Ny garageport – snyggt, säkert och bekvämt

En ny garageport kan ge ett lyft åt hela garaget. Nya portar är dessutom både säkrare och lättare att använda än en gammal, sliten port.

Det kan finnas många skäl till att fundera över att byta garageport. En förbipasserande ser kanske bara det estetiska, att den gamla porten är sliten och ful. För din egen del kan skälet vara praktiskt – porten har slagit sig, kärvar eller glappar. Det kan även handla om säkerhet – efter många års tjänst kan karmar murkna, skruvar rosta och i värsta fall hävarmar och fjädrar lossna.

Man får heller inte glömma bort bekvämligheten. Nya portar är välbalanserade och därmed lätta att hantera. Vill du vara ännu mer bekväm kan du investera i en garageport med fjärrkontroll. Då kan du öppna porten från bilen och slipper utsätta dig för mer snö, regn och snålblåst än nödvändigt.

Det finns fyra huvudtyper av garageportar: slagportar, vikportar, vipportar och takskjutportar. Alla har sina för- och nackdelar och vilken som passar bäst kan bara du själv avgöra. Därutöver finns det andra frågor att ställa sig, exempelvis hur isolerad porten ska vara.

1) Slagport

Slagporten är den klassiska garageporten; en dubbeldörr som öppnas utåt. Praktisk om du ofta går in i och ut ur garaget, speciellt om det saknar sidodörr. Kräver inget extra utrymme inne i garaget, men däremot en fri (och på vintern snöröjd) yta utanför för att kunna öppnas. Traditionellt gjord i trä, men finns även i laminat och plåt.

Nora Glas från Diplomatdörrar är en slagport som är uppbyggd som en ytterdörr (och även finns som sådan). Slät insida, Assa 2000-låskista, sex tappbärande gångjärn och 50 millimeter isolering av polystyren är några av egenskaperna. Finns i storlekarna 24×20, 25×20, 24×21 och 25×21; den senare kostar cirka 14 900 kronor.

2) Vikport

En vikport viker sig inåt på mitten innan den skjuts upp i taket. Därmed tar den lite mindre plats på djupet i öppet läge och den behöver inte något fritt utrymme utanför garaget. Dock kräver den utrymme inuti garaget vid öppning och stängning, något man bör tänka på om garaget inte är så djupt och man har en kombi eller liknande.

Car-In från Crawford Garageportar finns i två utföranden, Original och Exclusive, och tillverkas helt utan fjädrar och saxade beslag. Original-modellen är gjord i stuckerad aluminiumplåt och finns i vitt eller brunt (eller i valfri NCS-kulör mot tillägg). Den finns i 16 bredder och två höjder och kostar från cirka 7 680 kronor.

3) Vipport

Till skillnad från vikporten svängs vipporten upp under taket i ett enda stycke. En vipport kräver utrymme framför garaget, men inget extra utrymme inuti förutom på höjden. Konstruktionen är enkel och beprövad.

Berry-porten från Hörmann har 33 olika varianter på portbladet. Det finns av stål eller trä, i olika färger, samt med eller utan fönster. Dessutom finns likadana sidodörrar. Bland annat finns en rad designade modeller med motsvarande entrédörrar som gör det möjligt att göra ditt garage och ditt hus mer personligt. Modell 62, med glasram och sockellist i rostfritt stål, kostar i standardstorlek i vitt cirka 25 500 kronor.

4) Takskjutport

Takskjutporten fungerar som en jalusi, med horisontella sektioner som skjuts upp under taket. Den kräver alltså varken utrymme utanför eller inuti garaget, bara i taket. Dock måste man vara noga vid monteringen. En smart lösning som passar bra tillsammans med fjärrkontroll.

Raynors takskjutportar har portblad av stålplåt och finns i två modeller: Centura på 51 millimeter (U-värde 1,0) och Relante på 35 millimeter (U-värde 1,1). Varje modell har tre utföranden: Colonial (fyrspeglad), Ranch (tvåspeglad) och Flush (slät). Fönster kan även fås. Centura finns i sex standardfärger och i ett antal standardstorlekar, men kan också måttanpassas. Pris från cirka 9 000 kronor.

5) Garage

Saknar du inte bara en garageport, utan hela garaget? Vill du inte bygga det helt efter eget huvud finns det gott om företag som kan leverera färdiga garagebyggsatser. Ett av dem är Björklidens i Sölvesborg, som erbjuder såväl standardmodeller som kundanpassade lösningar. Alla garage har takskjutporten Crawford g60 Line som standard. Garagen finns med två typer av sadeltak eller med valmat tak, samt profil-, lock- eller ribbpanel. Den minsta modellen, G35, mäter 355×605 centimeter utvändigt och kostar från 49 300 kronor plus frakt.

6) Carport

Ibland kan en carport passa bättre på tomten, av estetiska eller praktiska skäl. Carporten i Kalmar har ett flertal modeller med olika utseende som du köper som byggsats, där allt ska finnas med intill sista spiken. Car 15B är en lite annorlunda modell med välvt tak. Takyttermåttet är 3,90×7,20 meter och ett inbyggt redskapsskjul med utvändigt mått 3,20×2,25 meter ingår. Pris 38 800 kronor, fraktfritt söder om Sundsvall.

Köpinformation

Björklidens, www.bjorklidens.se
Carporten, www.carporten.se
Crawford, www.crawfordgarageportar.se
Diplomatdörrar, www.diplomatdorrar.se
Hörmann, www.hoermann.se
Raynor, www.raynor.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar