Så får du ordning i garaget

Trött på att leta efter skruvmejseln vareviga gång eller baxa ut allt bara för att komma åt gräsklipparen? Här är Vi i Villas bästa knep för att få ordning i garaget

Utnyttja takhöjden

Ha så få saker på golvet som det går – det gör det mycket enklare att städa och att komma åt det du behöver, som gräsklipparen. Skaffa en liten stege om det blir högt att nå.

Organisera mera

Det du använder oftast bör stå mest lättillgängligt. Sortera prylarna i olika kategorier så de hör ihop med rätt typ av grejer, till exempel trädgårdsredskap, färgburkar eller bilprylar.

Överblick över verktygen gör en glad i själen. Verktygstavlor i svart och vitt från Biltema.

Förvaringstavlor och små fack

Det blir överskådligt och lättare att hitta om du sätter upp verktygen på väggen. Skruvar och annat smått förvaras bäst i små lådor.

Cykelhållare

Har du plats för att hänga upp cykeln på väggen eller i taket – skaffa en hållare och vinn golvyta.

Trådhyllor

De tål mycket vikt, och grus och smuts kan falla igenom dem. Det som lätt blir smutsigt, som trädgårdsprylar och stövlar, kan placeras längst ner för att underlätta städningen!

 

Smart arbetsbänk i metall från Biltema. 

Praktisk arbetsyta

En arbetsbänk där du kan meka och jobba med byggprojekt är mycket användbart. 

Hyllsystem och krokar

Hyllsystem med konsoler frigör golvyta. Addera ett par lister med krokar där du kan hänga upp redskap, slangar och annat.

Förvaring

Genomskinliga plastlådor gör det lätt att snabbt hitta det man letar efter. Märk upp dem så blir det extra tydligt vad de innehåller. Lådorna på bilden ovan kommer från Smartstore.

 

Däckförvaring från Tellbe. 

Däckhållare

Häng upp däcken på väggen så sparar du massor av plats!

Lampor

Det blir alltid lättare att hitta vad man letar efter om man ser ordentligt. Kanske behöver du komplettera garaget med några extra lampor?

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar