Klädkammare med plats för två

Annette och Simon har tagit bort garderoberna och i stället inrett en klädkammare i förlängningen av sovrummet. Där finns det gott om plats för alla kläder och för att prova plaggen framför den stora spegeln.


Här låg det lilla utrymmet i stort sett tomt och outnyttjat vägg i vägg med sovrummet, där kläderna trängdes i en gammal byrå men låg också utspridda i vild oordning.

Så Simon och Annette sågade hål i väggen mellan de två rummen, satte en skjutdörr i öppningen och inredde sin walk-in-closet med skåp och hyllor från golv till tak. En idealisk förvaring för kläder byggd av mdf-skivor i skräddar-sydda moduler, som på den ena sidan utnyttjar utrymmet under den sneda väggen maximalt, medan den andra sidan passar för standardskåp och klädstång.

Ny väg in till sovrummet. Sovrummet och det lilla vindsutrymme som Annette och Simon ville göra om till en walk-in-closet ligger intill varandra men är skilda åt av en vägg.

Första uppgiften var att skapa en öppning mellan de båda rummen, annars hade de fått nöja sig med klädskåpet i sovrummet. Det gällde att vara försiktig. Det kunde ju finnas vattenrör och kablar i väggen som behövde dras om.

Dörren behövde inte sluta tätt, så för att spara utrymme i den lilla kammaren satte de in en dörr som kan skjutas in bakom de nya skåpen. Det betydde också att man kunde använda en gammal, tidigare kasserad dörr. När den var spacklad och målad hängdes den upp med skjutdörrsbeslag och öppnade då för en ny och modern inredning samtidigt som den bibehöll stilen i det 75 år gamla huset.

Före: En klen klädstång och en gammal byrå var allt som fanns i vindsrummet, som var för litet att vara ett ”riktigt” rum.

De specialsnickrade modulerna utnyttjar platsen under snedtaket på ett optimalt sätt.

Ingången från sovrummet är ny. Dörren är dock gammal, men återanvänds här som skjutdörr för att spara plats.

Väggfasta skåp. Att hitta standardskåp som utnyttjade utrymmet maximalt i Annette och Simons nya walk-in-closet var omöjligt.

Därför valde man att snickra väggfasta skåp på plats och beställde enheter med egna baksidor. Det kostade lite mer material och arbete, men det gjorde skåpen mer oberoende av de skeva väggarna. När enheterna monterats på en fast sockel bildade de en enhet och baksidorna gjorde att skiljeväggar och hyllor inte behövde ta stöd av väggen.

Invändigt har enheterna samma mått som standardskåp, 46 och 96 centimeter breda. Därför kunde Annette och Simon köpa färdiga lådor, trådbackar, klädstänger och andra inredningsdetaljer från IKEA vilket sparade massor av tid!

Om skåpen snickras med standardmått kan du enkelt komplettera med färdiga lådor och klädstänger.

Specialanpassat. Skåpen byggdes enligt samma princip med sidor utsågade av 22 mm mdf-skivor, medan överdel, botten och hyllor, som alla är fasta, är av 19 mm mdf. Varje enhet skruvades och limmades ihop innan baksidan av 10 mm mdf spikades på.

Enheterna är visserligen lika i grundkonstruktionen, men de blir mycket olika när rummet utnyttjas ända upp till de synliga takbjälkarna och de sneda väggarna. I listan över det material som använts anger vi bara vad som ingår i en standardenhet innan den anpassats – det är ju inte alla som har ett rum med samma mått som Annette och Simon.

Skåpen skruvas fast på en enkel sammanhängande sockel som monterats vågrätt och skruvats fast i golvet. Sedan döljs sockeln bakom en snygg pyntsockel som sågas till och anpassas efter ojämnheterna i golvet – luckor och dörrar behöver man inte tänka på – det är ju en walk-in-closet!

Tips! För att hålla stilen med hyllor och paneler i den gamla villan får de släta kanterna på mdf-hyllorna en fin klassisk profil med en handöverfräs. Trots att resultatet ser ganska avancerat ut är arbetet enkelt och klaras med en billig handöverfräs och en avrundningsfräs. Fräsen sänks lite extra så att den lodräta snitt-ytan får en smal kant, så ser hyllorna mycket lättare ut.

 

Detta har vi använt till varje standardenhet:

Mått:
200 cm högt, 96 cm brett invändigt med 1 fast hylla, klädstång och 3 lådor.

22 mm mdf-skiva:
2 sidor (A, B) à 65 x 200 cm

19 mm mdf-skiva:
3 hyllor (C, D, E) à 65 x 96 cm (överdel, botten och hylla)

10 mm mdf-skiva: 
Bakstycke (F), 98 x 198 cm
Vågrät (G), över skåpets hela bredd 
Lodrät (H), cirka 202 cm, sågas till efter mått

Dessutom:
1 klädstång (IKEA PAX), 96 cm
3 lådor (IKEA PAX, bredd 96 cm)
4 x 60 mm skruvar till monteringen
2,5 x 30 mm dyckert till listerna
Lim (till exempel vitt pva-lim)
Akrylspackel
Grundfärg
Färg för slutlig målning

För att snickra sockeln, montera skåpen, bygga och montera skjutdörren – se artikellänkarna nedan. Där finns tydliga steg-för-steg-bilder!

Klädkammare med plats för två – sockel och montering

Klädkammare med plats för två – skåpen

Klädkammare med plats för två – skjutdörren

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar