Din garageport kan vara farlig

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den.
– Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, säger Åsa Elofsson på Garageportexperten.


Förhoppningsvis behöver du bara byta garageport en gång i livet, men trots att portarna håller i många år är det bra att kontrollera dem då och då – särskilt om du har en gammal modell.

– Framförallt om den du har är farlig, det finns många gamla vipportar med fjädrar som kan gå av och då riskerar man att göra sig riktigt illa. Du bör även byta porten ur miljösynpunkt om den läcker mycket värme. Du kan också göra det om du tycker att den ser tråkig ut och vill ha en ny av det skälet, säger Åsa Elofsson, säljare på Garageportexperten.

Hur kan jag kolla om min garageport är farlig?
– Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, men är det en äldre vipportsmodell som är runt 30–40 år gammal så börjar det bli dags att byta.

Hur mycket kostar en ny garageport?
– Porten i sig ligger runt 7 900 kronor och uppåt, beroende på fabrikat och om du vill ha med eller utan montage, motor eller manuell och så vidare.

Hur mycket kostar det att montera en ny garageport?
– Vi brukar säga att enbart montera ligger på 4 500 kronor. Ska du byta ut en gammal port ligger det på 6 500 kronor. Sedan beror det på om du ska göra snickerier runtom eller inte.

Kan jag montera den själv?
– Det finns vissa som gör det själva, men du får göra rotavdrag på arbetskostnaden i dag så det är många som väljer att vi ska göra det åt dem.


 Åsa Elofsson, säljare på Garageportexperten.

Namn: Åsa Elofsson.
Ålder: 31 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är säljare på Garageportexperten.
Antal sålda garageportar: ”Jag har hållit på i sju år, så det har blivit tusentals genom åren”.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar