Lättbyggt förråd i stål

Ett förråd helt byggt i stål och plåt. Det kräver ett annat arbetssätt och andra verktyg men är ett alternativ till att bygga traditionellt i trä.


Lättbyggnadssystem används främst till mindre byggnader som garage och förråd men förekommer även i större byggnationer som villor, flerbostadshus och idrottshallar.Materialet har en kärna av stål som är galvaniserad för att undvika korrosion. Dimensionen och tjockleken varierar beroende av i vilken ”snözon” materialet ska användas. Fasad- och grundtyp bestämmer du själv. Det finns flera företag som gör lättbyggnadssystem. Lindab är ett och de använder sig av ett speciellt konstruktionsprogram som förenklar byggandet för den som inte har verktyg att såga i det hårda materialet. Programmet beräknar åtgång och du slipper hela problemet med kapning och spillbitar eftersom alla delar måttbeställs och levereras i byggsats tillsammans med en ritning.

– Det är inte svårare att bygga i stål än att bygga i trä på traditionellt vis, det är bara ett annat arbetssätt. Först och främst ska man vara medveten om att allt skruvas istället för spikas och man måste använda rätt sorts skruv. Bygger man ett isolerat hus kan det till exempel vara lite knepigt att fästa lister eller plasta om man inte har tillgång till rätt fästmaterial. Normalt kan man ju häfta plasten – med den här konstruktionen får man lösa det genom att tejpa, limma eller skruva fast den, berättar Stefan Carlsson på Lindab som byggt sin egen villa med lättbyggnadssystem.

En av fördelarna med en stumme av stål är att en halvfärdig konstruktion inte påverkas av väder och vind.

Ett förråd på en dag

Det här förrådet på tio kvadratmeter är byggt i lättbyggnadssystem. Materialet levererades på pallar, färdigkapat och klart att montera.

Priset landade på ungefär samma summa som för ett motsvarande hus i trä, cirka 19 000 kronor. Arbetet med att få upp stommen tog en arbetsdag för fyra personer.

Hela förrådet levererades på två pallar.

Takstolarna skruvas ihop. Alla bitar är måttanpassade vid leverans.

En vägg rest och klar.

Stommen är färdig.

Boden kläs med plåt som skruvas fast.

Fakta om lättbyggnad i stål och plåt

Materialet är galvaniserad plåt som inte tar skada av fukt eller kyla. Ytter- och innerväggsreglar och plåtar levereras enligt ritning färdigkapade, sorterade, uppmärkta och i rätt längder. Materialet är återvinningsbart och går att demontera för återanvändning.

Ytterväggarna kan kläs med valfritt material, exempelvis trä, plåt eller tegel.

Det finns flera tillverkare av lättbyggnadssystem. Gasell, Europrofil och Lindab är några exempel.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar