Röj upp och rensa i röran

Det tar tid och det är jobbigt - men när det är klart är det otroligt skönt. Vi talar naturligtvis om storstädning av vind och andra förrådsutrymmen. Ge dig på det - du ångrar dig inte!


Det är få saker som är så välgörande för själen som att göra en riktig storrensning. Tänk att kunna ta sig fram i garaget utan att snubbla över gamla torra bildäck, cykelhjälmar och stora färgburkar med bottenskyla kvar! Eller att slippa få dåligt samvete varje gång du ser de gamla stolarna på vinden, de där du skulle renovera när du köpte dem för åtta år sedan. Att hela tiden bli påmind om sina tillkommakortanden främjar inte välbefinnandet. Dessutom blir livet betydligt mer tidseffektivt och behagligt om man vet var cykelpumpen ligger och inte behöver en halv dag för att få fram vinterdäcken. Det tar emot, är jobbigt och tungt – men vilken underbar känsla när det är klart!

För att hjälpa dig att komma igång visar vi resultatet av två rejäla röjningar, en vind och ett garage.


En mönstervind, eller hur?
Enhetliga lådor gör direkt att det ser mycket ordningsamt ut. Dessa kommer från Ikea och heter Knep (de bruna) och Limbo (de grönrandiga). Knep klarar tungt innehåll, men Limbo lämpar sig bäst för till exempel kläder. Mattor på golvet kan kännas som onödigt lyx, men är skönt kalla vinterdagar, mattan heter Örslev, Ikea. Att satsa på bra belysning är guld värt eftersom här inte finns några fönster. Här har man satt upp lysrör som blivit över på jobbet. De tydligt märkta takstolarna gör det både lätt att hitta och att det ser trevligt ut. Hjälp! Var ska man börja? Så här såg det ut före.

3 beslutsamma steg till ordning och reda

Steg ett – gör en ordentlig rensning
Vik en hel helg eller tag ut några semesterdagar. En ordentlig röjning tar tid. Den är också smärtsam. Det är hårt att tvingas inse att man för alltid vuxit ur våtdräkten som satt så bra 1987…

Det kan också vara svårt att göra sig av med alla ”bra-att-ha-saker”. Men du gör nog klokt i att inse att ungarna ändå aldrig kommer att sätta på sig slalomskidorna du hade som liten, och skolböckerna – inga kommentarer?
Hyr en container (kostar från cirka 2500-3000 kronor för en helg) och släng, ge bort, eller sälj – kanske på gemensam garage-sale med grannarna? Det viktiga är att du får bort skräpet på en gång – spara det inte i ett hörn för att ta itu med det senare. Senare kommer aldrig.

Steg två – tänk ut ett logiskt system
När du varit duktigt sträng mot dig själv och dina närmaste, gäller det att tänka ut ett bra förvaringssystem. Vad som betraktas som logiskt kan däremot skilja sig mycket från person till person, och inte minst mellan könen? Gör ett system som verkligen passar just er och era vanor. I en familj kanske man sorterar sommarprylar för sig och vintersaker för sig, biltillbehör i ett hörn, trädgård i det andra och så vidare. En annan variant är att ge varje familjemedlem ett eget skåp där alla personliga saker ligger tillsammans, oavsett om det är fröpåsar, stensamlingar eller skridskor. Ytterligare en lösning är att låta det som används oftast ligga lättast tillgängligt. Sedan arbetar ni er inåt/bakåt till det där som ni inte riktigt hade hjärta att slänga trots allt.

Steg tre – satsa på bra förvaring
Hållbara lådor, funktionella skåp och praktiska, rejäla krokar är ett måste för att få ordning – och behålla den. Satsa på funktionella kvalitetsprylar som verkligen håller.

Ett tips är att spara de gamla köksskåpen när köket byts ut. De blir ofta perfekta i garaget. Vill du köpa nytt finns det många både snygga och praktiska förvaringssystem till exempel från Elfa (sälj bland annat på stormarknader och byggvaruhus), Tellbe eller Ikea. Blir det många lådor med verktyg, märk dem tydig. Då är det ingen tvekan om var du ska lägga tillbaka hammaren när du spikat klart?

Och så här fint blev det i garaget

I den här familjen insåg man att det inom överskådlig framtid inte kommer att vara möjligt att få in bilen i garaget. Istället tog man helt sonika bort fjädrarna till garageporten (be gärna en fackman om hjälp!) spikade igen dörren, klädde den med plywoodskivor och monterande upp ett rejält förvaringssystem från elfa. Nu ligger alla prylar sorterade, var sak har sin plats och sladdhärvor på golvet ett minne blott.

Hela systemet fästes i smidiga bärlister i taket, man behöver alltså inte skruva fast skenorna som hyllorna fästes på. Det är dessutom enkelt att skjuta skenorna i sidled så man slipper millimeteranpassa och vara rädd för att borra fel.


Direkt innanför dörren finns barnens krokar
för jackor och tröjor samt skohylla. Eftersom det nedre hyllplanet är djupare än det övre får stövklarna också plats. Den praktiska skotorken kommer från OBH Nordica och finns i elfackhandeln, även med timer, pris cirka 449 kronor.
Garaget används som grovingång till vardags.
Eftersom det är både det första och sista familjen ser av sitt hem varje dag, är det viktigt att det både känns fräscht och funktionellt. På golvet innanför dörren ligger en rejäl, noppig avtorkningsmatta i gummi. Resten av golvet i den här delen är faktiskt täckt av grönt konstgräs som både ser fräscht ut och är mycket effektiv smutssamlare. Dörren är glatt grön med anslagstavla med dagens viktigaste kom-i-håg. Postkorg från Ikea. Hyllor, fackförvaring och skoställ från Elfa. Skumsläckare sitter lätt åtkomligt.
I de smarta staplarna med trådkorgar,
också från elfa, har alla familjemedlemmar fått varsin egen del. Här hamnar allt det ”dagliga”. Skolböcker, gosedjur som vandrar fram och tillbaka mellan hemmet och dagis, kepsar och solglasögon på sommaren, vantar och mössor på vintern. Stängerna mellan staplarna är utmärkta för att hänga våta regnkläder, flytvästar eller svettiga hockeytröjor på tork. Staplarna står fritt men stadigt tack vare hyllan ovanpå som håller ihop det hela. Ett draperi bakom skärmar av mot resten av garaget som är en rörig verkstadsdel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar