Inred garaget – steg för steg

I artikeln Inred garaget visade vi hur du kan inreda garaget så att det även kan användas som snickarbod eller blomsterverkstad. Här hittar du mer utförlig beskrivning med steg-för-steg-bilder av hur du gör.


Snickra först en lång arbetsbänk – och såga itu den

1. Börja med att skruva fast bärregeln (A) på väggen. Tänk på att fästa ett par distansklossar på insidan av regeln så att denna kommer ut så långt från väggen att bänkskivan får plats när den har fällts upp. Här används 12 mm hyvlad furulist.


2. Fäst bärregeln
med 5,0 x 100 mm skruvar men glöm inte att förborra genom regeln och distansklossarna. Om du placerar regeln 80 cm över golvet hamnar bänkskivan cirka 85 cm ovanför golvet. Höj eller sänk regeln efter önskemål. Fäst den vågrätt.
3. Lägg de fem brädorna till bänkskivan
(B) på ett par bockar i höjd med bärregeln, och fäst dem på 10 spikreglar (C) med 5 x 40 mm skruvar. Där bänkskivan skall delas sätter du dubbla spikreglar. Här används en 6 mm list till distansbitar mellan brädorna.
4. Lägg bordsbenen (D) ovanpå
varannan spikregel och på de två som sitter tätt ihop där bänkskivan skall delas. Fäst tvärstagen (E) i bordsbenen med 5 x 40 mm skruvar. Det översta tvärstaget fästs kant i kant med den övre kortänden på bordsbenen. 5. Res nu bordsbenen(D) så att de står lodrätt och fäst dem med gångjärn på spikreglarna. Se till att hålla ett avstånd på cirka 11 cm från kanten på bänkskivan. Även här använder du 40 mm långa skruvar.
6. Nu är bänkskivan klar för montering
och kan tas ner från bockarna. Vänd den så att benen kommer framåt.
7. Lyft upp bänkskivan på bärregeln
men lägg först små distansklossar på cirka 10 mm på regeln. Fäst nu bänkskivan med gångjärn mellan bärregeln (A) och spikreglarna (C). 8. Fäll ner bänkskivan och spika fast framkantsbrädan (F) med 3 x 70 mm galvaniserede spikar (eller skruva fast den med 4 x 70 mm skruvar – förborra först).
9. Nu är det dags att dela bänkskivan
mitt emellan de dubbla benen.

10. Fäst ett hänglåsbygel
på varje framkantsbräda och ett hänglåsbleck på väggen. Då kan du låsa bänkskivorna i uppfällt läge.

Hyllor och verktygstavla monteras

 

Det är med vilje som vi använder grova material till bänkar och hyllor i verkstan. Då gör det inget om man råkar spilla lite färg eller slå märken i träet. Grejorna i en verkstad skall ju tålas att användas. Och dessutom är träet mycket billigt.

Hyllorna har precis som bänken snickrats av terrassbrädor och de skruvas upp på konsoler som i sin tur har skruvats fast på väggarna. Fördelen med att sätta upp många hyllor är att det är lätt att plocka undan när man har arbetat i verkstan en hel dag. Och sätter man färg och kemikalier på de högt placerade hyllorna kommer barnen inte åt dem.

En verkstad kräver förstås verktyg och här har vi samlat de flesta på en verktygstavla, som vi har hängt upp på kortväggen. Verktygstavlan, som består av fyra mindre tavlor, är totalt 63 x 157 cm och den är nödvändig om man vill ha överblick över verktygen. Om du gör en egen verktygstavla kan du använda mdf eller tretex.


1. Markera för konsolerna
och kolla med vattenpass att de sitter vågrätt på linje med varandra. Fäst dem med 5 x 60 mm skruvar.
2. Hyllbrädorna B och B1
skarvas lätt i hörnet med en 50 x 200 mm spikplåt. Fäst delarna med 4 x 30 mm skruvar.
3. Verktygstavlan
skruvas här fast på tre brädor i tavlans hela bredd (157 cm) så att den sitter stadigt.

Snabbt upp och ner

Arbetsbänken är perfekt till bland annat omplantering av växter, snickeriarbeten och mycket annat. När bänken fälls ner lossar du på hänglåsblecket och håller emot medan bänken fälls ned. Benen fälls ut av sig själva.

     

Hanbjälkarna under taket är perfekta när du vill hänga upp cykeln till närmare översyn. Platsen ovanpå bjälkarna kan användas till förvaring av lister och brädor och andra långa föremål som skidor och kälkar.

Tips

Håll ordning på småsaker. Det är klokt att tänka igenom inredningen och utrustningen i verkstaden i förväg. Skaffa gärna ett antal stapelbara plastlådor med lock – helst också med fackindelning – till alla småsaker. Spikar, skruvar, muttrar och bultar kan förvaras i sina askar men samla dem i större lådor. Utrymmet längs väggarna kan användas till skivor medan brädor läggs under taket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar