Rensa på rätt sätt! 10 steg till ett skönare hem

Det kallas döstädning, och handlar om att plocka bort det man inte använder eller gillar. Margareta Magnusson och Eva Maria Karlander har skrivit böcker om hur man rensar ut och vad man kan spara. Här är deras bästa tips!

rensa rätt

Trött på överfullt hem? Här är vägen till ett skönare hem. Följ råden som passar dig – och rensa rätt! 

1. Dela in i kategorier

Dela in i olika kategorier: kläder, husgeråd, böcker, möbler, foto/brev, verktyg, smink, badrumsskåp, elektriska saker, träningskläder, handdukar. Gå igenom en kategori per vecka. Då känns det inte lika övermäktigt, tipsar Eva Maria.

2. Rum-för-rum-metoden

Gå igenom ett rum i taget. Börja med till exempel vardagsrummet och ta bort allt som inte ska vara där. Lägg det i en låda. Sätt sedan en timer på tjugo minuter och gå igenom lådan. En annan variant är att gå in i ett rum och plocka bort tio saker som inte ska vara där. Och så fortsätter du så, säger Eva Maria.

3. Man får spara!

Döstädning innebär inte att allt ska rensas ut – har du till exempel ett specialintresse kan du spara. Rensargurun Marie Kondo pratar om en lagompunkt, det som är lagom sparande för var och en av oss. Det som är ditt intresse och som gör dig glad kan du spara, säger Eva Maria. Margareta håller med. Själv har hon en hel hylla med mjukisdjur, en del så trasiga att strumpor måste på för att inte sågspånet ska ramla ut.

– De vet mycket, de där, många barn har viskat sina hemligheter till dem så jag tror att de har lite själ i sig. 

4. Träna upp släng-muskeln!

När du börjar med det lättaste blir det enklare att slänga även det svåra. Att slänga är som en muskel vi behöver träna upp. Det handlar om kapaciteten att fatta beslut och väga för- och nackdelar med tanke på nutid och dåtid, säger Eva Maria. Börja med det som känns lättast, och gärna ger störst synligt resultat! 

Läs också: 7 smarta förvaringstips för hallen

5. Ångrat dig?

Ibland har vi svårt att slänga, ifall vi skulle riskera att ångra oss, säger Eva Maria. Om du skulle vilja släppa taget om en pryl men blir osäker, ställ dessa två frågor: 1. Vad är det värsta som kan hända? 2. Hur svårt är det att köpa nytt? Du kan också göra en processlista. Skriv upp de saker som är extra svåra att göra sig av med på en lista. Kolla igenom den en månad senare.

6. En av tre är okej

När du har mycket av många saker kan en-av- tre-regeln funka fint, tipsar Eva Maria. Den innebär att du behåller en av tre prylar. Det kan exempelvis vara att du vill behålla några av barnens urvuxna kläder för att det är positiv energi i dem. Samma kan gälla för kläder du själv använt men inte längre kan använda. 

rensa rätt
Hur många köksredskap måste man ha? Kanske dags att rensa lite?

7. Viktiga papper – hur gör man?

Vilka papper behöver man egentligen spara? Har du företag så hittar du info om hur länge du behöver arkivera dokument på Bokföringsnämnden. När det gäller papper i privatekonomin kan man läsa på Konsumentverkets Hallå Konsument och Skatteverkets hemsida, även på bankerna finns info, tipsar Eva Maria.

8. Nostalgi i kameran

Har du prylar, möbler och kläder som du inte vill ha framme men har svårt att slänga av nostalgiska skäl – fotografera av dem! Då har du kvar dem på ett sätt, samtidigt som de inte tar upp plats. Margareta har slängt sin bröllopsklänning men plåtade av den innan! 

9. Låt bilderna ta tid

Fotografier och gamla diabilder är ett kapitel för sig. Det tar tid och kanske behöver det få göra det, säger Margareta. Hyr en filmskanner och för över diabilderna till datorn. Gå igenom dina fotografier – du kommer att försjunka i minnen, och det är okej. 

10. Det som bara har värde för dig

Margareta har en ”släng bort”-låda. Där lägger hon egna minnessaker, hon har sparat några blomblad från sin brudbukett, och gamla brev. Lådan ska helst inte vara större än en skokartong. ”Släng bort”-­lådan kan de som sedan gör din dödstädning en dag bara slänga, där finns minnen bara för dig.

Sajter där du kan sälja eller skänka dina saker: 

  • Lokala Facebook-grupper brukar vara effektiva och leda till snabb försäljning, detsamma gäller Facebook Marketplace. Facebook.com.
  • Tradera passar bra för prylar du kan skicka med posten eller frakta på annat sätt. Tradera.com.
  • Ebay kan vara användbart om du vill hitta köpare i hela världen, för t ex samlarföremål som kan skickas. Ebay.com.
  • För allt du kan tänka dig passar Blocket! De har nu även en smidig betal- och frakttjänst. Blocket.se.
  • Tycker du det är för mycket arbete med att lägga ut annonser, ta betalt och skicka kan du använda Sellpy som mot en provision gör arbetet åt dig. Sellpy.se.
  • Du kan också prova att hyra ut dina verktyg, trädgårdsredskap och annat, och tjäna en slant på det: Hygglo.se.
  • Om du hellre skänker bort, lämna till exempelvis Myrorna eller Erikshjälpen. Även många återvinningscentraler har avdelningar för återbruk, där du kan lämna oönskade saker som kan komma till nytta för andra.
Visa mer
Visa mindre

Lästips!

Döstädning – Ingen sorglig historia av Margareta Magnusson.

Läs också: Oordning – en källa till konflikter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar