Välj rätt garagedörr

Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.


Ytterdörr som garageport

Dieden har tillverkat garageportar i Skåne sedan 1951. Nu har man inlett ett samarbete med Ekodoor som bland annat tillverkar ytterdörrar. Samarbetet innebär att man kan välja garageportar och ytterdörrar i samma enhetliga design. Drygt 100 designvarianter finns att välja bland, pris från 20 000 kronor och uppåt. Dessutom går det att välja vipp- eller slagport, oberoende av vilken design man vill ha.

Pris: 48 500 kronor för garageporten på bilden, Oslo P10E1.

www.dieden-ekodoor.se

Öppna med säker fjärr

Med det nya krypterade fjärrsystemet BiSecur kan man öppna och stänga garageporten på håll och vara säker på att ingen utomstående kan kopiera signalen. Det går också att se på fjärrkontrollen om man har glömt att låsa. Motor kan köpas till befintlig port, förutsatt att porten fungerar manuellt.

Pris: 3 900 kronor för motor och hand-sändare/fjärrkontroll.

www.hoermann.se

Matchad port och dörr

Allt fler villaägare vill att ytterdörr och garageport, som ju ofta sitter nära varandra och syns från gatan, ska matcha varandra. Garageportexperten har tagit fram GPE-dörren (tillverkad av Leksandsdörren) som matchar och linjerar med den storsäljande garageporten GPE200.

GPE200-porten är en halvisolerad (20 millimeter) vit takskjutport med hölje av stålplåt och woodgrainprägling, vilket innebär att ytan ser ut som träfibrer. Porten finns i tre olika storlekar.

Pris: Från 8 900 kronor för garageporten och ca 8 000 kronor för dörren.

www.garageportexperten.se

I ny färg

Norgate Panel från Skånska Byggvaror är en garageport i galvaniserad stålplåt på in- och utsida som nu också finns i färgerna askgrått, vit och brun. Porten är isolerad med 35 millimeter polyuretan som är miljövänlig och freonfri. U-värdet på en uppmonterad port är 1,4 och på panelsektion 0,45.

Norgate Panel är försedd med fingerklämskydd, fallskydd och ingreppsskydd från sidorna. Certifierad och godkänd av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Pris: Från 6 995 kronor.

www.skanskabyggvaror.se

Hindrar tjuven

Säkerhet är i fokus för Crawfords nya garageportserie Secura. Enligt tillverkaren är man först med att erbjuda inbrottsskydd och portar certifierade enligt WK2-standard, vilket definierar hur bra en produkt klarar ett inbrottsförsök. Normen säkerställer att det inte finns någon svag punkt på vare sig produkten eller installationen som helhet.

Bashölje i rostfritt stål, fem olika mönster och tio olika färger, från trafikvit till mahogny, i en slät satinyta.

Pris: Från 18 000 kronor.

www.crawfordgarageportar.se

Obehandlade träportar

För den som kan tänka sig att ytbehandla och måla sin garageport själv har det webbaserade Norrköpingsföretaget Bonnet ett alternativ. Utsidan på Sala Garageport består av kvistig massiv furupanel och en sparkplåt nedtill. Plåten fortsätter 20 millimeter upp på insidan som i övrigt består av oljehärdad board. Isoleringen är 33 millimeter freonfri cellplast. Dörrens tjocklek är 55 millimeter och finns med eller utan fasta klarglasfönster. Ventil och garageregel ingår.

Pris: 10 958 kronor för dörrar med glas och 9 600 kronor utan glas.

www.bonnet.se

Ljuset från norr

Polardörren i Öjebyn, Piteå, har tillverkat ytterdörrar sedan 1946 och det syns på serien Norrsken.

Det är en garageport tillverkad för hand, karmen är av norrländskt senvuxet virke med hög densitet, medan själva dörrstommen är en sandwich-konstruktion bestående av HDF (träfiberskiva), aluminiumplåt och cellplast som isolering som skapar ett lågt U-värde.

Garageporten finns utan glas och spårfräst eller, som på bilden, med glas och dekor.

Pris: 32 620 kronor, med glas och dekor.

www.polardorren.se

Bekväm motordrift

Bekvämlighet efterfrågas av många som vill köpa nya garageportar och det har Krafer, som säljer takskjutportar med motor, lyssnat på. Motordrift och två handsändare är standard i Krafers Doorhan-serie. Porten finns i totalt elva utföranden – olika färger, profiler och ytskikt. Porten är tillverkad i Tjeckien i stål och aluminium, tjockleken är 40 millimeter och U-värdet 1,2.

Pris: Från 10 900 kronor.

www.krafer.se

Tänk på att…

…garageportar från utländska tillverkare kanske inte är anpassade efter nordiskt klimat och därför inte har samma isoleringsvärde som svensktillverkade. Kolla portens U-värde, framförallt om du har ett uppvärmt garage, så att inte uppvärmningskostnaden blir onödigt hög.

…säkerhet inte bara handlar om att förhindra tjuvar att ta sig in i garaget. Vipportar med stora fjädrar är lätta att göra sig illa på för barn. Numera säljer de flesta tillverkare vipportar med fjädrarna inkapslade i cylindrar som gör det snudd på omöjligt att skada sig.

…det kan vara komplicerat att montera en garageport själv. Rot-avdraget gäller för montering av garageportar, så det kan vara värt att anlita en yrkesman.

…fundera över om du ska byta typ av garageport när du ändå är på väg att köpa en ny. Kanske har du gott om utrymme framför garaget och föredrar en slagport med gångjärn och öppning utåt? Eller också har du mer plats inne i garaget än utanför och föredrar en vipport eller takskjutport? Den senare stjäl inget utrymme alls från garageporten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar