter de mer kortväxta familjemedlemmarna. Lågt placerade krokar och korgar kanske ska få ta lite extra plats.

Planera i höjdled och djupled

När planeringen för hallförvaringen är igång är det bra att tänka i höjdled från golv till tak. Men glöm inte heller att tänka i djupled. En klassisk hatthylla har exempelvis ett ganska stort djupmått. Och med ett konsolbord på två ben spar du centimeter på djupet. Sätt djupare förvaring högt och lågt och satsa på mindre kroklister, skåp och hyllor på mitten. På hyllor längs med taket kan du förvara sånt du inte använder så ofta.

Glöm inte att fullpackade ryggsäckar och större handväskor bygger ut en hel del på väggen. Så tänk in volymen på det du ska förvara i dina förvaringslösningar.

Läs också: 10 Ikea-hacks för barnrummet

Utnyttja de svårplanerade vrårna

Tänk på att ett bortglömt hörn av din hall kan vara en perfekt plats för krokar eller varför inte en spegel. Det är lätt att bara se de större, mer självklara ytorna i en hall men att uppmärksamma alla kubikcentimeter kan öppna upp för nya möjligheter. En platsbyggd förvaring under en trappa eller ett smalt högskåp mellan två dörrar. Eller varför inte förvaringsfack i tyg bakom en dörr.

Förvaringsbänken

En självklar möbel i en hall är förvaringsbänken. Den är perfekt på alla vis. Den erbjuder någonstans att sitta och bör också inkludera något slags förvaring. Antingen är konstruktionen toppmatad med ett lyftbart lock. Då kanske den lämpar sig bäst för förvaring av sånt som inte används så ofta. Eller så är den designad med en mer öppen hyllförvaring avsedd för skor. Det finns många olika modeller att välja mellan. Oavsett vilket är den en oslagbar möbel att stuva undan grejor i. Se till att tänka igenom den noga alltså. En snickarkunnig kanske bygga ut eller bygga till den med ett bakstycke, några rejäla krokar och ett hyllplan att ställa korgar på? Eller varför inte bygga en helt egen av ikea-skåp och en toppskiva.

Kombinera öppen förvaring med stängd

Glöm inte glädjen i att stänga en garderobsdörr. Krokar och hyllor i alla ära, men att varva mer lättåtkomlig förvaring med en mer traditionell skåpslösning är icke att förringa. Att sortera in saker bakom en dörr kan vara väldigt praktiskt. Barnens smutsigaste ytterkläder, arbetskläder och träningsskor är till exempel sånt som kan passa att gömma undan i rejäla skåp.

Läs också: Förvaringstips för leksakerna!

Avlastningsyta och korgar

En tavellist, vägghängda korgar, ett litet bord eller en hel byrå, en yta där du enkelt kan lägga ifrån dig hörlurar, plånbok och telefon är ett måste. Addera små korgar, brickor och personliga fack för att hålla extra ordning. Se också till att ha en bestämd plats för post så att den inte ligger och skräpar på hallmattan. Titta efter fiffiga vägghängda lösningar som hjälper dig hålla koll på det viktiga. Som en extra bonus kan avlastningsytan också bli en fin plats för en välkomnade blomma eller en hemtrevlig lampa.

Klura och var kreativ

De bästa lösningarna på just din hallförvaring kanske inte finns där du först letar. En vägghängd blomkruka kanske kan vara perfekt för barnens vantar och kryddhyllan med de exakt rätta måtten kanske löser problemen med alla småprylar. Ordningsamma och personliga förvaringsskåp kan till exempel tillverkas utav bokhyllor. Alltså, botanisera bland prylar i alla varuhusets avdelningar. Eller kanske du har något hemma redan som kan få en helt ny funktion.

Läs också: 7 smarta förvaringstips för köket

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar