Rensa på rätt sätt! 10 steg till ett skönare hem

Det kallas döstädning, och handlar om att plocka bort det man inte använder eller gillar. Margareta Magnusson och Eva Maria Karlander har skrivit böcker om hur man rensar ut och vad man kan spara. Här är deras bästa tips!
rensa rätt

Trött på överfullt hem? Här är vägen till ett skönare hem. Följ råden som passar dig – och rensa rätt! 

1. Dela in i kategorier

Dela in i olika kategorier: kläder, husgeråd, böcker, möbler, foto/brev, verktyg, smink, badrumsskåp, elektriska saker, träningskläder, handdukar. Gå igenom en kategori per vecka. Då känns det inte lika övermäktigt, tipsar Eva Maria.

2. Rum-för-rum-metoden

Gå igenom ett rum i taget. Börja med till exempel vardagsrummet och ta bort allt som inte ska vara där. Lägg det i en låda. Sätt sedan en timer på tjugo minuter och gå igenom lådan. En annan variant är att gå in i ett rum och plocka bort tio saker som inte ska vara där. Och så fortsätter du så, säger Eva Maria.

3. Man får spara!

Döstädning innebär inte att allt ska rensas ut – har du till exempel ett specialintresse kan du spara. Rensargurun Marie Kondo pratar om en lagompunkt, det som är lagom sparande för var och en av oss. Det som är ditt intresse och som gör dig glad kan du spara, säger Eva Maria. Margareta håller med. Själv har hon en hel hylla med mjukisdjur, en del så trasiga att strumpor måste på för att inte sågspånet ska ramla ut.

– De vet mycket, de där, många barn har viskat sina hemligheter till dem så jag tror att de har lite själ i sig. 

4. Träna upp släng-muskeln!

När du börjar med det lättaste blir det enklare att slänga även det svåra. Att slänga är som en muskel vi behöver träna upp. Det handlar om kapaciteten att fatta beslut och väga för- och nackdelar med tanke på nutid och dåtid, säger Eva Maria. Börja med det som känns lättast, och gärna ger störst synligt resultat! 

Läs också: 7 smarta förvaringstips för hallen

5. Ångrat dig?

Ibland har vi svårt att slänga, ifall vi skulle riskera att ångra oss, säger Eva Maria. Om du skulle vilja släppa taget om en pryl men blir osäker, ställ dessa två frågor: 1. Vad är det värsta som kan hända? 2. Hur svårt är det att köpa nytt? Du kan också göra en processlista. Skriv upp de saker som är extra svåra att göra sig av med på en lista. Kolla igenom den en månad senare.

6. En av tre är okej

När du har mycket av många saker kan en-av- tre-regeln funka fint, tipsar Eva Maria. Den innebär att du behåller en av tre prylar. Det kan exempelvis vara att du vill behålla några av barnens urvuxna kläder för att det är positiv energi i dem. Samma kan gälla för kläder du själv använt men inte längre kan använda. 

rensa rätt
Hur många köksredskap måste man ha? Kanske dags att rensa lite?

7. Viktiga papper – hur gör man?

Vilka papper behöver man egentligen spara? Har du företag så hittar du info om hur länge du behöver arkivera dokument på Bokföringsnämnden. När det gäller papper i privatekonomin kan man läsa på Konsumentverkets Hallå Konsument och Skatteverkets hemsida, även på bankerna finns info, tipsar Eva Maria.

8. Nostalgi i kameran

Har du prylar, möbler och kläder som du inte vill ha framme men har svårt att slänga av nostalgiska skäl – fotografera av dem! Då har du kvar dem på ett sätt, samtidigt som de inte tar upp plats. Margareta har slängt sin bröllopsklänning men plåtade av den innan! 

9. Låt bilderna ta tid

Fotografier och gamla diabilder är ett kapitel för sig. Det tar tid och kanske behöver det få göra det, säger Margareta. Hyr en filmskanner och för över diabilderna till datorn. Gå igenom dina fotografier – du kommer att försjunka i minnen, och det är okej. 

10. Det som bara har värde för dig

Margareta har en ”släng bort”-låda. Där lägger hon egna minnessaker, hon har sparat några blomblad från sin brudbukett, och gamla brev. Lådan ska helst inte vara större än en skokartong. ”Släng bort”-­lådan kan de som sedan gör din dödstädning en dag bara slänga, där finns minnen bara för dig.

Sajter där du kan sälja eller skänka dina saker: 

  • Lokala Facebook-grupper brukar vara effektiva och leda till snabb försäljning, detsamma gäller Facebook Marketplace. Facebook.com.
  • Tradera passar bra för prylar du kan skicka med posten eller frakta på annat sätt. Tradera.com.
  • Ebay kan vara användbart om du vill hitta köpare i hela världen, för t ex samlarföremål som kan skickas. Ebay.com.
  • För allt du kan tänka dig passar Blocket! De har nu även en smidig betal- och frakttjänst. Blocket.se.
  • Tycker du det är för mycket arbete med att lägga ut annonser, ta betalt och skicka kan du använda Sellpy som mot en provision gör arbetet åt dig. Sellpy.se.
  • Du kan också prova att hyra ut dina verktyg, trädgårdsredskap och annat, och tjäna en slant på det: Hygglo.se.
  • Om du hellre skänker bort, lämna till exempelvis Myrorna eller Erikshjälpen. Även många återvinningscentraler har avdelningar för återbruk, där du kan lämna oönskade saker som kan komma till nytta för andra.

Visa mer
Visa mindre

Lästips!

Döstädning – Ingen sorglig historia av Margareta Magnusson.

Läs också: Oordning – en källa till konflikter

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar