Ny garageport – snyggt, säkert och bekvämt

En ny garageport kan ge ett lyft åt hela garaget. Nya portar är dessutom både säkrare och lättare att använda än en gammal, sliten port.


Det kan finnas många skäl till att fundera över att byta garageport. En förbipasserande ser kanske bara det estetiska, att den gamla porten är sliten och ful. För din egen del kan skälet vara praktiskt – porten har slagit sig, kärvar eller glappar. Det kan även handla om säkerhet – efter många års tjänst kan karmar murkna, skruvar rosta och i värsta fall hävarmar och fjädrar lossna.

Man får heller inte glömma bort bekvämligheten. Nya portar är välbalanserade och därmed lätta att hantera. Vill du vara ännu mer bekväm kan du investera i en garageport med fjärrkontroll. Då kan du öppna porten från bilen och slipper utsätta dig för mer snö, regn och snålblåst än nödvändigt.

Det finns fyra huvudtyper av garageportar: slagportar, vikportar, vipportar och takskjutportar. Alla har sina för- och nackdelar och vilken som passar bäst kan bara du själv avgöra. Därutöver finns det andra frågor att ställa sig, exempelvis hur isolerad porten ska vara.

1) Slagport

Slagporten är den klassiska garageporten; en dubbeldörr som öppnas utåt. Praktisk om du ofta går in i och ut ur garaget, speciellt om det saknar sidodörr. Kräver inget extra utrymme inne i garaget, men däremot en fri (och på vintern snöröjd) yta utanför för att kunna öppnas. Traditionellt gjord i trä, men finns även i laminat och plåt.

Nora Glas från Diplomatdörrar är en slagport som är uppbyggd som en ytterdörr (och även finns som sådan). Slät insida, Assa 2000-låskista, sex tappbärande gångjärn och 50 millimeter isolering av polystyren är några av egenskaperna. Finns i storlekarna 24×20, 25×20, 24×21 och 25×21; den senare kostar cirka 14 900 kronor.

2) Vikport

En vikport viker sig inåt på mitten innan den skjuts upp i taket. Därmed tar den lite mindre plats på djupet i öppet läge och den behöver inte något fritt utrymme utanför garaget. Dock kräver den utrymme inuti garaget vid öppning och stängning, något man bör tänka på om garaget inte är så djupt och man har en kombi eller liknande.

Car-In från Crawford Garageportar finns i två utföranden, Original och Exclusive, och tillverkas helt utan fjädrar och saxade beslag. Original-modellen är gjord i stuckerad aluminiumplåt och finns i vitt eller brunt (eller i valfri NCS-kulör mot tillägg). Den finns i 16 bredder och två höjder och kostar från cirka 7 680 kronor.

3) Vipport

Till skillnad från vikporten svängs vipporten upp under taket i ett enda stycke. En vipport kräver utrymme framför garaget, men inget extra utrymme inuti förutom på höjden. Konstruktionen är enkel och beprövad.

Berry-porten från Hörmann har 33 olika varianter på portbladet. Det finns av stål eller trä, i olika färger, samt med eller utan fönster. Dessutom finns likadana sidodörrar. Bland annat finns en rad designade modeller med motsvarande entrédörrar som gör det möjligt att göra ditt garage och ditt hus mer personligt. Modell 62, med glasram och sockellist i rostfritt stål, kostar i standardstorlek i vitt cirka 25 500 kronor.

4) Takskjutport

Takskjutporten fungerar som en jalusi, med horisontella sektioner som skjuts upp under taket. Den kräver alltså varken utrymme utanför eller inuti garaget, bara i taket. Dock måste man vara noga vid monteringen. En smart lösning som passar bra tillsammans med fjärrkontroll.

Raynors takskjutportar har portblad av stålplåt och finns i två modeller: Centura på 51 millimeter (U-värde 1,0) och Relante på 35 millimeter (U-värde 1,1). Varje modell har tre utföranden: Colonial (fyrspeglad), Ranch (tvåspeglad) och Flush (slät). Fönster kan även fås. Centura finns i sex standardfärger och i ett antal standardstorlekar, men kan också måttanpassas. Pris från cirka 9 000 kronor.

5) Garage

Saknar du inte bara en garageport, utan hela garaget? Vill du inte bygga det helt efter eget huvud finns det gott om företag som kan leverera färdiga garagebyggsatser. Ett av dem är Björklidens i Sölvesborg, som erbjuder såväl standardmodeller som kundanpassade lösningar. Alla garage har takskjutporten Crawford g60 Line som standard. Garagen finns med två typer av sadeltak eller med valmat tak, samt profil-, lock- eller ribbpanel. Den minsta modellen, G35, mäter 355×605 centimeter utvändigt och kostar från 49 300 kronor plus frakt.

6) Carport

Ibland kan en carport passa bättre på tomten, av estetiska eller praktiska skäl. Carporten i Kalmar har ett flertal modeller med olika utseende som du köper som byggsats, där allt ska finnas med intill sista spiken. Car 15B är en lite annorlunda modell med välvt tak. Takyttermåttet är 3,90×7,20 meter och ett inbyggt redskapsskjul med utvändigt mått 3,20×2,25 meter ingår. Pris 38 800 kronor, fraktfritt söder om Sundsvall.

Köpinformation

Björklidens, www.bjorklidens.se
Carporten, www.carporten.se
Crawford, www.crawfordgarageportar.se
Diplomatdörrar, www.diplomatdorrar.se
Hörmann, www.hoermann.se
Raynor, www.raynor.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar