Är huset rörigt? Här är expertens bästa tips!

Paulina Draganja, driver bloggen Förvaringsdrottningen och har skrivit böcker om att organisera sitt hem. Här är hennes bästa tips om du vill få mer ordning och reda där hemma!


All ordning och reda börjar med tre frågor 1. Finns rätt förvaring? 2. Rätt struktur? 3. Rätt rutiner?

Om barnen slänger kläderna på hallgolvet, kolla: Finns krokar och korgar, sitter de i barnens höjd (förvaring)? Vet alla var de ska hänga sina kläder (struktur)? Är det fullt på krokarna (då saknas rutiner)? Se till att säsongsrensa inför vinter och sommar.

Vad är minsta möjliga insats med största möjliga utfall?
– Riv ut en låda. Se vad du verkligen behöver ha i den. Sätt timern på en kvart,  släng så mycket du hinner.

Dina fem bästa tips?

1. Sätt upp ett projekt i veckan, varva stora och små så att du orkar. En vecka tar du besticklådan, en annan hallen. Gör upp en plan och skriv in i almanackan.
2. Ha en utkorg i varje garderob. Där lägger barnen plagg de vuxit ur. Gå igenom när den är full och se vad som ska sparas, slängas, ärvas eller säljas. Det är lättare att sortera ut successivt, i stället för att en gång om året prova allt.
3. Rensa ofta. Vi behöver rutinmässigt gå igenom skåp och garderober. Fråga: När använde jag dem senast? När kommer jag att använda dem nästa gång? Svaret ”det kan vara bra att ha” finns inte, eftersom allt kan vara bra att ha någon gång.
4. Låt hälften av barnens leksaker ligga i lådor, byt sedan ut. Då känns leksakerna nya, man tröttnar lätt på det som alltid står framme.
5.  Bästa förvaringsutrymmet är lådor under sängarna. Ha lådor på hjul med viklock, lätt att dra fram, lätt att komma åt.

Läs också: 17 förvaringsknep som gör livet enklare

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar