Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla och/eller billiga. Och exklusiva också, för den delen.


<!– –>Bärlist eller golvstativ? Elfas förvaringskoncept består av en mängd olika hyllor, backar och andra tillbehör som man kan kombinera i det oändliga. Den klassiska varianten utgår ifrån en bärlist som man hänger skenor i. Kan du inte fästa en sådan bärlist i väggen, eller vill du vara än mer flexibel, finns Elfa Freestanding som bygger från golvet och uppåt. Kombinationen på bilden inklusive den fristående ön kostar ca 30 700 kr.
 
Ska du skräddarsy en lösning på dina förvaringsproblem finns det sannolikt inget som slår de olika inredningssystem som finns från Elfa, Lumi, Ikea med flera. Här kan du kombinera lådor, hyllor, backar, påsar, klädstänger, krokar, byxhängare, skohållare och mycket mer för att skapa hängande, stående och hjulförsedd förvaring utifrån dina och familjens egna behov. Men det finns även gott om färdiga möbler som fixar din förvaring på ett bra sätt. Här är tio idéer för snygg och smart förvaring.

 

Plast uppåt väggarna

SmartStore Wall är ett nytt koncept från Hammarplast som fungerar i alla typer av rum och förråd. Med hjälp av väggskenor (120 eller 180 cm; ca 149 resp 199 kr), konsoler (26-50 cm; ca 89-119 kr) och plastboxar (de på bilden ca 79 resp 139 kr) skapar man en skräddarsydd förvaring. Plastboxarna i Classic-serien har lock med säker låsning, kan kompletteras med olika sorters insatser, är stapelbara och har tio års garanti. Boxarna finns i några olika färger eller som transparenta.

 

Utnyttja dörrarna

Genom att kombinera Elfas väggkorgar med en väggskena samt ett topp- och ett bottenfäste, kan man dra nytta av det outnyttjade förvaringsutrymme som insidan av en dörr utgör. Skenan och fästena passar dörrar som är 2015-2040 mm höga och 40 mm tjocka och gör ingen åverkan på dörren. Korgarna finns i fem storlekar och hela systemet finns i vitt eller platinum. Kombinationen på bilden kostar ca 900 kr.

 

Sitt på lådorna

En sittbänk med lådor, till hallen eller kanske till sovrummet, är dubbelt praktisk. Köper man den från Linds snickeri i Åsljunga är den dessutom ett hantverk. I deras möbelserie Lime finns en sittbänk i vitoljad massiv björk och med sits i filt. Sitthöjd 46 cm, djup 37 cm, längd 110 cm; pris 11 700 kr. Bänken kan även fås i oljad ek eller andra träslag, kläs i exempelvis fårskinn, samt måttanpassas efter dina önskemål.

 

Många kombinationer

Ikeas stativ och trådback Antonius har räddat ett antal garderober i vårt hem, men serien är betydligt bredare än så. Det finns ett 50-tal delar att välja bland, allt från tvättsäckar till klädstänger, liksom hjul för mobilitet och väggskenor/konsoler för stabilitet. Kombinationen på bilden kostar 1 710 kr inkl 5-facksförvaring och skolådor ur serien Skubb.

 

Femton i ett

Tolv lådor och tre öppna hyllor har Cabinet C i den klassiska serien Snow, som skapades av Jonas Bohlin och Thomas Sandell 1994. Byrån är gjord i lackad MDF med sockel i massiv björk, finns i sex olika färger, mäter 109x90x42 cm och kostar 13 300 kr. Finns hos Asplund.

Välj färger själv

Svartvitt? Färgglatt? Randigt? Mosaik? Eller kanske varsin färg för var och en i familjen? Harald Nyborg har hyllor för plastlådor som du själv väljer färgen på. Hyllorna är vita och finns för 4, 8, 12 eller 24 lådor. Den minsta mäter 28x36x77 cm och kostar 169 kr; den största 106x36x115 cm och kostar 799 kr. Backarna mäter 24x34x16 cm, finns i sex olika färger – grön, gul, blå, röd, vit och svart – och kostar 29 kr styck.

Sortera bättre

Den nya serien Retur från Ikea är tänkt för källsortering, men går naturligtvis även att använda till att sortera vantar, skolböcker, hundprylar och annat som hemmet är fullt av. Retur finns i tre storlekar, 6, 22 och 45 liter, vilka samtliga är 20 cm djupa. Behållarna kan monteras ihop på höjden och bredden, så du kan anpassa förvaringen efter utrymme och behov. Inbyggda handtag på behållarnas sidor gör dem enkla att bära. Kombinationen på bilden kostar 426 kr.

Rund och go i plast

Köper du en Combonibili så har ditt hem i alla fall en möbel gemensam med Museum of Modern Art i New York. Denna förvaringsmodul har tillverkats av Kartell sedan 1969 och finns även i en fyrkantig variant, men det är den runda som sticker ut lite extra. Combonibili finns i flera olika modeller, är gjord i ABS-plast och finns i svart, vitt, rött och silver. Trevåningsmodellen är 32 cm i diameter och 58,5 cm hög och kostar ca 1 090 kr (1 210 kr i silver).

Känsla av kryssning

Oceano från italienska Poltrona Frau för tankarna till en gammeldags transatlantisk kryssning. Denna koffert mäter 122×79 cm i hopfällt läge och är 62 cm djup. Fäller du ut fronten blir kofferten 118 cm bred och blottar en uppsjö av lådor i olika storlekar, liksom ett utdragbart miniskrivbord och en stoppad pall. Utsidan, skrivbordet och pallen är klädda i läder i valbar färg. Poltrona Frau representeras i Sverige av Super Blue. Oceano kostar ca 146 000 kr och kan beställas hos bland annat Input Interiör och Nordiska Galleriet.

Köpinformation:

Asplund, www.asplund.org

Elfa, https://elfa.com/Sverige

Hammarplast, www.smartstore.se

Harald Nyborg, www.haraldnyborg.se

Ikea, www.ikea.se

Kartell, www.kartell.com, www.kartellsverige.se

Linds snickeri, www.lindssnickeri.se

Poltrona Frau, www.superblue.se, www.inputinterior.se, www.nordiskagalleriet.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar