Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.


När behövs det?

När du alltid vill ha tillgång till bra viner.

– Du kan passa på att köpa när bra tillfällen dyker upp och följa vinets utveckling medan det lagras, säger Johan Magnusson, författare till boken Så bygger du din vinkällare och som till vardags arbetar med professionell lagring av vin.

Hur gör man?

Du kan inreda ett rum i källaren, men det går lika bra i någon annan del av huset. Storleken beror på hur mycket du tänkt samla.

Oavsett placering finns en del att tänka på. Temperaturen ska hålla en jämn nivå, helst 12-14 grader.

Luftfuktigheten ska vara minst 70 procent. För att klara detta finns klimatanläggningar anpassade för vinkällare. Eller ställ in några vattenhinkar, tipsar Johan Magnusson.

För att behålla klimatet måste vinkällaren isoleras.

– Pressad polystyren och polyuretanskum står bäst emot värmeväxlingar.

Tänk också på att golvet ska klara tyngden från flaskorna.

En lösning är att bygga ett rum i rummet. Så kallade modulrum köps monteringsfärdiga. Glöm inte luftspalt mellan befintliga väggar och golv.

Med ett vinlagringsskåp kan vinkällaren placeras nästan var som helst. Köket funkar bra. Eller en stor garderob.

Vinkylskåp är en lösning om du ska förvara en kortare tid eller har stor omsättning på flaskorna.

Vin ska dessutom förvaras mörkt. Och det ska inte utsättas för vibrationer.

– Välj helst hyllor av trä, 20 centimeter tjocka. Det ger mindre vibrationer än metallhyllor.

Förvara flaskorna liggande så att korken inte torkar ut i förtid. I vilken vinkel flaskan ligger har däremot inte så stor betydelse.

Och så ska de förvaras säkert. Skaffa lås och gärna larm. Försäkra dessutom vinkällaren.

Sen kommer det roliga: Att fylla källaren med viner av olika slag.

– Utgångspunkten är din egen smak. Se den som en naturlig del av hemmet, som ett skafferi med mat i.

Strukturera vinkällaren – en del med viner som är drickfärdiga nu, en del med viner som ska lagras. Skapa ett system. Anteckna sort, inköpsdatum och information om vinet.

Vad kostar det?

Att isolera ett utrymme i källaren blir billigast om du gör jobbet själv. Materialkostnaden avgörs av rummets storlek.

Ett modulrum i storleken 120 x 120 centimeter kostar cirka 33 000 kronor med aggregat och dörr.

Ett vinlagringsskåp med plats för 36 flaskor kan kosta 18 000 kronor och uppåt, beroende på storlek.

Vinkylar finns från 2 500 kronor och uppåt beroende på utförande och antal flaskor.

Vem kan hjälpa till?

Du kan själv sätta ihop ett monteringsfärdigt modulrum med en insexnyckel. Vinlagringsskåpet behöver bara fraktas hem och kopplas in. För att isolera ett rum i källaren kan hantverkshjälp behövas.

Vad kan gå fel?

Ha inte för bråttom att fylla vinkällaren. Se upp så inte alla viner mognar samtidigt.

– Å andra sidan köper de flesta för få flaskor. Man dricker inte av dem, utan väntar på ett bättre läge, säger Johan Magnusson.

Skydda flaskorna från dagsljus, värme och vibrationer.

Förvara inte i kartonger av papp – dessa kan rasa samman av luftfuktigheten. Och tänk på att etiketterna riskerar att skrapas om du lägger flaskorna direkt på varandra och sen drar ut en flaska.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar