Förrådet är ofta bostadens mest förbisedda rum. Ingen vill väl lägga ner alltför mycket tid och pengar på ett rum som man egentligen inte vistas i men ett kalt rum, utan inredning, där saker slängs in efterhand, blir i längden opraktiskt. Lådor och resväskor ligger travade på golvet, ovanpå varandra. Krattor och spadar står och vinglar i ett hörn och välter så fort man kommer i närheten. Skidor och pulkor slängs in fram på vårkanten och står i vägen när man sen ska ha ut trädgårdsgrillen.
Börja med att göra en lista på vilka prylar som ska få plats i förrådet. Vilka används mer sällan och kan stuvas längst in, vad kan hängas på väggen? Vilka övriga funktioner ska förrådet ha? Finns det plats för en liten arbetsplats för småsnickerier och lagningar?
Trädgårdsredskap och snöskyfflar mm förvaras med fördel hängande på väggen. På en knoppbräda kan det mesta hängas upp.
Utnyttja höjden
Är takhöjden någorlunda väl tilltagen kan man placera hyllor under taket. Här kan skidor, pulkor, grillar, resväskor och andra stora saker förvaras. Använd en kraftig konstruktion så att inte hyllorna bågnar under tunga föremål. En rejäl lagerhylla längs med ena väggen sväljer många plastbackar eller plåtlådor med småprylar. På stora krokar kan stegar och gräsklippare hängas upp.
Antalet sport-, fritids-, och trädgårdsprylar i en normalfamiljs ägo ökar konstant. Någonstans ska alla dessa prylar förvaras så ge förrådet en chans; tänk igenom hur det ska användas och inspireras av våra exempel!
Knoppbräda för mindre redskap.
Praktiska glasburkar där småsakerna syns. Locken är fastskruvade under hyllan, med ett enkelt handgrepp når man det man behöver.
Mejselhylla med borrade hål, lätt att göra själv.